S dětmi je svět barevnější

Umí podpořit správné držení těla, soustředění, celkové zklidnění. Cvičte s dětmi jógu.

Děti pohyb potřebují, zvlášť v dnešním přetechnizovaném světě, kde už malé děti ovládají tablety, mobily a další elektroniku. S častějším sezením také přichází již v předškolním věku špatné držení těla a později potíže se zády. Zkuste s dětmi cvičit jógu, prospěje to vám i dětem.

Jógu může cvičit každý

Nejen dospělí z kancelářských židlí, ale i spousta školáků ze školních lavic (a těžkých aktovek) mají zkrácené svaly, bolí je záda, jsou ztuhlí. Pomoci může jóga. Cvičení, které není zdaleka určeno jen dospělým.

Dětem prospívá každý pohyb

Tedy i jóga. Cvičení s prvky jógy existují už pro děti od tří let. Většinou jsou kurzy rozděleny do tří kategorií: 3 – 6 let, 7 – 11 let a kurzy pro teenagery od 12 let. Pro děti by mělo být cvičení jógy především hrou. Pozice (asány) u malých dětí se provádí dynamicky, spíše náznakově a nesetrvává se v nich příliš dlouhou dobu. Děti se v těchto pozicích musí cítit uvolněně a pohodlně. U nejmenších dětí se cvičení zaměřuje na rozvoj dýchání. U starších dětí už na správné zaujímání ásan ve spojení s dechem.

V čem jóga pomáhá

Kromě správného držení těla, správného dýchání a pohyblivosti svalů, vede jóga také k celkové relaxaci a ke zklidnění. Děti se musí soustředit, aby danou pozici udělaly správně, musí se zklidnit natolik, aby měly dobrou rovnováhu, vnímaly své tělo a sama sebe. To samé se týká samozřejmě i dospělých.

Jóga je velmi vhodná také pro hyperaktivní děti. Těm prospívají sporty, které nejsou orientovány na výkon, ale spíše přispívají k jejich zklidnění. Jóga u nich zlepšuje soustředění.

Dále jóga pomáhá najít vyrovnanost a sebedůvěru. Zbaví pocitu strachu a úzkosti, zlepší pozornost a soustředění, zlepšuje paměť, posiluje imunitu a uzdravuje tělo. Jak fyzicky, tak duševně. To všechno jóga dokáže.

Pokud jste tedy ještě se cvičením jógy nezačali, zkuste to. Oceníte, jaké zázraky jóga dokáže. S vámi i vašimi dětmi.

 

Zaslat dotaz do poradny