S dětmi je svět barevnější

Malý dětský trůn neboli nočník. Mnohé maminky se fáze bez plín nemohou dočkat. Kdy začít?

Stejně jako názory na výchovu, porody či výživu, liší se názory (i odborníků) na otázku, kdy začít dítě zvykat na nočník. Generace ze sedmdesátých až devadesátých let minulého století byla s nočníkem seznámena okolo prvního roku svého života. Ne vždy s úspěchem. Dle různých průzkumů to dokonce způsobilo, že mnozí jedinci řešili pomočování ještě na prvním stupni základní školy. Začít s nácvikem brzy totiž může způsobit více škody než užitku.

child 316211 1280Nenechte se ovládnout frustrací

V současné době většina odborníků vyjadřuje názor, že ideálním startem k seznámení dítěte s nočníkem je období mezi druhým a třetím rokem. Do té doby můžete nočník spíše brát jako „hru“. Pokud totiž začnete s přesvědčováním dítěte dřív než je ono samo připraveno, můžete plenkové období ještě prodloužit. Samozřejmě je třeba přihlédnout k osobnosti dítěte, tedy jeho vyspělosti, ochotě spolupracovat a schopnosti chápat. Pozor však na osobní ambice.

Jak poznáte, že je dítě připravené

Existují děti, které si v mokré plíně doslova hoví. Jsou i takové děti, které při drobném zavlhnutí křičí a vyžadují přebalení. Právě druhý případ má nakročeno k posunu od plín k nočníku. Jaké jsou další signály?

  • Dítě zvládne udržet moč či stolici alespoň 3 hodiny (začíná mít dostatečně pevné svěrače)
  • V případě tlaku na stolici je neklidné a vyžaduje soukromí.
  • Chce aktivně sedět na nočníku či záchodě.
  • Je schopno vnímat a dodržovat (v rámci svého věku) základní hygienické návyky.
  • Projevuje zájem o celý proces vylučování. Je to období, kdy nebýváte na toaletě sama a odpovídáte na spoustu zajímavých dotazů z této oblasti.
  • Vnímá pochody svého těla, což se navenek projevuje jako neklid, přešlapování, zkřížení nohou.
  • Zvládne se samo vysvléknout. V tomto období se doporučuje zavést kalhotkové navlékací pleny, které jsou pro dítě snadnější k manipulaci. V ideálním případě se dítě samo i oblékne.
  • Udrží pozornost a je schopno chvíli posedět (i na židličce). Brzdou celého procesu pak bývá období vzdoru. 

 Jdeme do toho

Nejlepším časem na odvykání od plenek jsou samozřejmě teplé měsíce, kdy může dítě bezstarostně běhat po zahradě pěkně nahaté. Pokud však odvykačka spadá spíš do chladnějších dní, nezbývá než tomu věnovat trochu víc energie. Co pomůže?

  • Hrajte si „na čůrání“. V případě chlapců vězte, že mohou čůrat bagry, auta i lego panáčci. U děvčat se osvědčují plyšáci nebo panenky.
  • Zkuste stihnout první ranní čůrání už do nočníku. Stejně tak to poslední před spaním.
  • Přizpůsobte oblečení dítěte – mělo by být schopno jej stáhnout. Pozor na body, dítě si je zpravidla neumí podržet.
  • Naučte dítě vnímat nočník jako „kamaráda“ a přirozenost, nikoli jako povinnost a stresové místo. 
  • Buďte trpěliví. Vyvarujte se srovnávání typu, že sousedovic Maruška to už umí. Dítě začne pociťovat strach ze selhání, což celý proces rozhodně nezrychlí.
  • Alespoň na začátek pořiďte 2 nočníky. Jeden zůstane na záchodě, druhý v místnosti, kde dítě momentálně je. Dítě si totiž často všimne, že se něco chystá, ale už nebývá dost rychlé, aby doběhlo do koupelny nebo toaletu.
  • Pokud to nevyjde napoprvé nebo dítě získá k nočníku odpor, zkuste celý proces posunout.
  • Pomáhají též starší sourozenci, od kterých batole rádo bere inspiraci.
  • Buďte pozorní k fyzickým projevům dítěte (ošívá se, poposedává) a vyzkoušejte nočník.

Drobná poznámka pod čarou: Pakliže vaše dítě zvládá kontrolovat vylučování v létě, když je nahaté, naučte ho také, že jakmile jej obléknete, potřebuje na úspěšnou misi trochu víc času.

Malý tip na závěr aneb kluk není holka

Pokud máte starší dítě holčičku a nebo jste prvorodička s chlapečkem, je třeba v této chvíli elegantně naznačit, že čůrání chlapců a děvčat se liší. Zatímco děvčata se do nočníku bez problému trefí, kluci to mají trochu jinak. Je přeci legrace, že se ta „ozdoba“ při čůrání hýbe. Pokud tedy už váš syn zvládne na nočník usednout, naučte ho i přidržet si pindíka. A to i při kakání. Vězte, že si ušetříte nejen mnohé vytírání místnosti, ale i převlékání. Vyrábí se také speciální nočníky, které mají zvýšenou přední část. Nicméně při prvním použití toalety byste stejně museli v tomto směru zasáhnout.

Někdy se stává, že dítě nočník úplně přeskočí. Je mu příjemnější, když napodobí rodiče či starší sourozence v plné míře. Nebraňte mu to, vždyť nočník je skutečně jen „přechodnou“ fází.

Zaslat dotaz do poradny