S dětmi je svět barevnější

Jak zvládnout noční pomočování dítěte? Co nám tato situace ukazuje? Důležité je zjistit, co dítě trápí.

Noční pomočování neboli enuréza je nedobrovolný únik moči během spánku, za kterým nestojí jiný zdravotní problém. Zatímco u dětí přibližně do tří let považujeme noční pomočování za běžné, u těch předškolních toto téma vyvolává napětí. Dříve než přistoupíte k jakýmkoli opatřením, je třeba si uvědomit, že dítě se v noci zpravidla nepočůrá schválně. Situaci lze chápat jako signál, že něco není v rovnováze. Na nás je, abychom se pokusili najít příčinu a tu šetrným způsobem odstranili.

Noční pomočování může dítě trápitProč se dítě počůrává?

Důvodů, proč se dítě pomočuje, může být relativně mnoho, pokud vynecháme vrozené vady a anomálie, patří mezi nejčastější příčiny:

  • infekce v močových cestách či ledvinách,
  • zažívací obtíže, zejména zácpa (nevyloučená stolice může skrze konečník dráždit močové cesty),
  • nevhodné stravovací návyky (například potraviny zvyšující množství moči – čaj, kola, čokoláda nebo potraviny a byliny „odvodňující“ – sůl, kopřiva…),
  • nadměrná únava,
  • zvýšený příjem tekutin před spaním a
  • nedostatečné vyprázdnění močového měchýře (dítě čůrá ve spěchu).

Pokud se dítě začne pomočovat i během dne a přidají se i další obtíže (bolest břicha, bolest při močení, časté močení malého množství tekutiny, pocity žízně a nadměrné močení, případně krev v moči), je dobré vyhledat lékaře. Pakliže všechny objektivní příčiny vyloučíte, je třeba začít hledat v psychické rovině.

Stres nepůsobí jen na dospělé

Stres do lidského života patří a je víceméně jedno, zda je vám šest, šestnáct nebo šedesát. Jedná se o fyziologickou reakci organismu na nějaký vnější podnět, který vyvolá pocit ohrožení. Podle konkrétního nastavení jedince pak reaguje i tělo. Stresovou situací pro dítě může být nástup do školního zařízení, váš nástup do práce, změna režimu (prázdniny vs. školka), nástup do nového kolektivu/kroužku, stěhování, nová vychovatelka či úmrtí v rodině (včetně domácích mazlíčků). Stres u dítěte může vyvolat také příchod sourozence. Problémy s pomočování se mohou objevit i v případě, že na dítě kladete vyšší nároky, než neodpovídají jeho věku.

Příčina nemusí být v rodině

Dětská psychika je v mnoha ohledech velmi křehká. Jedním z důvodů je, že dítě ještě nemá dostatečnou životní zkušenost, aby závažnost situace vyhodnotilo nejen emočně, ale zapojilo i myšlenkově-analytické procesy. Jedna nevinná věta, kterou dítě zaslechne (nemusí být ani vyslovena směrem k němu) může spustit celou řadu obtíží. Dalším z častých příčin psychického rázu je problém, který dítě neumí řešit. Například rodiče jeho spolužáka se rozvádějí a ono dostane strach, že se to stane i vám. Mezi další příčiny patří šikana ze strany spolužáků nebo dokonce učitelů, strach ze selhání, případně stydlivost.

Na tresty zapomeňte

1 dump 3468127 1920„Ty už ses zase počůral?“ Věta, která nám sice může proběhnout hlavou, ale rozhodně bychom měli zařadit filtr na její vyslovení. Tato situace je nepříjemná nejen vám, ale i pro dítě a často značí hlubší problém než jen mokrou postel. Zapomenout bychom měli i na jakékoli připomínky během dne nebo vyprávění této příhody mezi přáteli. Označování dítěte jako „počůránka“ v něm též může zanechat bolestivá zranění. Fyzické trestání je naprostým tabu. Pakliže se dítě začne bát, stáhne se do sebe, napětí se zvýší a problém se obvykle ještě zhorší. Vy se dostáváte do nebezpečné smyčky, která může skončit chronickou obtíží a dalšími komplikacemi psychického a fyzického rázu.

Prevence nočního pomočování

  1. Naslouchejte svému dítěti. Povídejte si s ním, malujte, tvořte. Často, když se uvolní, začne samo vyprávět.
  2. Pravidelný pitný režim. Snažte se vyhnout jednorázovým dávkám, ale naučte dítě pít celý den. Zkuste se vyvarovat mohutnému pití před spaním.
  3. Omezte příjem sladkých a jinak chuťově dráždivých limonád, které obtíže v urogenitálním traktu mohou zhoršovat.
  4. Naučte dítě následovat své potřeby – např. nezadržovat moč příliš dlouho (často během hry až do bolesti, kdy doslova nedoběhne), naopak se snažit vyprázdnit močový měchýř včas. V noci totiž pak jemné signály nebude schopno rozeznat, jednoduše se neprobudí.
  5. Zařaďte čůrání před ulehnutím jako součást večerního rituálu.

Myšlenka na závěr

Noční pomočování je v psychosomatickém pojetí signálem, že naše emoce nejsou správně opečovávány. Napětí, které dítě pociťuje a drží v bdělém stavu „pod kontrolou“ se během spánku uvolní a s ním i svěrače. Vše, co ho (a jeho tělo) trápí se tak dostane ven. A my jako rodiče máme možnost si všimnout, že se něco děje a společně se vydat za nápravou.

Zaslat dotaz do poradny