S dětmi je svět barevnější

Meditace byla v minulosti považována za něco divného, nebo jen pro jogíny. Dnes je tomu naštěstí jinak. 

Meditace se v minulosti považovala za něco exotického a ten, kdo meditační techniku ovládal a vykonával, se nazýval (přinejlepším) podivínem. Ale doba se (naštěstí) změnila a mnoho lidí přišlo na to, že v dnešní uspěchané době je tato forma relaxace více než potřebná a to dokonce i pro malé děti. Blahodárně totiž působí nejen na psychiku, ale i na mnoho fyzických obtíží.

O meditaci, jako o technice, která může pomoci při zmírnění projevů zdravotních problémům, se v poslední době začalo zajímat čím dál více vědců. Začali na zkoumání účinku naprostého uklidnění a relaxace na lidské zdraví zakládat svůj speciální výzkum a přitom došli k zjištění, že Sahadža jóga (forma meditace), má příznivý vliv na osoby s vysokým krevním tlakem, astmatem, epilepsií a především zlepšuje příznaky u dětí s poruchou pozornost (ADHD).

Meditací ke zmírnění ADHD

Zlepšení příznaků poruchy pozornosti pomocí meditace oznámila australská studie na jedné z psychiatrických konferencí. Pomocí série pokusů odborníci zjistili, že u 48 dětí došlo k 35% snížení závažnosti případů více než na šest týdnů a navíc i k omezení spotřeby léků. Jejich rodiče hlásili i zvýšení sebevědomí a zlepšení chování k ostatním. Dětem se zase podle jejich slov lépe spalo a byly méně nervózní. Technika meditace využívala ke svému pokusu především hudbu a vizualizace. Děti společně s rodiči se pokusu účastnili zhruba dvakrát týdně v nemocnici a dvakrát týdně doma spolu s namáčením noh ve studené slané vodě. Hlavní důvod úspěchu pokusu přitom viděl Dr. Rakesh Manocha (spoluautor studie) v tom, že meditace je pravý opak ADHD choroby. Zakládá se totiž na klidu, uvolnění, zatímco děti s poruchou pozornosti jsou hyperaktivní a impulzivní. Meditace je změna, která je pomáhá dostat do normální oblasti.

Těhotenské meditace

Zajímavé je i využití meditace v těhotenství. Některé kultury totiž už od pradávna věří, že ženy v očekávání mohou s určitou dávkou soustředění slyšet myšlenky druhých, vnímat silněji jejich pocity a dokonce i mají schopnost vidět budoucnost. Proto je jim prokazována velká úcta. Chtěly byste vidět do budoucnosti, milé budoucí maminky? Za zkoušku to rozhodně stojí, že? Podle dávných návodů jen stačí být sama alespoň dvakrát denně, cvičit v klidu, schopnost přijímat a být ve střehu. Jak jednoduché… Navíc tyto meditační techniky i slibují, že díky jejich cvičení budete mít snadnější průběh těhotenství i porod a to jak fyzicky, tak i emočně. Stejně prospěšné to má být i pro dítě.

S dětmi zase můžete vyzkoušet některé z níže uvedených metod. Děti to bude bavit a uvidíte, jak se zklidní. 

Meditace sluníčka

Možná sis toho nevšiml, ale uvnitř hrudníku máš schované docela malinkaté světýlko, které má na starosti tvou dobrou náladu.

Teď je malinké, ale ty ho kdykoli můžeš rozsvítit, jak jen budeš chtít. Zavři oči a představ si v hrudníku tohle své světýlko. A teď ho pomalu rozsvěcuj. Pořád víc a víc. Už je z něj takové malé sluníčko, ale může svítit ještě víc. Až svým krásným teplým světlem prozáří celé tvé tělo. Hlavu, nohy i ruce. A pomalu se ty sám stáváš tím světlem. A čím víc záříš, tím víc cítíš, že se ti tvá nálada zlepšuje. Začínáš zářit a svítit i do celého okolí. A každý, kdo bude blízko tebe, ucítí teplo tvého světla a bude mít krásnou a veselou náladu. Usměj se, otevři oči a zůstaň takhle krásně svítit celý den.

Jak se seznámit se svým andělem

V klidu si lehni, zavři oči a zavolej v duchu k sobě svého anděla. Nevadí, když zatím nevíš, jak se jmenuje. Prostě ho popros, ať ti nějak dá vědět, že tady s tebou je. A teď už jen dávej dobrý pozor, co se bude dít. Možná, že ucítíš jen jemňoučký dotyk nebo teplo na svém těle. A možná, že tvůj andílek se ti ozve docela jinak. Nehýbej se a jen čekej, co se stane. Teď. Jakmile něco ucítíš, zeptej se ho v duchu, jestli je to on. A on ti hned do hlavy pošle svou odpověď. Teď si ho se zavřenýma očima před sebou i představ a zeptej se ho na jméno. První, co ti řekne, je to pravé. Takhle si ho budeš moci zavolat a povídat si s ním, kdykoliv to budeš potřebovat.

Meditace s andělíčky (vhodné před spaním)

Než večer usneš, zavři oči a zavolej si k sobě všechny své andělíčky i jejich kamarády. Všimni si, jaká spousta jich přilétá. A všichni jsou tady proto, aby tě chránili. Jsou všude okolo tvé postýlky. Můžeš si s nimi povídat, poradit se s nimi o všech svých trápeních a starostech. A taky je poprosit, aby ti přinesli krásné sny. Až do rána budou s tebou a budou tě hlídat a chránit. Můžeš usnout v jejich náručích. 

Zaslat dotaz do poradny