S dětmi je svět barevnější

Dechové obtíže trápí až 15 % českých dětí. Jak jim od nepříjemných problémů pomoci?

Zima, to jsou krásné, mrazem nakreslené mandaly na oknech, klid a opojné ticho napříč přírodou… Bohužel jsou se zimou spojené také méně půvabné záležitosti – jako například chlad a smog.  Zima má zkrátka mnoho tváří, a kromě toho, že je krásná, umí být také nevlídná.

Respirační potíže - to je téma více než aktuální. Právě v zimních měsících se tyto problémy obvykle výrazně zhoršují. Zejména pak astma, onemocnění, které postihuje lidi napříč všemi generacemi, a to čím dál více. Astma v současné době můžeme směle zařadit k civilizačním chorobám. Statistiky uvádějí, že až 15 % českých dětí trpí nějakou formou astmatu. Je však třeba myslet i na ty statisíce dalších, které mají typické projevy astmatu, avšak tuto diagnózu nikdy nebudou mít "přiklepnutou".

Úmorný kašel, sípání, neschopnost vydechnout (až se zdá, že spíše nádech činí potíže) a záchvaty zejména mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní, to je astma. Kritickým měsícem pro astmatiky (bronchiální astmatiky) je leden. Příčinou typického "štěkavého kašle" a potíží s dýcháním jsou zúžené průdušky. Z hlediska tradiční čínské medicíny a celostního pohledu na člověka však nesmíme opomenout ani psychické příčiny vzniku astmatu:

  • Traumatická událost, kterou dítě nezpracovalo, si velice často vybírá svou daň právě prostřednictvím respiračních potíží. Traumatickou událostí může být i porod (nejen pro matku, ale i pro novorozence).
  • Pocit nesvobody, nemožnosti říct svůj názor, projevit se, vede k oslabování okruhu plic i tzv. "knedlíku v krku". Tento typ stresu velkou měrou přispívá k rozvoji astmatu.

Astmatická prťata

Samostatnou kapitolu představují děti, u nichž se astma projevuje čím dál častěji již v raném, předškolním věku. Až 70 % astmatiků odhalí svou nemoc ve školním věku nebo během dospívání, nicméně projevy astmatu se mohou objevit již ve věku kojeneckém. Na rozvoji nemoci má svůj podíl také časté přecházení infekcí (i běžných viróz). Infekce mají tendenci se zapouzdřovat často právě na sliznicích dýchacích cest.

Jak z toho ven?

Ne každý má možnost procházet se po lese, nasávat čerstvý vzduch, vyhýbat se velkým městům a dopravě. I přesto existují opatření, díky nimž můžeme rozvoji tohoto nepříjemného problému předejít:

  • Jedním z dobrých způsobů prevence je detoxikace. Ne krátkodobé kúry, zahrnující několikadenní očistu, ale systematickou, přesně cílenou detoxikaci, která odhalí jádro problému, konkrétní ložiska toxinů, která rozvoj astmatu podpořila. Taková detoxikace zahrnuje vždy také očistu emocionální a může trvat několik týdnů i měsíců. 
  • Naučte se sobě i dětem zvyšovat kapacitu plic prostřednictvím cvičení! Ideální je plavání (doprovázené potápěním), chůze a speciální dechová cvičení, úžasné je například i hraní na flétnu či trubku. 
  • Naprostým tabu by mělo být kouření rodičů a pobyt s dítětem v zakouřeném prostoru. 
  • Zbavte se všech lapačů prachu ve své domácnosti (koberce, těžké závěsy aj.), pozor dejte i na úklidové prostředky, obsahující množství těkavých látek, ftalátů, těžkých kovů... Přicházíme s nimi do kontaktu až příliš často a tyto typy toxinů do organismu pronikají ve velkém.
  • Pravidelně větrejte, jak v létě, tak v zimě. Větrání by mělo být energické, nárazové a mělo by trvat zhruba 3 až 5 minut. Dobře větraná místnost znamená místnost bez plísní, které jsou pro dýchací cesty vysoce dráždivé.
  • K pročištění vzduchu používejte vhodné éterické oleje, například eukalyptus, tea tree nebo uklidňující a antiseptickou levanduli.

Kromě detoxikace a dalších výše zmíněných tipů se nebraňte pohybu na čerstvém vzduchu. Dobrá fyzická kondice znamená i větší imunitní odolnost. A nakonec nezapomínejte, že také děti potřebují relaxaci!

Více o astmatu i detoxikaci dětí na www.joalis.cz.

Zaslat dotaz do poradny