S dětmi je svět barevnější

Ekzém je nepříjemné kožní onemocnění, které trápí stále více dětí. Jak na něj? 

Ekzém je nejčastější chronické zánětlivé onemocnění kůže. V České republice postihuje 15 – 20% lidí. Nejvíce trápí děti od jednoho roku do deseti let. Často se dokonce projeví již v kojeneckém věku. Ekzémů je mnoho druhů a mají mnoho příčin. Stejně tak existuje i mnoho způsobů, jak se ekzému zbavit.

Obecně se uvádí, že ekzém může postihnout dítě v jakémkoliv prostředí, živené jakoukoliv stravou, ať už se pohybuje v blízkosti zvířat nebo ne. Dokonce prý ani nezáleží na tom, zda pije kravské mléko nebo mateřské. Hlavní roli u ekzému hraje genetika (toxické zatížení předchozí generace dítěte a fungování jeho imunitního systému). Dalo by se tedy říci, že neexistují žádné rady, jak předejít vzniku ekzému. To ale není tak docela pravda.

Strava jako pomoc

U dětí s ekzémy je velmi důležité hlídat si stravování. Častými alergeny jsou kravské mléko, ořechy, sója, vaječný bílek a ryby. Jsou i potraviny, které mohou ekzém aktivovat. Jsou buď kyselé, takže zvyšují pH, nebo obsahují látky, které dokáží ekzém aktivovat nealergickým způsobem (ostré věci, citrusové plody, kakao, nakládaná zelenina, konzervované potraviny apod.). Tyto rady týkající se stravování mohou snižovat projevy ekzémů, ale nedokáží zabránit jeho vzniku. Pokud přestaneme dítěti dávat např. ořechy, neznamená to, že je dítě před ekzémem zachráněno.

Stres

Důležitou roli u tohoto nepříjemného onemocnění hraje i stres. Zvyšuje aktivitu systému produkujícího histamin, který může za to nesnesitelné svědění. Je zajímavé, že i člověk se zdravou kůží může pociťovat svědění. Všimněte si, jak se zdraví lidé v nervozitě škrábou.

Typy ekzémů

  • Dráždivý suchý ekzém – způsobují ho extrémně suché podmínky počasí nebo také často myté ruce. Cokoliv, co způsobuje vysoušení pokožky. Po tomto ekzému zůstává kůže citlivá i několik let. Malé poškození může způsobit velmi silnou reakci.
  • Alergický kontaktní ekzém – reakce se objevuje po kontaktu s látkou, kovy (např. niklem, náplastmi, kosmetikou, ale i zvířecími slinami či srstí…)
  • Atopický ekzém – u tohoto typu ekzému je velmi složité identifikovat příčinu, nejčastěji to však bývá pyl, prach nebo zvířecí srst. Vyrážka se nejdříve objevuje na hlavě, dále se rozšiřuje na tváře, krk, ruce a záda. U batolat se ekzém objevuje na zápěstích, pod loktem, pod koleny a na stehnech.
  • Seboroický ekzém – není dědičný. Poznáme ho podle hnědo - zelených matných flíčků objevujících se na hlavičce, za ušima a na víčkách batolat.
  • Vyrážka z plen – bývá způsobena dráždivou reakcí pokožky na moč. Projevuje se červenou popraskanou kůží. Mohou se vyskytnout i puchýřky.

Ekzém z pohledu detoxikace

Detoxikace Joalis je v léčbě ekzému velmi úspěšná. Dívá se na ekzém jako na signál organizmu, který křičí po detoxikaci, po tom, abychom mu pomohli zbavit se toxických látek, protože ten jeho způsob detoxikace není vůbec příjemný a žije se s ním těžko. Proto je dobré tomuto "volání" vyhovět a otevřít nové detoxikační cesty, které kůži ulehčí. A ta se pak bez problému uzdraví.

Zaslat dotaz do poradny