S dětmi je svět barevnější

Zařaďte do svého jídelníčku jarní bylinky, které nás potěší nadvakrát - svou krásou i svými účinky. 

Napadlo vás někdy, že utrácíte nehorázné sumy za různé doplňky stravy, ozdravné nápoje a jinak upravené vitaminy? Že chcete pro své děti jen to nejlepší? A co když to nejlepší roste přímo pod vašimi okny? Bylinky hlásí velký návrat do našich kuchyní.

Už teď na jaře můžeme venku narazit na několik, které oplývají celou řadou minerálů a vitaminů. Navíc mají všestranné využití v kuchyni. Zázračných sil prvních jarních bylinek a trav si všimli už naši předci. Není divu, po dlouhé zimě, kdy měli k dispozici pouze uskladněné zásoby, potřebovali načerpat vitaminy a minerály. Sbírali dokonce i mladou trávu, která podle nich byla magická. Tak pojďte s námi do zahrady, ať na vás taky trochu té magie zbyde.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Má výborné čistící účinky pro organismus a v jídelníčku by se měla objevovat skoro povinně. Kromě jiného obsahuje i mnoho nerostných látek (draslík, vápník a železo) a vitaminů (vitamin C, vitamin A a vitamin B). V kuchyni má velké využití. Může se připravit jako špenát nebo se přidat do čaje, polévek nebo do nádivky. Děti vás ale asi příliš nepochválí za kopřivový špenát, proto doporučuji tuhle informaci raději zatajit. Buďte si jisté, že nic nepoznají.

Česnek medvědí (Allium ursinum L)

Stálice jarních detoxů - doporučuje se jako jarní očistná kúra, protože dokáže dokonale po dlouhé a zátěžové zimě pročistit organismus (ledviny, střeva, játra, žaludek i krev). Listy medvědího česneku si můžete jen tak posypat na chleba nebo si z něj vyrobit pesto či víno. Akorát si dávejte pozor, abyste si ho nespletli s velmi podobnou rostlinou, kterou je konvalinka. Ta je totiž na rozdíl od něho jedovatá.

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis)

Sedmikráska je velmi cenným zdrojem zejména vitaminu C, minerálních látek, organických kyselin, flavonoidů, inulinu a dalších látek. Květy i listy mají takřka všestranné využití. Můžete je přidat do salátů, nádivek, pomazánek nebo je použít na ozdobení koláčů, dortů a pudinku.

garlic-4093605_1280.jpg

Fialka (Viola odorata)

Když se řekne fialka, mnoho z vás si vybaví především její pronikavou vůni. Také ne nadarmo se jí říká violka vonná. Díky svému aromatu má velké využití ve voňavkářství, ale hojně se používá i v léčitelství. Látky přítomné ve fialce mají močopudné účinky a působí i při revmatismu. Vyrábí se z nich ocet nebo je můžete jen obalit v cukru a použít jako chutnou, voňavou ozdobu.

Pampeliška neboli smetanka lékařská (Taraxum officinale)

Už se vám někdy povedlo vytrhnout celou tuhle rostlinu (tzn. včetně neskutečně dlouhého kořene) ze země? Mně tedy ne a jak všichni dobře víme, pokud nevytrhneme pampelišku celou, vyroste z kousíčku kořene na tom místě nová. Právem je zahrádkáři nenáviděná. Ale pokud bychom zmínili jenom tohle, tak bychom jí velmi křivdili. Pampeliška je také hojně využívána v léčitelství. Dokáže totiž obstojně pomoci harmonizovat metabolismus. Listy obsahují vitamin C, skupinu vitaminů B a provitamin A. Kořen zase obsahuje inulin, který je vhodný pro diabetiky. Mladé listy se dají použít do salátů, kořínky do polévek či do rizota a květy pro přípravu tolik známého pampeliškového medu. Jak vidíte, pampeliška nám přináší více užitku než škody.

Zaslat dotaz do poradny