S dětmi je svět barevnější

 Zahřívání těla je přirozenou obranou organismu, který se brání. Kdy zasahovat a kdy to nechat na přírodě?

Je-li organismus napaden škodlivým mikroorganismem, začne se bránit. Jedná se o typický zákon akce a reakce, do jehož průběhu mnohdy není vůbec nutné zasahovat. Naopak, vyplatí se nechat teplotu pracovat, ideálně dva tři dny.

Horečka vs. zvýšená teplota

V první řadě je důležité rozeznávat mezi zvýšenou teplotou a horečkou. Děti mají obecně o něco málo vyšší tělesnou teplotu než dospělí, proto zvýšené teploty nebývají žádné "drama". Za zvýšenou teplotu se považují hodnoty do 38 stupňů Celsia. Od 38 výše hovoříme o "horečce", kterou však stále ještě není nutno srážet. K tomu přistoupíme, až pokud horečka přesáhne 38, 5 stupně. Proč?

  • Termoregulační centrum v mozku u dětí ještě není plně vyvinuté. I to je jedním z důvodů, proč malé děti mívají častěji teplotu/horečku. Organismus takto reaguje i na běžné a obyčejné infekce.
  • Zvyšování tělesné teploty je obranná reakce: celá řada choroboplodných zárodků v takovém prostředí nedokáže přežít. Posiluje také látková výměna, která pomáhá rychleji odplavovat škodlivé látky, a naopak posiluje obranné buňky.

Měření je základ

Nejlepším, respektive nejpřesnějším ukazatelem teploty u malých dětí je konečník, kde tělesná teplota šplhá zhruba o 0,5 stupňů výše než v ostatních oblastech. Teplotu lze však měřit i z ucha, podpaží nebo čela. Důležité je, aby dítě bylo po celou dobu měření v klidu, jinak budou údaje zkreslené. Pokud si nejste jistí, teplotu měřte opakovaně a sledujte, zda se křivka hodnot mění.

Klesáme!

Pokud horečka stoupá a překročí hodnotu 38,5 stupňů Celsia, je vhodné začít ji srážet. Příliš vysoká nebo dlouhodobá horečka zatěžuje organismus, který je navíc nucen vydávat extrémní množství energie a zbavovat se tekutin. Ty je bezpodmínečně nutné doplňovat, dohlížet na správný pitný režim.

  • Podávejte dítěti vlažné čaje, můžete do nich přidávat citron a med nebo sirup z rýmovníku.
  • Pokud dítě odmítá pít, podávejte mu pravidelně po lžičkách lehce chlazené nápoje, nejlépe však nápoje pokojové teploty.
  • Dítě s horečkou ztrácí chuť k jídlu. Nenuťte ho. Ztrátu energie skvěle doplní hroznový cukr nebo poctivý masový vývar.
  • Malé děti mohou při vysokých teplotách potrápit febrilní křeče. Zde platí výjimka: Jestliže je prodělaly, při příštím onemocnění snižujte teplotu preventivně od počátku potíží.

Tipy, jak šetrně snížit horečku:

  • Studené zábaly jsou klasika, která má skvělý efekt. Musí se však během nich dodržovat přísná pravidla. Do ručníku namočeného ve studené vodě balíme hrudník a bříško dítěte - ne však ruce a nohy! Délka přikládání by neměla překročit 10 minut. Vždy se ale ujistěte, zda dítě nemá i přes horečku studené nohy a ruce: v takovém případě zábal neprovádíme
  • Šetrnější variantou jsou vlažné obklady: ručník namočený ve vlažné vodě přikládáme na krk, třísla a také do podpaží.
  • Pokud se rozhodneme pro koupel, nesmí být studená!!! Vždy jen o několik stupňů nižší, než jaká je aktuální horečka.
  • Staré známé octové ponožky nasadíme dětem nad 4 roky, u mladších je vyměníme za žínku, namočenou v octové vodě. Žínkou otíráme zápěstí i oblast nad kotníky.
  • Děti nenutíme ležet v peřinách a potit se! V pokoji by teplota neměla překročit 21 stupňů Celsia. Místnost pravidelně větráme a děti zbytečně nenavlékáme.
  • Pokud horečka neklesá a neustupuje, ba dokonce začne stoupat, sáhneme v urgentních případech po lécích s paracetamolem: nejčastěji ve formě čípků nebo sirupů.

Přírodo, nástup!

Imunitu podpoří a se škodlivými mikroorganismy zatočí také bylinky. Vsaďte na čaj z lipového květu, květu černého bezu, čaj šípkový, rakytníkový či meduňkový. Ten navíc dítě zklidní a připraví na vydatný spánek. Mají-li děti chuť, dávejte jim čerstvě lisované ovocné šťávy, naředěné nejlépe kojeneckou vodou.

  • Dětský imunitní systém neváhejte posílit detoxikací. Detoxikační přípravky z řady Bambi mohou děti užívat k očistě při potížích i jako prevenci proti nim.

Všechny přípravky z řady Bambi naleznete na e-shopu www.joalis.cz.

 
Zaslat dotaz do poradny