S dětmi je svět barevnější

V současné době se s nadváhou až obezitou potýká každé páté dítě ve věku od pěti do deseti let.

Přibližně 80 procent silných dětí je obézních i v dospělosti. Dětská obezita je tedy nejčastější příčinou obezity dospělých. Mezi dospělými jsou procenta lidí s nadváhou a obezitou ještě tragičtější. Ve věku 60 let trpí zvýšenou váhou až obezitou okolo 50 procent obyvatel.

Kdo je viníkem?

Nemá smysl zastírat, že o obezitě a jejích příčinách toho mnoho nevíme. U dětí hraje hlavní úlohu výživa, ale faktorů je více. Stačí jen o něco vyšší kalorický příjem, než je výdej, a váha postupně narůstá. Představme si to u dospělého člověka, u kterého jen 200 kcal denně navíc, což je jeden a půl rohlíku, zvýší jeho váhu o jeden kilogram za rok. Mezi 40. a 60. rokem tak stoupne váha jen při tomto nepatrném přejídání o 20 kilogramů! U dětí je tato situace velmi markantní. Děti se samy v jídle neomezují, jedí, na co mají chuť. Pochopitelně že dospělí se snaží udělat dětem radost, zalíbit se jim, a tak jim dávají výrazně kalorická jídla. Smažené hranolky, lupínky, kečup, sladké limonády, různé tyčinky a pochutiny spolu s menším pohybem, znamenají rychlý nárůst váhy.

Štíhlí rodiče – štíhlé děti

V menších městech a vesnicích je počet obézních dětí menší než ve velkých městech, což je určitě dáno tím, že ve velkých městech se děti nepohybují samy, a protože dospělí nemají čas ani chuť, děti sedí doma u televize, u počítače a tuk jen roste. Svoji významnou roli však hraje i dědičnost. Děti v rodinách tlouštíků bojují s váhou třikrát častěji než děti, které mají štíhlé rodiče. Stejně jako narůstá množství obézních dospělých, tak narůstá, a to ještě větší rychlostí, i počet obézních dětí. Svou roli určitě hraje nápodoba, stravovací zvyklosti, ale i jakýsi genetický přenos, o kterém se zatím mnoho neví. Týmy genetických pracovníků hledají geny obezity, vítězoslavně křičí, když něco objeví, ale zatím bez jakéhokoliv významu. Ten, kdo přijde na to, jak jíst podle chuti a bez zábran a být štíhlý, bude tím nejbohatším člověkem na světě.

Tuk místo kabátu

Cukry a tuky se ve střevě přeměňují na zásobní triacylglyceroly a ty se dostávají do zásobních tukových buněk. Přebytečné bílkoviny se rovněž přeměňují na zásobní tuky. Člověk má v těle dva typy tuku: bílý, neutrální tuk, který je uložen v buňkách (lipocytech), a to v každé buňce jedna kapka bílého tuku, a hnědý tuk, který se nachází hlavně kolem vnitřních orgánů a řídí termoregulaci. Proto se také říká, že lidé obézní nemusí chodit nijak zvlášť oblékáni a je jim stále teplo, zatímco lidé hubení se často chvějí zimou. Je to dáno větší zásobou hnědého tuku, který je velmi výrazně protkán nervovými vlákny a ovládán nervovým systémem.

Co ne a co ano

Všeobecně je známo, že chipsy nebo čokoládové tyčinky nám optimální váhu nezajistí. Méně známý je ale možný negativní vliv dalších potravin: Není dobré dávat dětem ani výrobky z bílé mouky a kravského mléka. Zelenina, přiměřené množství ovoce, olivový olej, oříšky, semínka, pohanka, kuskus a přírodní ovesné vločky, případně kváskový chleba, potraviny bez éček, neslazené mléčné produkty, nejlépe z kozího mléka, to jsou potraviny, které by děti měly jíst. Maso stačí dítěti jednou nebo dvakrát týdně, a to ještě maso v bio kvalitě bez hormonů, antibiotik a jiných přídavných látek. Omega-3, 4 a 6 kyseliny zvyšují inteligenci i paměť dětí, zlepšují jejich mentální schopnosti. Tyto omega kyseliny se nachází v některých druzích olejů a v rybách.

Trpí-li vaše dítě nadváhou, zkuste aplikovat tato doporučení. Jistě brzy zaznamenáte nejen pozvolnou úpravu hmotnosti, ale také to, že dítě má více energie a chuti do života. A to je hlavní.

Zaslat dotaz do poradny