S dětmi je svět barevnější

Procházky lesem jsou krásné i zdravé. V letním období je ale potřeba se chránit před klíšťaty.

Lesy se už pořádně zalily vodou a „vypařily". Houbaři hlásí první úlovky. Pokud patříte ke správným Čechům a také holdujete houbaření, tak vás jistě tato informace nenechává chladnými. Houby sice jíst nemusíte, ale jen máloco se vyrovná té radosti, když narazíte na pěkně tvarovaného, pevného „poddoubáčka“. Bohužel však hezky rostlý hříbeček není to jediné, co můžeme v lese potkat. Nebezpečí, které číhá v trávě, se jmenuje klíště a umí ale pořádně sát krev. Horší však je, že podle posledních zjištění až 10 % z nich přenáší zákeřné onemocnění zvané lymská borelióza.

Lymeská borelióza je infekční onemocnění, které vyvolávají bakterie jménem Borrelia burgdorfery. Tyto bakterie patří do širší skupiny spirochet, která je především charakteristická svým vzhledem. Jak už sám jejich název napovídá, vypadají jako dlouhé, štíhlé spirály. Jejich tvar pro ně představuje velkou výhodu, jsou díky němu totiž schopny pronikat hluboko do pojivové tkáně (především do chrupavek a kloubů), čímž způsobují po napadení organismu problémy v pohybovém ústrojí. Potíž je především v tom, že rozmnožovací cyklus těchto bakterií trvá až několik hodin (u běžných bakterií jsou to řádově minuty, nebo několik desítek minut).

Nepříjemný roztoč

Hlavním přenašečem bakterií borelie bývá klíště. V České republice je v současné době asi 10% nakažených klíšťat. Ale nemyslete si, že tohle drobné stvoření si jako jediné vylosovalo Černého Petra. Nakaženým může být drobný hlodavec, zvěř, kočka, či pes. Avšak přenos probíhá skrz sliny nebo trus zvířete, který se musí dostat do tkáně. Proto nejrizikovějším přenašečem je krvežíznivý hmyz. Kromě již zmiňovaného klíštěte to mohou být i komáři, ovádi, blechy nebo bzikavky. Musely by se však přisát na dostatečně dlouhou dobu. Po nakažení boreliózou člověk nezískává protilátky, proto je možné, že ji může dostat i několikrát za život.

Příznaky borelie

S příznaky této nemoci je to případ od případu individuální. U někoho se mohou objevit symptomy podobné chřipce, u druhého se neobjeví žádné a nemoc přechází přímo do chronického stádia, což je velmi nebezpečné. Proměnlivá je i inkubační doba. Ta může být dva dny, anebo také i několik měsíců. Prvním viditelným příznakem je červená skvrna s blednoucím středem v okolí kousnutí, která se nazývá Erythema migrans. Dalšími počátečními příznaky onemocnění boreliózou jsou horečka, bolesti svalů a únava. Nemusí se však objevovat vždy a navíc jsou velmi podobné příznakům při chřipce. Proto je velice snadné tyto symptomy s těmi chřipkovými zaměnit. Pokud není borelióza léčená, respektive pokud nejsou rozpoznány správně její příznaky, postihuje nervovou soustavu. Projevuje se to bolestí kloubů, záněty pohybového aparátu, nervovými příznaky jako jsou bolesti hlavy, poruchy citlivosti a hybnosti, obrna (zejména lícního nervu) a bolesti zad a končetin. Pokud potom vzniknou mikrobiální ložiska, začnou se projevovat chronické problémy. Napadají různé tkáně a to hlavně klouby a srdce. Často také vznikají ložiska v nervovém systému. To se projevuje poruchami spánku, soustředění, únavou, poruchami příjmu potravy, psychickými problémy…

Antibiotika? 

Hlavním problémem je, že imunitní štít, který chrání naše tělo, je před bakteriemi borelie bezbranný. Jak již bylo řečeno, bakterie dokážou snadno a rychle proniknout do nervového systému a obsadit důležitá centra pro řízení imunity. Podílejí se také přímo na jejím rozvratu, mění funkci imunitních buněk, nebo je přímo „zabíjejí“. Proto nemůže být infekce důkladně zlikvidována. V chronickém stádiu na přeživší borelie (mikrobiální ložiska) nepůsobí ani „klasická“ léčba antibiotiky. Pokud se nad tím zamyslíte, je to logický jev. Pro mikrobiální ložiska vlivem antibiotické léčby nastává v organismu nepřátelské prostředí, které zabraňuje jejich množení. Snaží se proto ukrýt hluboko do tkání, vytvoří si ochranný biofilm a čekají, až nebezpečí ustane. Antibiotika pomáhají, jen pokud je onemocnění boreliózou v počáteční fázi.

Jak se chránit?  red-boletus-4604682_1280.jpg

Jak tedy se bakteriím boreliózy bránit? Z předcházejících vět se zdá, že boj je předem ztracený. Nejjednodušší by bylo samozřejmě se nenakazit a zabránit přisátí krvežíznivého klíštěte. Rozhodně tedy není na škodu používat různé repelenty, zvýšit opatrnost při pobytu v přírodě a přizpůsobit tomu i své oblečení (dlouhé rukávy, vysoké boty…). Z hlediska detoxikační medicíny se problém vyřešit dá, ale je zapotřebí k tomu dostatek času. Zejména je nutné dát do pořádku celý imunitní systém. To není však tak jednoduché. Jak již bylo uvedeno, borelie vytváří svá ložiska uvnitř různých typů buněk, proto je třeba zlepšit práci především buněčné neboli protivirové imunity. Dále je nutné detoxikovat orgánový okruh sleziny (mají vliv na buněčnou imunitu) a věnovat se detoxikaci mozku.

Velmi často dochází k tomu, že imunita si jako šablonu pro tvorbu protilátek vybere nevhodnou část bakterie, a sice bičík tvořený proteinem flagelinem. Protože tento protein je velmi podobný proteinům lidského těla, dochází k tzv. zkřížené imunitní reakci. Vzniklé protilátky pak reagují s lidskými nervovými vlákny, svaly a klouby a dochází k autoimunitním reakcím, během nichž imunita nelikviduje bakterie, ale ničí lidské tkáně. V tom případě je třeba řešit emoční příčiny vzniku autoimunity v organismu. Zde přichází na řadu okruh jater a emoční preparáty. Znovu je důležitý tedy mozek a emoce. Jakmile dojde k detoxikaci těchto mateřských orgánů ovlivňujících imunitu, je třeba trpělivě vyhledávat mikrobiální ložiska v organismu a postupně je za pomoci detoxikačních preparátů rozbíjet… Je třeba si uvědomit, že také musíme řešit mateřské orgány příslušných míst, v nichž se ložiska nachází, protože právě tyto orgány dovolily, aby se spirochety v podřízených orgánech usadily. To vysvětluje, proč u někoho je potřeba také řešit okruh ledvin, který dovolil průnik borelií do kloubů. Pro doplnění problematiky borelií a bolestí kloubů je třeba uvést, že někdy může užívání výživy pro klouby vést k větší aktivizaci a rozmnožování infekce a paradoxně vyvolat zhoršení kloubních problémů,“ vysvětluje Marie Vilánková z firmy Joalis.                                            

Zaslat dotaz do poradny