S dětmi je svět barevnější

Dobrá, sladká mrkvička. Je dobrá na oči? Zdravá rozhodně je. Pro nás i pro děti.

Někdo ji miluje, jiný zase příliš nevyhledává. Dušená mrkev s gumovým masem byla hitem školních jídelen, ale dobře připravená může zachutnat i našim nejmenším. Tento kořen je totiž zdravý nejen na oči (jak nám opakovali v dětství), ale prospívá také našemu vylučovacímu systému, ale ocení ho dokonce i naše klouby!

Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny funguje jako prevence řady onemocnění a zdravotních potíží. Mezi zeleninou by rozhodně neměla chybět mrkvička, sladká – dobrá, pokud možno z vlastní zahrádky. Obří mrkve ze supermarketů nedoporučujeme, jsou plné dusičnanů. Zvolte raději mrkve menší velikosti, různých patvarů, ne vyšlechtěné do pravidelnosti.

Kde se vzala, tu se vzala…

Mrkev pochází původně z Jižní Adie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, kde dodnes roste divoce. Historie jejího rozšíření do celého světa není zcela jistá, předpokládá se, že k tomu došlo v 10. století, kdy se rozšířila do Indie a Východního Středomoří, o dvě století později pak i do západní Evropy a do Číny. V 17. století byla v Nizozemí vyšlechtěna její oranžová odrůda (pocházející z dřívější černé odrůdy), která se dnes pěstuje po celém světě.

Oranžové (červené) zdraví

Čerstvý kořen mrkve obsahuje mnoho vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž nejvýznamnější jsou beta karoten a vitamín A. Mrkev obsahuje důležitou vlákninu a podporuje vylučování cholesterolu z těla. Pro úhradu vitaminu A je třeba sníst asi 50 g syrové denně, především v zimním a předjarním období. Ovšem nejlepší je jíst mrkev celoročně, jak už bylo řečeno, pro prevenci.
Mrkvi můžeme klidně přezdívat: oranžové (chcete-li červené) zdraví. Kromě toho, že má močopudné a projímavé vlastnosti, pomáhá také při šerosleposti (tak vida!), brání vzniku močových kamenů, pomáhá při zánětech kloubů. Šťáva z kořene pomáhá také při ischemické chorobě srdeční.

Papej, papej mrkvičku

Mrkev se používá do polévek, do salátů, výborná je nastrouhaná s jablky. A právě mrkev s jablky by neměla chybět v jídelníčku vašich dětí. Výborná a právě dětmi oblíbená je v kombinaci s jablky - mrkev i jablko očistíme a nastrouháme na jemném struhadle, smícháme dohromady, můžeme přidat pár kapek citronu.

Pro děti k narozeninám

Velmi oblíbený je také mrkvový dort. Existuje mnoho druhů, my vám nabízíme recept na mrkvový dort s mandlemi a ořechy.

Ingredience:

250 ml slunečnicového oleje
230 g hnědého přírodního cukru
3 vejce (nejlépe domácí)
230 g pohankové mouky
½ kypřicího prášku bez fosfátů
špetka soli
1 lžička
perníkového koření
250 g hrubě nastrouhané mrkvičky
100 g sekaných mandlí a ořechů
sójový jogurt

V míse rozšleháme olej s cukrem a vejci. Opatrně přimícháme mouku, kypřící prášek, nastrouhanou mrkev a ořechy s mandlemi. Směs vlijeme do vymazané formy a třicet až čtyřicet minut pečeme v hodně předehřáté troubě na 180 °C. Vychladlý dort ozdobíme sójovým jogurtem, ovocem a ořechy.

Dobrou chuť přeje Bambi klub :-)

Zaslat dotaz do poradny