S dětmi je svět barevnější

Sůl je sice důležitým zdrojem minerálních látek, ale šetřeme s ní, zejména u dětské stravy. 

Sůl nad zlato platí v pohádkách, ale rozhodně ne v dětské stravě. I když je sůl pro lidský organismus důležitým zdrojem minerálních látek, v okamžiku, kdy jí tělo přijme příliš, přichází opačný efekt. Začíná škodit. A dětem především.

Podle průzkumu Poradenského centra Výživy dětí je přesolování jedním z hlavních problémů dětské stravy. Průzkum se zabýval stravovacími návyky dětí a byl zaměřen na zjištění obsahu kuchyňské soli a sodíku v dětské stravě. Výsledky ukázaly, že nadbytek sodíku ve stravě má 80 procent dětí ve věku 6–12 měsíců, ve věkové skupině 1–1,5 roku má nadbytek sodíku ve stravě 95 procent dětí a u dětí starších množství přijaté soli převyšuje doporučené denní dávky. U některých až čtyřnásobně.

„Velkým zlozvykem je například častá konzumace přesoleného pečiva, které mnohé děti dostávají již od kojeneckého věku. Později se k pečivu přidávají ještě uzeniny, sýry, solená másla a jiné potraviny, které mají obsah soli většinou tak vysoký, že jen jejich jedna průměrná porce pokryje celodenní doporučenou dávku soli,“ uvedla docentka MUDr. Zuzana Urbanová, CSc., ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Když sůl škodí

Nadměrné solení v dětském věku vede k mnoha potížím, například ke vzniku vysokého krevního tlaku. Problém v příjmu vyššího množství soli u malých dětí je především v tom, že pokud si na slanou chuť zvyknou velmi brzy, jejich preference slaných jídel se stále zvyšuje. I ti rodiče, kteří se snaží dbát na kvalitu stravy svých dětí, často podceňují tzv. skrytou sůl, která není na první pohled patrná. 75 procent konzumované soli pochází v potravě dětí z průmyslově zpracovaných potravin, asi 15 procent je přidáváno do jídla během jeho přípravy a 10 procent soli je obsaženo v přírodních surovinách. Při výběru hotové kupované stravy (hotová jídla prodávaná ve skleničkách), by se měli rodiče zaměřit na deklarovaný obsah sodíku na etiketách dětských jídel a upřednostňovat ty, u kterých je jeho obsah co nejnižší.
Kromě omezování potravin, na kterých je sůl na první pohled patrná nebo těch nejznámějších zdrojů soli, je dobré sledovat informace na obalech dalších výrobků. 

Jak dát dětem méně soli

  • Veškeré příkrmy připravované doma nesolte, nenechte se zmást tím, že vám připravené jídlo nechutná, chuťové buňky malého dítěte ještě slanou chuť nevyžadují.
  • Kupujete-li hotové příkrmy ve skleničkách, máte šanci mít příjem soli pod kontrolou. Dobře čtěte nutriční hodnoty.
  • U starších dětí mějte pod kontrolou jejich celodenní jídelníček, aby nedostaly mnoho příležitostí k nákupu jídel v rychlém občerstvení, bufetech a automatech s nabídkou chipsů.
  • Připravte dětem kvalitní snídaně a svačiny, upřednostňujte méně slané pečivo, tavené sýry nahraďte pomazánkou z kvalitních surovin a zeleniny, salámy zaměňte za šunku s nízkým podílem soli.
  • Je-li dítě větší a na slanou chuť si zvyklo, snižujte dávky soli při vaření. Dítě to ani nezaregistruje a jeho celkový příjem soli se sníží.

Nejjednodušší a nejúčinnější je vůbec děti na nadměrně slanou chuť nenavyknout!

Zaslat dotaz do poradny