S dětmi je svět barevnější

Chůze naboso je zdravá už od prvních krůčků. Nechme děti běhat bosky, posilují tím nožní svalovinu. 

Jsme jediný živočišný druh na této planetě, který své dolní končetiny chrání obuví. Už jako miminko dostaneme oblečení a hned s prvními krůčky také botky. Přitom chůze naboso je pro vývoj dětských nožek velmi zdravá. Samozřejmě je třeba si vybírat, kde necháme dítko cupitat.

Chůze naboso je zdravá už od prvních krůčků

Chození naboso má významný účinek na formování chodidla i páteře. Navíc děti chůzi na boso přímo milují. Nechme je na zahrádce poletovat bosky…Bude je to bavit a ještě jim to prospěje. 

Názor ortopeda

Pro správný vývoj dětských nožiček je chůze naboso velmi důležitá, neboť i ten malý človíček, teprve se učící chodit, už sám svým chodidlem nerovnosti povrchu cítí a chodidlem je opět vyrovnává, čímž si posiluje nožní svalovinu. Tyto posílené svaly jsou pak důležité pro udržení klenby ve správném postavení. Chůze naboso také posiluje páteř, zlepšuje držení těla a rozvíjí rovnováhu. Mimo to je i prevencí vbočené paty, vbočeného palce a plochých nohou. Například i lékařské studie prokázaly, že výskyt ploché nohy v zemích, kde nejsou boty často vůbec nošeny, je výrazně menší než v Evropě či USA. Bohužel ale nejsme v horké Africe, abychom si mohli dovolit chodit zcela naboso.

Ortopedi varují

Rozhodně nedoporučujeme kupovat malým dětem obuv od vietnamských trhovců, jejichž normy ani zdaleka nesplňují normy naší předepsané obuvi a můžou dítěti nožičku vážně poškodit. Opatrně také s obuví z druhé ruky – každá noha je trochu jiná a jinak si botku prošlápne.

Reflexní body

Na chodidle je 1700 nervových zakončení, která jsou spojena s různými vnitřními orgány. Tím, jak se holá chodidla při chůzi dotýkají povrchových nerovností, jsou neustále stimulovány jednotlivé akupresurní body, které zodpovídají za funkci tělesných orgánů. Zároveň jsou drážděny nervové receptory, které aktivují činnost svalů, jež jsou při chůzi v obuvi téměř či zcela nečinné. Chůze naboso je tak i přirozenou masáží.

Je to v hlavě

Často se stává, že člověk pocítí strach z poranění, které může být chůzí ve venkovním terénu způsobeno. Šlápnutí na střep nebo jiný ostrý předmět většinu lidí odradí. Každý rodič ale rozezná, v jakém terénu je boso chůze pro děti vhodná. Na město zapomeňme, ale taková procházka po trávníku na chatě na zahradě, to je pro nohy ráj.

Zaslat dotaz do poradny