S dětmi je svět barevnější

Pozor na umělé barvičky - jsou to skryté jedy. Čím výraznější barva, tím větší svinstvo.   

Pojem „potravinové jedy“ je dnes již všeobecně znám. Setkáváme se s ním čím dál častěji. Jedny z největších potravinových jedů se bohužel objevují i v potravinách pro děti, které jsou až podezřele barevné a tak se dětem líbí. Opravdu se vyplácí si u barevných „dobrot“ pro děti řádně studovat etikety se složením.

Největší potravinové jedy se velmi často objevují v nápojích a pamlscích pro děti. Taková sukralóza (náhradní sladidlo) ve žvýkačkách má podle některých výzkumů podobné účinky jako aromatická halogensloučenina DDT. U dětských „pitíček“ obecně platí; „čím barevnější, tím jedovatější“.

Nebezpečná éčka

V Evropské unii je přidávání mnoha barvících „éček“ do potravin zakázáno. Některá žlutá „azobarviva“ jsou podezřelá z toho, že vyvolávají dětskou hyperaktivitu, zelená alergii a astma. 
K jiným barvivům – například k azorubinu (potravinářská červeň), je naopak EU benevolentní, přestože v USA je zakázán. Může vyvolávat kožní reakce a hyperaktivitu dětí. U nás byl dříve také zakázán.

Dalšími přípravky se barví pečivo, tmavá piva, kukuřičné lupínky, müsli tyčinky. Jen kvůli tomu, aby vypadaly lákavěji a na oko zdravěji.
Konzumace mykotoxinů, tedy jedovatých výtrusů plísní, může mít za následek například snížení imunity, alergické reakce a mohou toxicky působit na zažívací ústrojí.
A další „bomba“. Sladidlo aspartam bylo podle tvrzení časopisu The Ecologist prý dokonce na seznamu biochemických zbraní Pentagonu. Dnes je součástí mnoha druhů, zejména „lehkých“ limonád, žvýkaček a bonbonů.

Velmi opatrně – se všemi těmito „časovanými, potravinovými bombami“, čtěte etikety a učte děti mlsat zdravě.

Namísto sytě zelené limonády si s dětmi společně vyrobte bezový sirup, místo sušenek s lentilkami si společně upečte muffiny s kvalitní čokoládou….

Zaslat dotaz do poradny