S dětmi je svět barevnější

Není sval, jako sval. Ty v okolí pánevního dna jsou pro ženy velmi důležité. Posilujte je. 

Cvičíme proto, abychom měli zdravé tělo a pevné svaly. Tricepsy, bicepsy, svaly zádové, prsní,… To jsou svaly, na které se při cvičení zaměřujeme. Existují však také svaly, o nichž téměř nevíme. Svaly pánevního dna. Záležitost na první pohled nenápadná, ale pro ženy nesmírně podstatná. Pro ty, které porodily, i pro ty, které to teprve čeká…

Každá žena by měla alespoň jednou denně věnovat krátký čas na posílení pánevního dna. Zajišťují totiž správnou polohu střev a pohlavních orgánů. A to není vše! Zabrat dostávají v těhotenství stejně jako při porodu. S jejich pomocí dokážeme udržet moč a díky nim máme schopnost sexuální reakce. Posilováním pánevního dna ženy docílí mnohého: zamezí riziku ochabnutí svalů pánevního dna po porodu, sníží riziko vzniku inkontinence a v neposlední řadě také posílí svou ženskost. V opačném případě hrozí ženám zvýšené riziko v podobě nechtěného úniku moči, poklesu pohlavních orgánů, snížení sexuálních prožitků, ale i dalších, mnohem závažnějších problémů, jako jsou bolesti zad, neplodnost nebo předčasné potraty, výhřez pochvy nebo dělohy…

Jak posilovat?

 

Posilování svalů pánevního dna se na první pohled jeví jako činnost nenáročná. Tak docela pravda to však není. Svaly pánevního dna jsou uloženy hluboko v těle a nepohybují konkrétními klouby, tak jako tomu bývá u svalů povrchově uložených. Důležitá tedy není jenom správná technika cvičení, ale také pocity. Čím výraznější specifické pocity ženu při cvičení provázejí, tím větší má jistotu, že se její snaha nemíjí účinkem. Objevit svaly pánevního dna se v praxi ukazuje jako nejtěžší část celého cvičení. Každá žena by měla být schopna izolovaně, tedy bez pomoci okolních svalů stehen a hýždí, aktivovat i uvolňovat svaly pánevního dna.

Kegelovy cviky

Toto cvičení se vrylo do podvědomí lidí v roce 1984, kdy jeho objevitel, americký gynekolog Arnold Kegel, napsal článek, v němž upozornil ženy na cviky, které pomohou zlepšit jejich sexuální život. Sexuolog Bryce Britton o Kegelových cvicích mluví jako o zázraku, díky němuž budou mít ženy snazší cestu k orgasmu. Dnes toto cvičení využívají zejména ženy v průběhu těhotenství a po porodu.

lotus-flower-3650472_640.png

Kegelovy cviky jsou jednoduché a dají se cvičit v několika variantách: vleže, vsedě i vestoje. Začátečníkům se doporučuje zvolit variantu vleže. Celé kouzlo spočívá v opakovaném stahování svalů pánevního dna (podobně jako při zadržování moči nebo stolice. Po třech vteřinách následuje uvolnění. Tento cvik je tak jednoduchý a nenápadný, že jej lze praktikovat v podstatě kdekoliv, vždy však opakovaně (Kegel doporučoval až 300 cviků denně). Postupem času, jak svaly pánevního dna sílí, lze přejít k náročnějším variantám – vsedě či vestoje. Nejvhodnější je cvičit při běžných činnostech, jako jsou čekání na autobus, sezení na židli, domácí činnosti, čištění zubů aj.

Důležité je, aby do posilování byly zapojeny pouze svaly pánevního dna, nikoli svaly podbřišku, stehen a hýždí. Cvičení nesmí být okem viditelné, žena jej musí prožívat vnitřně. Neméně velkou pozornost si zaslouží také klidné, hluboké a pravidelné dýchání během celého cvičení.

Metoda Mojžíšové

Paní Ludmila Mojžíšová, profesí rehabilitační sestra, vymyslela sestavu cviků, jimiž pomohla tisícům lidí od bolestí páteře. Dokázala také podat pomocnou ruku tisícům žen s poruchami plodnosti. Její metoda sestává z cviků, díky nimž dochází k uvolnění páteře v oblasti kostrče a k uvolnění stažených svalů pánevního dna. Právě tyto potíže jsou mnohdy příčinou chronických, gynekologických potíží, opakovaných potratů a neschopnosti otěhotnět. Při blokaci páteře totiž může dojít k podráždění nervů a následným křečím vejcovodů a dělohy. Svalové křeče vejcovodů se při vyšetření projevují podobně jako srůsty. Sice se o srůsty biologicky nejedná, ale dopady bývají stejné: neplodnost. Svalové křeče dělohy mají za následek bolestivou menstruaci či neschopnost udržet oplodněné vajíčko (pokud se mu vůbec podaří zahnízdit).

Cvičení podle Mojžíšové je dlouhodobý proces, trvající zhruba půl roku. Na rozdíl od Kegelových cviků je vhodné provádět jej pod dohledem fyzioterapeuta, anebo si cviky alespoň nechat ukázat. Více informací můžete čerpat z internetu a z knih (například Metoda Ludmily Mojžíšové od O. Struskové aj. Novotné).

Zaslat dotaz do poradny