S dětmi je svět barevnější

Imunitní systém nepřiměřeně reaguje i na takové faktory z okolního prostředí, které mu nijak neškodí.

Já nemohu oříšky, já med a jahody. Mně vadí prach, peří a roztoči. Já si nesmím pomazlit psa ani kočku! Mě dusí jaro…. I takhle mohou vypadat trumfy dětí před odjezdem na školu v přírodě. Ostatně kolonka „alergie“ nechybí na žádném předodjezdovém formuláři a divné nejsou děti, které ji mají, ale naopak ty, které žádnou nemají. Pokud se tedy v kolektivu vůbec najdou. Alergií totiž trpí čím dál více dětí…

Alergie a imunita?

Hlavním úkolem imunitního systému je chránit nás (náš organismus) proti vnitřním i vnějším škodlivým elementům. Pokud funguje správně, je velmi účinnou ochranou před chorobami všeho druhu. Může se však také stát, že imunitní systém reaguje nepřiměřeně i na to, co člověku neškodí – tato přecitlivělost se nazývá alergií, a daná příčina je alergen.
Co alergie vůbec vyvolává? Těch příčin je opravdu velmi mnoho – velký podíl na vzrůstu má jistě životní prostředí, alergiemi trpí častěji městské děti, které nejen že vyrůstají ve více znečištěném prostředí, ale také s běžnými alergeny přicházejí méně do styku, než děti vesnické. Další příčinou je genetika (mají-li alergii oba rodiče, je pravděpodobnost, že ji bude mít i dítě 80%, pokud trpí jen jeden, tak je to 40%), „pomoci“ pomou také špatné stravovací návyky – strava s nedostatkem minerálů a vitaminů, ale také mohou být na vině léky – zejména opakovaná léčba antibiotiky, které poškozují cenný střevní mikrobiom. Na co mnoho lidí – především úzkostných maminek zapomíná je fakt, že rájem pro vznik alergií je i přehnaná hygiena. Pro dítě je mnohem lepší přijít s alergeny v přiměřeném množství do styku už jako malé dítě, než vyrůstat ve sterilním prostředí a „seznámit“ se s nimi nárazově třeba na chatě u babičky. Naopak je prokázáno, že přiměřená, lehká „špína“ dítěti jen svědčí. Další častou příčinou alergií je zlozvyk jménem kouření – především velmi nevhodné je kouření matky během těhotenství a po narození dítěte. Spouštěčem může být také nadměrný stres, velká psychická zátěž či trauma.

Na srst, ale třeba i na nikl

Alergií je nepřeberné množství a umí být pěkně otravné (mohu potvrdit z vlastní zkušenosti). Jak se nejčastěji projevují?

  • Alergická rýma – nepříjemná vodová rýma, která neustále vytéká z nosu. K tomu jsou podrážděné sliznice, svědí nos a vše provází časté kýchání. Dítě s alergickou rýmou si stále otírá svědící nos, špatně spí (zejména malé děti, které mají ještě dudlík, se neustále budí a jsou nevrlé), jsou unavené, podrážděné.rabbit-3660673_1280.jpg
  • Alergické astma – zde imunitní buňky reagují na pyl, prach, zvířecí srst a další alergeny v dýchacích cestách. Standardně se projevuje pískáním, ztíženým dýcháním – díky smrštění hladkého svalstva průdušek se zmenšuje jejich průchodnost a hůře se dýchá. Pokud se jedná o silnou alergickou reakci, může vyústit až v astmatický záchvat.
  • Potravinové alergie – tyto se mnou projevovat jak reakcí trávicího traktu (průjmy, křeče v břiše, zvracení), tak i vyrážkami, kopřivkami, či otokem. Mezi nejčastější alergeny patří mléko, ořechy, obiloviny, různé druhy ovoce, či mořští živočichové. Vadit ale může i obyčejné jablko.
  • Atopický ekzém – příznaky atopického ekzému většinou u dětí postupně odezní, ale v některých případech mohou přetrvat až do dospělosti. Bohužel jsou také často doprovázeny i jinou formou alergie, ať už astmatem, sennou rýmou, či dalšími projevy. Pro atopický ekzém je typická suchá, olupující se kůže, která děti trápí silným svěděním. U malých dětí může kůže i mokvat.
  • Alergie na zvířecí srst – alergie, která mě jako dítě trápila ze všech nejvíce. Možnost pomuchlovat se se psem či kočičkou byl můj nedostažitelný sen... Projevy této formy jsou jak vodová rýma, slzení očí, otoky, tak se může dítěti i špatně dýchat.
  • Alergie na plísně – tato alergie bují především na podzim a v zimě a stojí za ní „vláknité“ druhy plísní, které při svém růstu produkují tzv. spory (drobné rozmnožovací částečky, které se šíří vzduchem podobně jako pyl – jsou okem neviditelné).
  • Alergie na roztoče – bytoví roztoči řádí snad v každém obydlí. U alergiků je dobré se vyvarovat místům, která milují – koberce, huňaté pohovky a čalouněné postele. Čím méně lapačů prachu (roztoči prach milují), tím lépe.
  • Alergie na nikl – zní to bizarně, ale je to tak. Tuto alergii poznáte vyrážkou kolem knoflíku u džínových kalhot, případně u holčiček pod náramky. Stačí jen vyhledávat oblečení bez knoflíků a malým parádnicím vysvětlit, že se musejí zdobit třeba drhanými náramky z bavlnek.
  • Alergie na bodnutí hmyzem – tato zrádná varianta dost často překvapí rodiče zcela nepřipravené a může být i velmi nebezpečná. Vznikají při ní různé puchýře a otoky, životu nebezpečné mohou být otoky jazyka či hrtanu. Pokud má poštípané dítě reakci, jsou na místě antihistaminika. Na samotné místo vpichu je vhodná také kostka ledu (tu však v létě na louce máme po ruce málokdy) nebo lísteček jitrocele kopinatého. V případě silné alergie je dobré do přírody vždy chodit s vybavením v podobě fenistylu a případně i léku na zastavení otoků.

Lze alergiím předcházet?

boy_and_dog.jpgNejvhodnější ochranou proti alergiím je kojení, které pomáhá dítěti budovat silnou imunitu. Výlučné kojení (tedy pokud je to samozřejmě možné) je optimální do 6. měsíce věku dítěte. Maminky nevzdávejte kojení při prvním nesnázích, nestyďte se přizvat na pomoc laktační poradkyni, využít pomůcek jako je například kojící klobouček, zkuste vytrvat. Stojí to za to.
Dalším mezníkem v ochraně před alergiemi je správné zavádění příkrmů – začínat nemléčnou stravou a postupně dítě seznámit dítě se všemi alergeny – tím se snáze navodí imunitní tolerance.
(Přiměřeně) čisté prostředí – pokud sami trpíte alergiemi, je dobré prostředí upravit tak, aby bylo doma minimum koberců – tím se sníží množství prachu, roztočů a dalších potenciálních alergenů. Samozřejmostí je nekuřácké prostředí, zakouřený obývák nebude dělat dobře nikomu. Pozor na úzkostnou čistotu, ta, jak už jsem uvedla výše, rovněž není cestou.
Zapomínat nesmíme také na otužování a posilování imunity, které lze u dětí shrnout na dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a kvalitní spánek. Zvykejte své děti už od miminek na pravidelný pobyt venku – věřte, že na počasí nezáleží….

 

 

Náš tip: Bambi Anaerg nebo komplex Bambiharmoni 1, který je zaměřen na detoxikaci jater, sleziny a plic – tedy orgánů, které řídí všechny typy imunitních reakcí. Právě zátěž jater způsobuje imunitní nerovnováhu a je častou příčinou alergií a ekzémů.

 

Linda Maletínská

pixabay.com

Zaslat dotaz do poradny