S dětmi je svět barevnější

Naše babičky nám často dávaly rady. Jak cenné jsou nám dochází až později. 

Naši předci nebyli hloupí a jak se říká na každém šprochu, pravdy trochu. I tak by se daly souhrnně nazvat cenné rady, které používaly naše babičky a prababičky a které rozhodně nejsou k zahození. Pojďme si pár z nich nyní připomenout. 

Venku je zima, vezmi si šálu!

Rada, kterou jsme nechtěli slyšet hlavně v pubertě. Dnes ji oceňujeme. Když nechcete nastydnout, pořádně se zabalte. Vědci totiž zkoumali chlad na myších a zjistili, že imunitní systém reagoval lépe v případě teploty nosu 37 stupňů v porovnání s nosem o teplotě 33 stupňů. Co mají dělat myši, aby jim nebyla zima, to nevybádali, nicméně u lidí je to jasné; dejte si přes nos šálu!

Máš hlad? Vezmi si jablko.

V dětství se ušklíbneme, v dospělosti pochopíme. Jablko snižuje riziko infarktu, vláknina v nich navíc brání hromadění cholesterolu v těle. Dále jablko obsahuje antioxidanty, které pomáhají imunitě a látky, které brání rakovině prostaty. 

Nemůžeš usnout? Počítej ovečky.

Také jste jako malí měli pocit, že to nepomáhá? Ale pomáhá! Spánkový expert doktor Neil Stanley potvrzuje, že věnování se počítání oveček skutečně uklidní mysl a navodí spánek. Trik ale spočívá v tom, že bychom neměli počítat ovečky do sta, to příliš zatěžuje mozek. Lepší je počítat první tři jak chodí po lávce tam a zpátky. To by nám mělo zabránit přemýšlet nad starostmi, které nás udržují bdělé.

Bolí tě zub, žvýkej hřebíček!

Přilož si na bolavé místo hřebíček“: radí babička a už ho nese ze spíže. Tuto radu má od své babičky a ta zase od své. Radu, která skutečně funguje. Hřebíček totiž obsahuje eugenol, neboli kyselinu hřebíčkovou, která má protizánětlivé, antibakteriální a anestetické účinky. Silice otupuje citlivost zubního nervu. Nejčastěji se v léčitelství používá v podobě éterického oleje či tinktury. Hřebíček také zabraňuje vzniku paradentózy, zubního kazu a podporuje tvorbu bílých krvinek.

Uvařím Ti slepičí polévku

Polévka je grunt, říkají s oblibou babi. Proč je nejlepší slepičí polévka? Třeba proto, že když nám ji vařila, nebyli jsme vůbec nemocní. A vařit bychom ji měli i svým dětem. Zapomeňte na slepičí bujóny v kostce, to chce pořádný, silný vývar ze slepice. Jen ten je na všechny neduhy, včetně chřipky a nachlazení. Slepičí či kuřecí maso totiž obsahuje karnosin, což je látka, která pomáhá v boji s chřipkou, působí protizánětlivě a zmírňuje kašlání a chrchlání. Navíc polévku jíme teplou, což je také zdraví prospěšné. 

Tak co, máte i vy zkušenosti s takovými "mýty"? Pokud ano, šiřte je dál. :-)

Zaslat dotaz do poradny