S dětmi je svět barevnější

Děti potřebují více spánku než my dospělí. Tušíte, kolik by mělo dítko spát hodin v noci a kolik přes den? 

S příchodem podzimu a během zimy je doba světla výrazně zkrácená a my máme občas pocit, že bychom mohli jen spát. Vstávání jde hůře, velkou část dne je šero, které přímo vybízí k pobytu na lůžku. Pokud jste maminky na mateřské dovolené, zkuste si alespoň někdy lehnout společně se svými dětmi. Víte, kolik hodin denně by měl váš potomek spát? A má vaše dítko režim, nebo je každý den unikát?

Na rozdíl od dospělých spí děti na etapy a až 60 % jejich spánku tvoří spánek neklidný. Od prvních měsíců se potřeba spánku zkracuje. Zatímco po narození může zdravý novorozenec prospat až 20 hodin denně, ve druhém měsíci prospí už asi jen 16 až 18 hodin. Ve 12 měsících se pak časová doba spánku začíná podobat už spánku starších dětí a dospělých. Prospat celou noc bez krmení dokáže dítě už v půl roce.

Rady pro maminky

  • Pokud máte doma právě narozené miminko, přizpůsobte jeho poslední krmení době, kdy jdete sama spát.
  • Od narození naučte miminko si zvykat na rozdíl mezi dnem a nocí. Pokud nechce v noci spát a spí přes den, je lepší jej přes den budit a udržovat bdělé, tak postupně pochopí, že se spí v noci.
  • Pokud nechce spát, možná ho také ukládáte do postýlky příliš brzy. Zkuste si dítětem od mala budovat uspávací rituály. Zpívání, čtení, hlazení.
  • Dítě by mělo usínat vždy na stejném místě, maximálně na dvou místech. V místnosti, kde spí, by měla být teplota asi 18 °C. Postýlku nedávejte na průvan či k otevřenému oknu.
  • Do dětské postýlky patří rovná matrace, až do roka dítě nepotřebuje polštář. Pod prostěradlo nedávejte igelit, zadržuje teplo a dítě by se mohlo přehřát.
  • Na spaní dítě neoblékejte příliš teple. Přikrývejte ho jen lehkou dekou nebo může spát také ve spacím pytli. Oblečení i přikrytí samozřejmě přizpůsobte ročnímu období.
  • Zhruba do půlroku by měla být postýlka dítěte v ložnici rodičů, ale dítě by mělo spát v samostatné postýlce.
  • Malé děti často pláčou, jinak totiž neumí své pocity vyjádřit. Pátrejte po tom, co se mu nelíbí. Nemusíte dítě hned brát z postýlky. Častým braním do náručí můžete dítěti narušit vývoj spánkového rytmu dítěte. Stačí na něj mluvit, hladit jej.
  • Větší děti často před spaním v postýlce skáčou a vleže se nedají udržet. Snažte se je zklidnit vyprávěním pohádky, zpěvem nebo jiným oblíbeným způsobem. U dětí předškolního věku mohou problémy s usínáním znamenat strach ze tmy a samoty. Pátrejte po příčinách a zkuste je odstranit.

Názor Bambi klubu

Detoxikované děti bývají klidnější. Lépe spí, lépe snášejí rostoucí zoubky, mnohem méně se v noci budí, nepláčou, nekřičí. Jsou celkově ve větší pohodě. Stejně jako detoxikované maminky.
Správný spánkový režim dítěte je důležitý pro klid a pohodu celé rodiny. Pokud jsou klidné a odpočaté děti, jsou klidní a odpočatí i rodiče….

Tabulka s přehledem zdravého spánku dětí 

Věk dítěte Spánek celkem Spánek v noci Spánek přes den
1 měsíc 15 hod. 30 min. 8 hod. 30 min. 7 hod.
3 měsíce 15 hod. 10 hod. 5 hod.
6 měsíců 14 hod. 15 min. 11 hod. 3 hod. 15 min.
9 měsíců 14 hod. 11 hod. 3 hod.
12 měsíců 13 hod. 45 min. 11 hod. 15 min. 2 hod. 30 min.
18 měsíců 13 hod. 30 min. 11 hod. 15 min. 2 hod. 15 min.
2 roky 13 hod. 11 hod. 2 hod.
3 roky 12 hod. 10. hod. 30 min. 1 hod. 30 min.

 

Zaslat dotaz do poradny