S dětmi je svět barevnější
Dětská masáž podporuje vztah rodiče a dítěte

Blízký kontakt i dotyky rodičů jsou pro dítě velmi důležité. Speciální verzí dotyků je dětská masáž. Jak na ni?

Dětská masáž se od dospělé velmi liší, i když cílem může být v obou případech uvolnění nebo nervová aktivace. Čím menší dítě je, tím jemnější je třeba být. Nezkušenému oku se může zdát, že miminkovská masáž ani masáží není. Cílem masáže není „jen“ kontakt rodiče s dítětem, ale také podpora jeho fyzického i psychického zdraví. Navštívit můžete kurz dětské masáže, ale také si zkušenou masérku pozvat domů. Ta vám ukáže, co jaké „hmaty“ a pohyby dokážou. O velkém přínosu masáží hovoří i řada odborných studií. Za zmínku určitě stojí výzkumy, které dokazují, že u předčasně narozených dětí, které byly pravidelně masírovány docházelo k rychlejšímu fyzickému i neurologickému vývoji. Laicky řečeno, rychle dohnaly své vrstevníky narozené v termínu.

Pravidla dětské masáže

  1. Základem je jemnost! Malá miminka stačí „hladit“.
  2. Používají se navazující tahy a kroužky, které se provádí dlaněmi či konečky prstů.
  3. Masíruje se celé tělo, ale i jen jeho části.
  4. Připravte si prostředí – vypněte mobilní telefon nebo jej použijte pro jemnou relaxační hudbu, dostatečně zahřejte místnost, aby se miminko uvolnilo a neklepalo zimou, ztlumte světlo (pomůže šátek přes lampičku nebo zastínění).
  5. Ideálně masírujte na zemi, na dece, aby se dítě mohlo i pohybovat a nehrozil jeho pád.
  6. K masáži použijte kvalitní olej – hodí se například série Bambi Oil, která zároveň podporuje detoxikaci určitých oblastí.
  7. Udělejte z masáže rituál. Dítě bude vědět, co ho čeká. Vyčleňte si dostatek času a ideálně k masáži přistupujte v podobné časy. Využít můžete například dobu po večerním koupání.
  8. Masáž na úlevu od akutních problémů se liší. Pakliže dítě trápí bolest zoubků, břicha nebo je neklidné, pak můžete masáž přizpůsobit, případně úplně vynechat.
  9. Ne vždy je masáž vhodná. Masáž byste měli vynechat například pokud je dítě nemocné a nervózní, chystáte se na cestu (stačí jen k lékaři nebo na nákup), vy jste ve stresu (potřebujete čas na druhé dítě, potřebujete něco dokončit…), dítě se masáži z nějakého důvodu brání…

    Dětská masáž je jemná

  10. Starší děti pobaví hra. Zkuste třeba prsty skákat jako zajíc, chodit jako medvěd/slon, zobat jako slepice, sunout se jako had…

Malý tip: Pohyby vedené od srdce zklidňují. Pohyby směřující ke středu těla povzbuzují.

Přínosy dětské masáže

  • Prohloubení vztahu a zdravého pouta mezi rodičem a dítětem.
  • Dítě se učí relaxovat, uvolnit, vnímat své tělo.
  • Podpora koordinace pohybů.
  • Zlepšení kvality spánku a snadnější usínání.
  • Trénink pozornosti a soustředění.
  • Stimulace nervových zakončení, lepší prokrvení pokožky.
  • Podpora psychomotorického vývoje, pohybového aparátu, správného držení těla, uvolnění kloubů.
  • Prevence různých zdravotních obtíží.
  • Úleva při bolestech bříška a celkové zlepšení trávení.
  • Posílení svalů, přispívá k řešení různých fyzických dysbalancí (dítě preferuje jednu stranu, vyhýbá se určitým pohybům, případně používá jen jednu část těla).
  • Snížení tvorby stresových hormonů.
Zaslat dotaz do poradny