S dětmi je svět barevnější

Každý rodič své dítě úzkostlivě chrání. Přesto se občas mohou přihodit situace, kdy je potřeba zasáhnout.

Jsem máma! Jsem táta! Tento neuvěřitelný pocit zasáhne všechny novopečené rodiče. Vychovávat dítě bude nepopsatelně silný zážitek. Ano, každý den přináší nové výzvy a úkoly. Během běžných každodenních činností se může přihodit situace, která vyžaduje okamžitý zásah. A ruku na srdce, dokážete vůbec poskytnout první pomoc dospělému, natož dítěti? Dáme vám základní rady jak postupovat při životohrožujících situacích a úrazech.

Zadušení

Po příchodu z porodnice domů někdy bývají rodiče znepokojeni, že by se jim maličký mohl zalknout, či dokonce zadusit mlékem, hlavně v
období pěti až sedmi dní po porodu, kdy se začínají miminka "ublinkávat". V takovém případě, maminky, pamatujte na pokládání novorozence na bok tam, kde máte svoji bradavku. Pokud slyšíte, že novorozenec nestíhá sát rychle tekoucí mléko, přerušte krmení a počkejte na konec fáze rychlého spouštění mléka.

Při krmení z lahvičky nezapomínejte na vhodný výběr mléka dle věku dítěte a rovněž na velikost dírky v dudlíku lahvičky. Dítě krmte v pololehu na ruce. Pokud se dítě začne dusit či kašlat, přerušte krmení a zdvihněte jej do svislé polohy, aby se mu mléko nedostalo do dýchacích cest. Na konci krmení počkejte, až se mlého stihne pohodlně usadit v bříšku miminka, neuspěchávejte pokládání do postýlky, držte jej v pozici svislé, aby mu slehlo. Nechte odkrknout, klidně mu i mírným poklepáváním na zádíčka pomožte. Nepřebalujte dítě bezprostředně po krmení.

Syndrom náhlého úmrtí

Syndrom náhlého umrtí se objevuje zřídka, nejčastěji však u kojenců ve věku do 6 měsíců. Příčiny ještě nebyly prokázány. Důvody jsou často připisovány kouření matky během těhotenství, kouření v přítomnosti již narozeného miminka, nízké porodní váze miminka, zimnímu období, atd. Předejít tomuto riziku se dá zakoupením, či půjčením monitorů dechu (deky), ukládáním ke spánku na rovině bez zakrývání hlavičky a (pokud možno) přirozeným kojením.

Před spaním v pokojíčku dítěte vyvětrejte (pokojová teplota u mimina má být 16 až 18 stupňů Celsia). Postýlka nemá být v blízkosti kamen či radiátoru. Nedovolte nikomu kouřit cigarety v přítomnosti dítěte. 

Zalknutí

Dalším životaohrožujícím momentem může být zalknutí, ke kterému může dojít během pláče, kvůli bolesti, prodělanému úrazu, strachu či z důvodu hysterického zlostného projevu. Nejprve zkuste dítě přivinout k sobě, někdy také pomáhá změna polohy. Ve výjimečných situacích je můžete lehce postříkat studenou vodou nebo ovanout čerstvým vzduchem.

PRVNÍ POMOC PŘI ZÁSTAVĚ SRDCE A DECHU

  • Pokud nic z bezprostřední pomoci nepomůže, položte miminko na záda na tvrdou podložku a zjistěte stupeň jeho bezvědomí. Zkontrolujte, zda něco nespolklo a má volné dýchací cesty tak, že zakloníte hlavu dozadu a vysunete podbradek. Tím zabráníte zapadnutí jazyka. 
  • Poslechem zjistěte, zda dítě dýchá nosem i pusou. Současně sledujte, zda se mu pohybuje hrudník. Pokud nedýchá, začněte umělé dýchání. U novorozenců a nemluvňat se doporučuje metoda z úst do úst a nosu v intervalu 30 x minutu. Úspěšnost první pomoci zjistíme, když se mu začne zdvihat hrudník.
  • Zjistěte průchod krve a tep přiložením prstů na krční tepnu. Pokud necítíte tep, začněte provádět masáž srdce. Položte dva prsty 1 cm pod linku spojující prsní bradavky a v tomto místě jemně stlačujte v intervalu 100/minutu do hloubky 1 - 2,5 centimetru. Přerušíme masáž srdce, pokud tep dosáhne hodnoty 100 tepů za minutu a vzrůstá.
  • Doporučovaný poměr souběžné masáže srdce a umělého dýchání je 3 stisky na 1 vdech

PRVNÍ POMOC PŘI UDUŠENÍ

  • V prvních měsících života je miminko vystaveno nebezpečí udušení tekutinami - mlékem, vodou, čajem. Později hlavní pozornost musíme upřít na potraviny tuhé, které dáváme děcku na kousání - jablíčko, mrkev, stejně jako na malé předměty v jeho dosahu - korálky, hrášek, fazole.
  • Při dušení zkontrolujte dítěti, co má v puse, nebo krku.
  • Abyste dokázali předmět z dítěte vyklepat, musíte si je položit bříškem dolů na svoje předloktí hlavou níže, než bude mít tělíčko. Poté jej energicky plácněte pětkrát mezi lopatky. Znovu zkontrolujte dutinu ústní, zajištěný předmět s pusy vyjměte. Nezapomeňte, že nemůžete dítě plácat, pokud sedí, neboť by se mu předmět mohl posunout hlouběji do trávicí soustavy.
  • Pokud se vám nepodaří předmět vyjmout, obraťte dítě na záda, položte  si jej na stehna, aby mu hlava u vašich kolen visela lehce dolů.  Zatlačte dvěma prsty na prostředek prsní kosti podobně, jako byste prováděli masáž srdce. Stlačení opakujte pětkrát.
  • Pokud dítě nedýchá, začněte s umělým dýcháním. Kombinujte s masáží srdce a okamžitě kontaktujte pohotovost.
Zaslat dotaz do poradny