S dětmi je svět barevnější

Pohyb je zdravý pro každého, natož pak pro děti. Veďme je k němu a jděme i sami příkladem. Třeba jógou. 

Doba je jiná a i děti jsou jiní, než jsme bývali my. Tohle tvrzení nám neustále předkládají média, na sociální sítě i různé diskuzní platformy. Řekla bych to však jinak: „Děti jsou jiné, protože je jiná doba“. Je zbytečné jim vyčítat hodiny proseděné u počítače a chatů, lepší je jim navrhnout jinou variantu, která je třeba nakonec bude i více bavit a navíc je zdravá, prospívá tělu i duši. Velkým trendem, který má jen samé pozitivní ohlasy, se stala jóga pro děti.

U dětí se v poslední době objevují čím dál častěji nešvary, které jsme my měli jen výjimečně. Je to především špatné držení těla, ploché nohy, předsunuté držení hlavy i obezita. Na vině je nedostatek pohybu, dětem chybí i takovéto obyčejné“ běhání po venku. Tělocvik se navíc stává hodinou, která je tak trošku navíc. Omlouvá se z něj více než 25 procent dětí z nejrůznějších důvodů a musím uznat, že občas je jejich nechuť cvičit zcela oprávněná. Přiznejte si, že běhání dokolečka tělocvičnou nebo známý výmyk na hrazdě děsí mnoho z vás ještě teď.

Jóga pro tělo i duši

V rámci svého studia aplikované psychologie na univerzitě Fontys Eindhoven zkoumala Iveta Hantušová účinky jógy jako terapie na děti a zjistila, že výrazně zlepšuje fyzický i psychický stav dětí. Navíc pomáhá při potížích s hyperaktivitou a alergiemi. Závěr svého výzkumu založila na vlivu cvičení jógy na změny chování, zdraví a emocionálního stavu celkem 69 dětí po 5 týdnech. Pozitivní výsledky byly potvrzeny. Bylo dokázáno na celkem 49 dětech, že jim cvičení výrazně pomohlo ve zdravotní oblasti a to zejména s bolestmi hlavy, při střevních potížích, při různých alergiích, bolestech zad, nevolnostech či bolestech břicha. Zanedbatelný nejsou ani výsledky, které se týkají vlivu jógy na lidskou psychiku. Cvičení prospívá zejména dětem, které mají problémy s úzkostnými stavy, nedostatkem energie, leností, depresí a únavou. Má také pozitivní vliv při hyperaktivitě, impulzivitě, vzpurnosti a agresivním chování.

Protáhne tělo, zklidní mysl

Tohle cvičení pro děti se zdá jako skvělý nápad, že? Dokážete si však představit ty neposedné, živé čerty (mnohdy i hyperaktivní), jak v klidu a tichu cvičí pomalé cvičení, které je z většiny zaměřené na koncentraci? Já tedy moc ne. Instruktoři nás však ujišťují, že to lze. Tak jako při všech hodinách záleží i zde na přístupu učitele. Pokud bude nudný a pojede přesně podle učebnice, bude i cvičení jógy pro děti nezajímavé a brzo se mu pravděpodobně rozprchnou po místnosti. Pokud však o tomto cvičení bude uvažovat jako o citlivé motivační práci, jistě je zaujme. Učitel by zkrátka měl být zároveň trošku sám dítětem a zároveň i autoritou, uvědomovat si věk dětí a aplikovat vzhledem k tomu přiměřené techniky.

Zaslat dotaz do poradny