S dětmi je svět barevnější

Trpí vaše dítě zácpou? Naučte se rozpoznávat první příznaky, ale hlavně zácpě předejít.

Zácpa (nejen) malých dětí je velmi nepříjemná záležitost. Na vině může být jak nevhodná strava, nedostatek tekutin, tak také psychické obtíže či nedostatek pohybu. Naučte se rozpoznávat první příznaky zácpy a hlavně efektivně ji předcházejte! Ulevíte nejen dětem, ale také sami sobě. 

Spouštěče

Zácpa může vzniknout hned z několika příčin. Na vině může být psychika, to znamená strach z neznámého prostředí, strach z toho dojít si před cizími lidmi na záchod, případně na nočník (v jeslích). Důvodem může být i nedostatek pohybu a v prvé řadě samozřejmě strava. Jídelníček bohatý pouze na bílkoviny, tuky a cukry, bez dostatečné porce vlákniny, způsobuje problémy s vyprazdňováním nejčastěji.

Prevence

Vaše děti by se měly vyvarovat většího množství sladkostí, výrobků z bílé mouky a tučných jídel. Snažte se jim do jejich jídelníčku zařadit co nejvíce potravin, které nestrávené projdou až do střev a „naředí“ tak jejich obsah. Například semínka v celozrnném pečivu nebo ovoce se slupkou, například hroznové víno, rozinky, ideální jsou švestky. Nezapomeňte na dostatek syrové zeleniny a dbejte taky na to, aby dítě hodně pilo, ale ne přeslazené limonády.

Kontrola

Sami nejlíp znáte frekvenci vyprazdňování vaší ratolesti. A věřte, že úpravou stravy a zvyknutím si na nové prostředí (školky, školy, jesličky) se postupně všechno upraví.

Zaslat dotaz do poradny