S dětmi je svět barevnější

Dětská pokožka je velmi citlivá. Právě proto je potřeba o ni pečovat. V zimním čase to platí dvojnásob.

Dětská pokožka je náchylnější po celý rok, v zimním období však nejvíce. Příliš větrné počasí pleť vysušuje, kvůli mrazivým teplotám zase dochází k jejímu špatnému prokrvení. Svou roli však hrají i přetopené místnosti nebo špatný výběr oblečení. Všechny tyto aspekty vedou ke zvýšené citlivosti pokožky dítěte. Jak se však bránit jejímu vysušování a podráždění?

Výběr správného oblečení

Jistě každá maminka ví, že je důležité v zimě dítě pořádně „nabalit“. Proto na něj oblékne nejméně čtyři vrstvy oblečení a pořádně ho obmotá peřinkou do stabilní, nehnutelné polohy. Tímto způsobem zaručeně uchrání dítě před chladem, ale i tady platí pravidlo, že méně je někdy více. Přebývající vrstvy oblečení způsobují zapocení pokožky dítěte a to pro něj není o nic příjemnější než pocit prochladlého těla.

Důležité je i vybírat oblečení z přírodních materiálů. Pro dětské tělíčko je vhodná bavlna a vlna. Syntetickým látkám se raději zdaleka vyhýbejte.

Domácí péče o dětskou pokožku

Správný základ pro dětskou pokožku se utváří zejména během koupání a těsně po něm. Koupání dítěte je sice nezbytná nutnost, ale není rozhodně nutné tento proces nějak prodlužovat. V zásadě stačí jen několik minut. Delší koupel ubírá dětské pokožce vlhkost. Naopak doba po koupeli je ten správný čas pro péči o pleť. Důležité však je vybírat spíše mastnější krémy a oleje bez obsahu vody. Voda kůži před mrazem neochrání, naopak mu umožní k ní lépe proniknout.

Nejčastější kožní onemocnění v zimě

V zimě může dojít k zhoršení se onemocnění, které se týkají kůže. Mezi chronická onemocnění patří především i seberoická dermatitida. Postihuje pokožku v místech s vyšší produkcí mazu (vlasy, čelo, obočí). Projevuje se mastnými, bílými šupinkami. Objevuje se mezi 3 – 18 měsícem věku. Léčba je bohužel dlouhodobá záležitost.

Tip Bambi klubu:

Doteky jsou důležitou součástí našeho života, vyvolávají v nás slastné pocity lásky a pochopení. Miminka a malé děti je vnímají stejně, možná i intenzivněji. Zajímavým zpestřením pro jejich pokožku ale i duši může být masáž těla. Jemná masáž po koupeli nejenže zvláční a prokrví pokožku, zároveň dítě i uklidní a připraví pro spánek. Olejíčky Bambi jsou k tomuto účelu ideální. Jejich složky vedou ke zvláčnění citlivé kůže dítěte, jsou plné vitamínů a výtažků z bylinek. Navíc se velmi dobře vstřebávají a nezanechávají pocit mastné kůže, z toho důvodu jsou vhodné pro použití po koupání. Bambi oil jsou tři lahvičky, v nichž se nachází směs kvalitních olejů určených k ošetření pokožky novorozenců a batolat. Oproti ostatním olejům však mají olejíčky Joalis bonus - jsou určené k přenosu informací do organismu přes pokožku. Šetrně tak detoxikují dětský organismus, který často podléhá typicky dětským potížím, jako jsou respirační onemocnění, ekzémy, alergie zapříčiněné potravinovou intolerancí, ale také noční pomočování, hyperaktivita, úzkost... Více o Bambi olejíčcích si můžete přečíst na webu www.joalis.cz. 

Zaslat dotaz do poradny