S dětmi je svět barevnější

 Pórek obsahuje allicin, který umí zatočit s viry, bakteriemi i plísněmi. Zařaďte ho do svého jídelníčku...

Oblíbená zelenina spadá do stejné čeledi jako  česnek a cibule. Stejně jako například cibule obsahuje éterické oleje a síru, které zodpovídají za typické aroma i říz. Pórek pochází z teplých jižních zemí a má bohatou historii: milovali ho například staří Řekové a Římané. Právě Řekové a Římané pórkem zaháněli bolavé hrdlo, hrtan a čistili jím ledviny…

Odolá větru, zimě

Přestože se jedná o zeleninu z teplých krajů, pórek bez obav přežije i mráz. Přezimovat může na poli i v záhonku a sklízet jej tak můžeme prakticky až do jara. Své využití najde ve všech ročních obdobích: zatímco na podzim a v zimě pomůže posílit obranyschopnost organismu, na jaře dodá sílu a vitalitu a zažene typickou jarní únavu.

Pórek pro zdraví

Čím začít? Nejlepší bude shrnutí. Pórek obsahuje allicin, a má tudíž antimikrobiální, antivirový, antimykotické a anticholesterolové vlastnosti. Perfektně tedy bojuje s viry, bakteriemi, plísněmi, blahodárně působí při bronchitidě a dalších dýchacích potížích. Navíc má schopnost snižovat cholesterol v krvi, tím pádem celkově množství tuků (konzumujte pórek pravidelně). A protože likviduje kvasinky i bakterie v trávicím traktu, jeho konzumací také předcházíme nadýmání nebo průjmům, vyvolaným právě bakteriemi nebo plísněmi.

Elixír pro všechny generace

Účinků pórku mohou využívat jak děti, tak ženy v produktivním věku, ale zajisté i senioři. Zvláště pak ženám pomáhá udržovat močový měchýř a močové cesty v dobré kondici. Allicin je totiž přes ledviny vylučován do močového měchýře a rovněž tady působí antibakteriálně! Senioři jistě ocení, že pórek pečuje o jejich cévní systém - posiluje žilní stěny, působí proti vzniku krevních sraženin.

  • Zinek ocení nejen muži (zlepšuje vitalitu a sexualitu), ale také děti ve vývinu (podporuje vazivo, zoceluje cévní stěny, reguluje tvorbu hormonů),
  • mangan podporuje metabolismus a přispívá ke zdravé barvě pleti i vlasů,
  • selen je významným ochráncem imunity,
  • kyselina listovápodpoří krvetvorbu, posílí svaly a uspíší hojení ran.

Jak konzumovat pórek?

Pokud jej vaše děti nemají rádi samotný, zkuste jej chytře zakomponovat do salátů nebo omáčky. Vynikající je také pórkový krém: opečte na másle kolečka pórku, zalijte vývarem, přidejte kousky brambor a vařte do změknutí. Poté rozmixujte tyčovým mixérem v hladký krém, přidejte sladkou smetanu, sůl, trochu pepře a ještě chvíli povařte. Polévka chutná úžasně podávaná s opečenými houstičkami.

Pórek se chuťově báječně doplňuje s vepřovým i drůbežím masem, ale také s jablky a ořechy!

Zaslat dotaz do poradny