S dětmi je svět barevnější

Jak se připravit na porod a na co při něm myslet? Připravte si svůj vlastní porodní plán. 

O porodu již byly napsány tisíce článků, odborných i populárně naučných knih, na internetu najdete stovky diskuzí na toto téma. Informace jsou často rozporuplné a každý vnímá problematiku ze svého hlediska. Protože jsem matkou čtyř dětí, chci se s vámi podělit nejen o mnoho poznatků z této problematiky ve spojení s detoxikací, ale i o vlastní zkušenosti.

Porod je pro ženu jedna z nejdůležitějších událostí v životě, je to chvíle, kdy se z plodu stává samostatný jedinec a tato chvíle ho pravděpodobně ovlivňuje celý další život. Je to však důležitá životní událost nejen pro dítě, ale i pro matku. Porod je spojený s radostí z nově narozeného člověka, ale také se strachem, bolestí a emocemi, proto se mohou zážitky z porodu velmi silně zapsat do podvědomí ženy a následně ovlivňovat její psychiku a zdraví.

Strach si nepřipouštějte

Často se ženy porodu obávají a tento strach je ještě posílen různými hrůzostrašnými historkami od těch „zkušenějších“. Podhoubím strachu je vždy neznalost. V současné době probíhá ve většině případů narození v porodnici za ohledů lékařů a přístrojů a mnohdy se rutinně zasahuje tam, kde je to zbytečné. Tak nějak se počítá s tím, že lékař nejlépe ví, co je pro ženu a dítě nejlepší; přestávají se brát ohledy na individualitu a vše je usměrňováno podle nějakého průměru.

Nevzdávejte se zodpovědnosti za průběh porodu

Při překročení brány nemocnice se často žena svěřuje do rukou lékařů a přestává spoléhat sama na sebe v dobré víře, že lékaři učiní to nejlepší. Taková pasivita ale v sobě skrývá ale mnohá nebezpečí. Lékař praktikuje způsoby, které se naučil od svých kolegů, nedělá rozdíly mezi ženami, často se ani nezamýšlí, proč se to „tak dělá“. Ale žena je i v porodnici odpovědná sama za sebe a za své dítě a měla by vědět, jaký zákrok bude v rámci porodu provádět a proč. Měla by znát výhody a rizika, alternativní postupy a měla by se spolupodílet na rozhodování o nutných zákrocích.

Teoretická příprava

Aby se žena mohla rozhodovat správně, musí být na porod připravená svými znalostmi. Lékař podá informace ze svého pohledu a podle svých zkušeností a během porodu není čas konzultovat tyto poznatky s jinými lékaři nebo porodními asistentkami například z jiné nemocnice. Proto je teoretická příprava matky velmi důležitá: nemůže pak být manipulována větou „ maminko, přece chcete pro své dítě to nejlepší a nechcete ho ohrozit“. Každá matka chce pro dítě to nejlepší, ale nemusí to být právě to, co nabízejí. Aby nebyla pomocí strachu o dítě manipulována do věcí, které cítí, že nejsou pro ni a pro dítě dobré, musí znát problematiku a zároveň zapojit zdravý rozum.

Výběr porodnice

Žena by si měla pečlivě vybrat porodnici a seznámit se s jejími rutinními postupy. Nejlepší je najít si statistiku například na www.aperio.cz, kde je uvedeno, která porodnice má kolik procent císařských řezů, kolik procent nástřihů apod. a co je normální. Pokud žena uvidí, že nemocnice uvádí 25 procent císařských řezů a norma je okolo deseti procent, mělo by ji to upozornit, že na takovém místě je preferován operativní porod před taktikou vyčkávání a zapojení alternativních postupů. Nejlepší je, jestliže žena porodnici navštíví, aby nešla do úplně neznámého prostředí, a vyptá se na věci, které ji zajímají, přímo na místě.

Porodní plán

Na základě nastudovaných poznatků by si pak žena měla představit ideální průběh porodu, sepsat si porodní plán a ujasnit si, jak jsou pro ni jednotlivé významné a proč. Podle vlastní zkušenosti vím, že věnovat čas sepsání porodního plánu je velmi důležité, i kdyby ho nakonec žena vůbec nepoužila – při jeho psaní si bude muset věci promyslet, položit si otázky a odpovědět na ně. Svou nejstarší dceru jsem porodila v ideálních letech; byla jsem zdravá, těhotenství bezproblémové, jsem sportovec, proto jsem do porodnice nastupovala s pocitem, že si příroda poradí a jsou tam lékaři, kteří v nejhorším budou vědět, co se mnou. Přenášela jsem, a tak jsem nastoupila do porodnice a  porod byl vyvolán. Ve chvíli, kdy se to konečně přihodilo, mi lékař v průběhu porodních bolestí sdělil, že protrhne plodové obaly, aby porod urychlil a abych tolik netrpěla bolestí. To, co jsem do té doby snášela s úsměvem na rtech, se proměnilo v horor: po osmi hodinách jsem měla radost, když mi sdělili, že císařský řez je nezbytný. Po několika dnech v porodnici jsem byla šťastná a lékařům děkovala, že zachránili mě i dítě. Ve výstupní lékařské zprávě stálo, že nejsem schopna vaginálního porodu z důvodu úzkých porodních cest. Racionálně jsem se se situací smířila, ale podvědomí pracovalo. Začala jsem trpět pocity méněcennosti, že nejsem schopna normálně porodit dítě a že každé další těhotenství bude ukončeno císařským řezem.

Podruhé jinak

Když jsem podruhé otěhotněla, chtěla jsem tuhle situaci změnit. Začala jsem intenzivně studovat a uvědomila si, že to není tak beznadějné. Musela jsem udělat malý podvod, posunout si datum poslední menstruace o týden, abych se v závěrečné fázi těhotenství vyhnula vyvolání pomoci umělých hormonů. Pak začal maraton shánění lékaře, který mne nechá pokusit se porodit přirozeně. Nakonec se mi to podařilo v Praze na Bulovce, kde v té době fungovalo centrum alternativního porodu a byli zde nakloněni i jiným řešením. Pan doktor se mnou všechno velmi konkrétně a podrobně probral. Nakonec se nechal přesvědčit mými argumenty a souhlasil, že to zkusíme. Řekl mi, že pokud je nutný císařský řez, je pro dítě lepší, aby byl akutní než naplánovaný. Krátce to shrnu, nakonec jsem porodila za naprosto přirozeným způsobem, za snesitelných bolestí, celkem rychle, bez jediného lékařského zákroku. Pan doktor pak za mnou přišel a řekl mi, že se omlouvá za svoji skepsi, že by měl vrátit lékařský diplom. A co v tom hrálo roli? Detoxikace, protože hormonální systém fungoval tak, jak má. Byl dostatek času pro rozběhnutí celého systému, porodní bolesti začaly v noci až po 42. týdnu těhotenství. V jejich průběhu byl klid, nikdo nevěděl, že rodím, byla jsem v noci na pokoji. To byl jasný důkaz, že to lze i jinak. 

Těhotenství a detoxikace 

Důležité je mít porodní cesty bez infekce, aby se při průchodu porodním kanálem dítěte nenakazilo. Nejčastější je nákaza plísní typu kandida - pro kojence je nepříjemná, protože se dostane přes ústa do střev a na konečník. Ve střevech kandida ničí absorpční výstelku. Tím dochází k poklesu množství vstřebaných živin, což je pro kojence nebezpečné. Kandida také produkuje celou řadu toxinů a rozšiřuje střevní stěnu. Do krve se tak dostávají různé makromolekuly, které mohou být spouštěčem alergických a autoimunitních onemocnění. Nákaza se projevuje jako malé bílé skvrny na jazyku nebo konečníku (lidově se jí říká moučnivka), způsobuje také opruzeniny. Od kojence se může nakazit matka: plíseň se přenese na prsní bradavky, které mokvají a praskají, a kojení je pak velmi bolestivé. Pokud je infekce před porodem akutní, je třeba použít lokální léčiva. Velmi často je možné zvládnout infekci alternativními postupy. Přírodní prostředek, který můžeme použít je kokosový olej, obsahující kyselinu kaprylovou, která brání kandidě v množení.

Další velmi častou infekcí v pochvě jsou streptokoky (15-20 procent těhotných žen), které mohou nakazit novorozence; asi v jednom procentu případů může být vyvolána novorozenecká sepse nebo meningitida. Vyšetření na přítomnost streptokoků se dělá standardně, v případě pozitivního nálezu se na počátku porodu podávají ženě antibiotika. Pro kojence je nebezpečný také akutní projev herpesové infekce, často je to indikace k císařskému řezu. Herpes může u novorozenců způsobit virový zánět mozku či zápal plic a může mít pro dítě fatální důsledky. Naštěstí tento přenos infekce není tak častý. Pokud se u ženy v minulosti vyskytl genitální opar, je důležité detoxikovat od jeho ložisek v míšních neuronech, poněvadž v těhotenství se snižuje buněčná imunita, a proto dochází poměrně často k jeho výsevu.

Text: Mgr. Marie Vilánková

Zaslat dotaz do poradny