S dětmi je svět barevnější

U dětí bývá anorexie reakcí na emoční poruchy. Mohou za to často neharmonické rodinné vztahy.

Podle všudypřítomných reklam a billboardů je krásný, úspěšný a bohatý jen ten, kdo je štíhlý. Věří tomu dospělí, co teprve děti. A když se k tomu přidá ještě špatné rodinné zázemí, nebo šikana ve škole, je zaděláno na dětskou anorexii.

Mentální anorexie u malých dětí

U malých dětí se vyskytuje mentální anorexie z velké části jako následek emočních poruch v důsledku nesouladu v rodinných vztazích. Další příčinou může být šikana ve škole, špatné vztahy mezi spolužáky. Dítě v tomto případě nechce cíleně zhubnout, ale prostě nemůže jíst. Bolí ho žaludek, zvrací, nemá na nic chuť.

Léčba dětské anorexie

Po vyloučení organického onemocnění ošetřujícím lékařem, vyřešení rodinných problémů a vztahů mezi spolužáky, tyto potíže většinou ustoupí. Mohou se však projevit v pozdějším věku, nejvíce ohrožené jsou děti (pozor, nejen dívky) v období puberty.

Jsem tlustá…

Příběh patnáctileté Dominiky je přímo ukázkový. Odmalička byla spíše takový bumbrlíček, na rozdíl od své matky, úspěšné manažerky, která to dávala své dceři pěkně „sežrat“: „Po kom ty jen jsi. Podívej se, jak vypadáš. Něco se sebou dělej. Jsi celý táta.“
Šikana ze strany vlastní „krásné, úspěšné, štíhlé a dokonalé“ matky dovedla (i dílem stravy matky) podvyživenou Dominiku až do nemocnice a poté do psychiatrické léčebny. Její fyzický stav se sice zlepšil, nicméně psychický stav je dlouhodobě narušený.

Nikdo není dokonalý

Málokterá dívka v pubertě je spokojená se svým tělem. Považují se za nedokonalé a tím si můžou nastartovat řadu zdravotních problémů a komplikací. Dostávají do konfliktů, které posléze vedou k sociální izolaci, což má za následek další poruchy – zvýšenou podrážděnost, poruchy spánku, zhoršená koncentrace, stupňující se deprese. Dochází k poruše žláz s vnitřní sekrecí – ztráta menstruace, vypadávání vlasů, zvýšená lámavost nehtů, kazivost zubů, zimomřivost, sklon ke kolapsům. Dívky v prepubertálním období mají opožděný růst a celkový tělesný vývoj.
V posledních letech se tato nemoc projevuje bohužel už i u chlapců. Poměr se odhaduje 1 chlapec na 10 dívek.

Příběh zmíněné matky bohužel není ojedinělý, ale naštěstí mezi námi převažují matky, které své děti milují. Přesto je třeba být na pozoru. Mějte své děti rádi takové, jaké jsou. Neponižujte je, buďte jim oporou, zejména v období puberty. A když budete dbát už od útlého dětství na jejich zdravou stravu, dostatečný pohyb a budete k nim po všech stranách pozorní, měly by být i ony v pořádku...
Zaslat dotaz do poradny