S dětmi je svět barevnější

Miminko ovlivní řadu věcí. Některé příjemně, jiné jsou příčinou konfliktů. Co třeba dítě v manželské posteli?

Spaní s dítětem v jedné posteli vyvolává řadu emocí a podobně jako porody, výchova nebo kojení rozděluje společnost na těžko smiřitelné tábory. Zatímco jedni jsou přesvědčeni, že bez neustálé blízkosti matky vybavíte dítě celoživotním traumatem, ti druzí argumentují ohroženým psychickým zdravím matky a bezpečnostním hlediskem. Pravda bude asi někde uprostřed. A stejně jako je unikátní život jedince, i ten rodinný život lze jen těžko vložit do předem definovaných škatulek.

the honest company bl4tjnwtlmw unsplashVzájemnost a blízkost

Lidské mládě je na rozdíl od ostatních druhů závislé na své matce poměrně dlouhou dobu. Aby prošlo porodními cestami je jeho tělo pružné a ohebné, jeho hlavička měkká, což následně znemožňuje rychlou samostatnost. Vždyť minimálně rok trvá, než se dítě poprvé postaví (na rozdíl od většiny ostatních savců) a další dva, než začne být trochu samostatnější. A během této doby touží po pocitu bezpečí a blízkosti matky. Každé svým specifickým způsobem. Zatímco jednomu stačí „cítit“ matku nablízku, jiné se bez fyzického kontaktu nedokáže obejít. A počítá mezi to i okupaci manželského lože.

Bezpečí na prvním místě

Mnoho novopečených maminek řeší dítětem v posteli noční kojení. Pokud se dítě budí často a vyžaduje jídlo, je pro ně jednodušší v polospánku vytáhnout prs a dítě jen přivinout. V tomto případě je však důležité, aby bylo zajištěno bezpečí miminka. Pokud není jedna strana postele u stěny, pak by zde měla být nepřekonatelná bariéra, aby dítě nespadlo. Jestliže dítě položíte mezi sebe a partnera, uvědomte si, že jej můžete nechtěně přidusit. Ať už na něj nalehnete, nebo omylem zakryjete peřinou/dekou/polštářem. A právě to jsou nejčastější argumenty odpůrců dítěte v jedné posteli s rodiči.

Kvalita spánku je důležitá

Dalším rizikovým faktorem je únava. I když máme doma téměř andílka, je rytmus rodiny příchodem miminka ovlivněn. Navíc, tělo ženy je po porodu v jisté hormonální bouři, což také celkový stav zrovna neusnadňuje. Každá mince má dvě strany, a tak je radost vyvážena i jinými méně příjemnými, avšak přirozenými událostmi. Spolu se vzrůstající únavou rodičů pak klesá ostražitost. Pokud stav trvá delší dobu (což se s dětmi zpravidla děje), míra stresu začne ovlivňovat naše reakce, psychiku a v neposlední řadě snižuje funkčnost imunitního systému i možnost regenerace buněk. To přináší řadu komplikací, které se přímo i nepřímo odrazí i na chování dítěte. Spánek je tedy důležitou součástí našeho života.

Zdraví matky určuje i zdraví miminka

Může se to pro někoho zdát paradoxem, ale na zdraví matky je přímo závislé i miminko. Vždyť právě z těla matky prostřednictvím kojení čerpá cenné látky, které ovlivňují jeho budoucí život zcela zásadně. Pokud mu je matka nemůže zprostředkovat, jsou na tom škodní oba, a navíc se roztáčí spirála souvisejících (fyzických i psychických) problémů. Psychika ženy ovlivní i chování miminka, které z ní cítí frustraci = ohrožení pro ně samotné a víc a víc vyžaduje její blízkost (ujištění, že ho neodvrhne). Matka se ocitá v pasti. Miminko je doslova přisáté ve dne v noci a ona nemá šanci si odpočinout. Navíc začne žárlit případné starší dítě nebo dokonce manžel.

baby 428395 1280Starší sourozenec, další okupant

Celá situace se často začne komplikovat i v okamžiku, kdy kromě miminka máte doma i staršího sourozence. Ten přirozeně též cítí ohrožení. Konkurence ve vaší náruči se mu obvykle moc nelíbí. A tak máte rázem v posteli ne jedno, ale hned dvě/tři děti. Mnoho rodin situaci řeší zrušením postele a položením matrací vedle sebe. Faktem však zůstává, že spát s dítětem je něco jako spánek s chobotnicí, slonem, klokanem a divokou kočkou v jednom. To, že během noci třikrát vyndáte prstíky z vašich uší či očí, že ho patnáctkrát překulíte nožičkama mimo vaši hlavu nebo si ho sundáte ze zad, kvalitě spánku prostě nepřidá. Výsledkem tedy není odpočinek a příjemná sounáležitost, ale nervozita a modřiny.

I muži potřebují svou pozornost

Samostatnou kapitolou jsou muži. Moderní svět nabídl mužům více se zúčastnit běhu domácnosti a někteří tuto šanci rádi využili. Nicméně i tak je miminko první měsíce a roky fixováno zejména na matku. To se někdy může odrazit v intimnosti partnerů. Jejich život se rázem točí kolem dudlíků, lahviček, plínek… Společný večer je v oblasti bájí a mýtů, o erotickém náboji už se jim častokrát ani nezdá. Navíc může být muž atakován emočními výkyvy partnerky, jež si po celodenním pobytu s dítětem potřebuje ulevit. Když se v této situaci ještě dítě přestěhuje do ložnice, muž se může cítit skutečně vystrnaděn. Spaní na gauči jeho psychickému ani fyzickému zdraví rozhodně neprospívá.

Důležitost intimity partnerů

Jak jsme naznačili na začátku, rodina je originální soubor unikátních jedinců pod jednou střechou. Jednoznačná odpověď třetích osob zvenku, jak má jejich domácnost fungovat neexistuje. A ani nemůže. Vždy je třeba přihlédnout k potřebám a možnostem jednotlivců. Každopádně, miminko není králem ani královnou domácnosti, je to „jen“ další prvek, který je třeba do rodiny včlenit. Aby rodina mohla fungovat, je základem vztah partnerů. Nezapomínejte tedy ani na intimnosti i třeba letmým polibkem, pohlazením nebo přáním dobrého rána. Oběma to pomůže zjistit, že váš svět se neztratil, ale rozšířil. Dítě v posteli pak není překážkou, ale spíš situační potřebou.

Každý má své místo

V životě miminka i staršího dítěte jsou období, kdy má větší potřebu s vámi spát v jedné posteli. Pak jsou období, kdy to zvládne samo vedle v postýlce. Starší dítě pak zpravidla chodí ráno nebo během noci, kdy se mu zdál nepěkný sen, nebo mělo potřebu blízkosti. V určitou chvíli by však váš partner měl svou část postele získat zpět. Ano, dítě „prohraje“, ale získá cennou zkušenost, že i tak je milováno, jen role v rodině jsou jasnější. Užijte si tulivé období dětí, ale vězte, že u toho lze uhájit i vlastní postel.

Zaslat dotaz do poradny