S dětmi je svět barevnější
Jak si zařídit hlídání dětí?

Někdy potřebujete v klidu nakoupit, jindy pracovat, jít na obchodní schůzku anebo si v klidu vypít kávu.

Když začneme plánovat rozšíření rodiny, míváme tendenci si věci tak trochu malovat na růžovo. Naše dítě rozhodně nebude zlobit, budu mu vždy oporou, a hlavně budu na něj mít čas. Už během těhotenství začne pár tušit, že některé plány jsou spíš vzdušnými zámky. Po narození potomka pak padnou za své další představy. Dítě je obrovská radost, přesto nastanou situace, kdy oceníte hlídání. Ne vždy nám mohou vypomoci prarodiče a je potřeba najít jinou variantu. Jak na to?

Zapomeňte na pocit viny

Mnoho českých maminek řeší otázku, zda jsou „dobré“ matky, když si dítě musí nechat pohlídat „od cizích“. V tomto kontextu je třeba říci, že 3letá rodičovská „dovolená“ je výsadou České republiky, nikoli celosvětovým trendem. V ostatních evropských zemích, ale i USA je tento čas zkrácen na minimum, tedy na cca 3–6 měsíců. To, že si tedy necháte dítě občas nebo pravidelně pohlídat neznamená, že jste špatnou matkou. Znamená to, že si v klidu vyřídíte věci na úřadech (rychleji a bez hledání nejbližšího WC, dvou kilo svačin a kočárku plného věcí) anebo načerpáte trochu sil ke zvládnutí rodičovských povinností. Navíc, vsadit žhavou kartu na prarodiče, kteří jsou často ještě v pracovním procesu nebo partnera, který rodinu během vaší rodičovské nezřídka musí živit, zkrátka není vždy možné.

Co řešit před hlídáním?

Ať už zvolíte jakoukoli variantu hlídání (babička, studentka, sousedka, klub či profesionál), je dobré pár věcí natrénovat předem. Je třeba si uvědomit, že malé dítě neumí pracovat s časem jako my dospělí. Zjednodušeně řečeno, čím menší dítě, tím méně čas chápe. Většinou pro něj existuje jen „teď“. Co tedy není vidět (včetně vás), jako by neexistovalo. Zkoušejte s časem pracovat. Na chvilku se vzdálit a zase se vracet. Stejně tak je dobré, aby hlídačka (včetně babiček či dědečků) strávili nějaký čas s vámi. Dítě si zvykne, že tento člověk k vám patří a vy se jednoduše časem vrátíte.

Hlídání dětí nám někdy usnadní životTip: Jedná se o vaše dítě, pokud se vám cokoli nezdá, raději akci odvolejte. Zároveň neprodlužujte fázi loučení. Pro dítě i pro vás je to stresová situace a než se zritualizuje, může být psychicky opravdu obtížná.

Hlídací babička

Zatímco některé babičky jsou natěšené a vrhají se na každou příležitost své vnouče pohlídat, jiné mají pocit, že své už mají „odpracováno“. Někdy zasáhne vzdálenost, jindy zdravotní stav. Často také hlídání selže na rozlišných názorech na výchovu. Jako každá forma vztahu, i tento má jistá pravidla, která by měla obě strany respektovat. Prarodiče by neměli srážet rodičovské kompetence a rozhodnutí a rodiče by neměli dirigovat každý okamžik času dítěte s prarodiči. Seznam požadavků na dvoustranu A4 vzájemným vztahům nesvědčí. Vytyčte si jako rodič hlavní mezníky a zbytek si v hlavě sveďte na rozmazlování. Pokud prarodiče hlídají pravidelně, měli by rodiče zvážit i nějakou finanční kompenzaci. Je třeba si uvědomit, že ani babička není povinna hlídat nemocné dítě. Vlastně není povinna hlídat vůbec, pokud se tak rozhodne. A pozor, skvělou „hlídačkou“ bývají i dědečkové, kteří vnoučatům rozšíří obzor o úplně nové zážitky.

Brigáda pro studentku

Častou variantou hlídání je studentka, dcera sousedky, případně kamarádka na rodičovské. Nevýhodou této varianty je, že se musíte plně spolehnout na informace, které vám o sobě daná osoba řekne. Je vhodné pár hlídání vyzkoušet spolu, abyste viděla, jak reaguje a zda je schopna sama zvládnout i poněkud náročnější situace. Studentky by si měly také uvědomit, že hlídání není jen o „dohledu“, ale také o vyvíjení aktivit s dítětem. Například návštěva hřiště, hraní si, čtení. U kamarádky s dětmi navíc vstupuje do hry faktor nemoci u jejích dětí. Tato forma se využívá obvykle jako ad hoc pomoc.

Starší sourozenec: Pozor na přílišnou zodpovědnost

Další z oblíbených variant hlídání, obzvlášť v současné době je hlídání starším sourozencem. Výhodou je, že se jedná o rodinného příslušníka, nevýhodou je, že tento rodinný příslušník z toho nebývá nadšen. Je třeba si dát pozor, abyste na staršího sourozence nedelegovali své rodičovské povinnosti. Rodičem jste pořád vy, se vší zodpovědností. Nutit staršího sourozence hlídat ty mladší pak nemusí (ale může) podpořit ani jejich vzájemný vztah. Mladší sourozenec také vyžaduje pozornost, kterou mu z různých důvodu ten starší nemusí být ochoten dát (učí se, má jiné plány…). Často toto hlídání končí tím, že oba sedí u televize nebo elektroniky. Určitou motivací pro staršího, aby se mladšímu věnoval (hřiště, hraní si), může být finanční kompenzace nebo naturálie v podobě času na internetu apod.

charles deluvio wt3ifnxmse0 unsplashVsaďte na profesionály

O tom, že život a možnosti realizace se změnily svědčí i fakt, že existuje řada agentur specializujících se na hlídání dětí. Výhodou této varianty je, že zde máte určitou formu jistoty, že se jedná o vyškolené a prověřené jedince. Navíc je činnost pojištěna. Obvykle se jedná o studentky, ale také hlídací babičky. Tedy ženy, které jsou plné síly a svou energii by rády ještě využily pro ně smysluplným způsobem. Nezřídka se jedná o bývalé zdravotní sestry nebo učitelky/vychovatelky ze školy. V řadě případů existuje možnost se s nimi domluvit nejen na hlídání dětí, ale také na určité formě úklidu, žehlení nebo dokonce vaření. Pokud máte děti už odrostlejší, dokáží je také často připravit na zkoušky.

Dětské kluby

Další z cest je návštěva dětských klubů. Jejich činnost byla v době koronavirových opatření poněkud utlumena, ale stále existují. Jsou vhodné pro děti cca od 2 let, i když vždy závisí na konkrétní situaci. Jedná se například o různá hřiště s hlídáním (např. v obchodních centrech), případně kluby, kam lze dítě na dopoledne/odpoledne umístit místo školky. Tato zařízení jsou placena, přičemž někdy je součástí poplatku také strava, jindy musíte dítěti připravit svačinu. Dětské kluby (na rozdíl od státních školek) fungují i přes prázdniny.

SOS hlídání

Speciální kategorií je hlídání nemocných dětí, případně hlídání „na poslední chvíli“. I tyto služby jsou na trhu k dispozici. Obvykle za příplatek. V tomto případě je však lepší volit profesionály, kteří do rizika jdou s plným vědomím. Alternativou je samozřejmě širší rodina, tj. sestřenice, bratranci, strýcové a tety. V tomto případě se však spokojte s fyzickým dohledem.

Zaslat dotaz do poradny