S dětmi je svět barevnější

Lepek někdy dělá potíže i malým dětem. Naštěstí dobroty se dají upéct i bez něj. 

Držet bezlepkovou dietu musí stále více lidí. Snad každý z nás zná někoho, kdo se potýká s celiakií, a proto nemůže přijímat potraviny s vysokým obsahem lepku. Bohužel se mezi nimi vyskytují i úplně malé děti, které potřebují držet dietu.

První popis tohoto onemocnění, který však ještě nebyl znám jako celiakie, přinesl v druhé polovině druhého století římský lékař Galén. Při tomto popisu použil řecké slovo koiliakos (z tohoto slova se později vyvinula celiakie), což znamená člověk postižený střevními potížemi. O popis této nepříjemné nemoci se pokoušelo ještě mnoho lékařů po něm, ale opravdový přínos přinesla až práce holandského pediatra Dicka, který ve své doktorské práci vylíčil škodlivé vlivy obilovin, a to zejména pšenice, na trávicí systém osob postižených celiakií. Jeho výsledky byly uznány za pravdivé a doplněny Charlotte Andersenovou. Od roku 1950 se stala bezlepková dieta základem léčby celiakie.

Co to je celiakie

Celiakie je vrozená nesnášenlivost lepku, který se nachází v pšenici, žitu, ovsu a ječmeni. Příčina je v nedostatku střevních enzymů, dochází ke spoustě zánětů a mizí střevní klky. To způsobuje nedostatek vitamínů a některých stopových prvků, žaludeční a zažívací problémy. Nemocný není schopný štěpit bílkoviny obsahující aminokyselinu glutamin. Bohužel se jedná o celoživotní problém. Jediným řešením pro lidi trpící celiakií je dieta a ta je velmi drahá. Navíc potraviny bez lepku se také neshánějí příliš snadno. Pozitivní je, že celiaci po vyřazení lepku ze svého jídelníčku a nejen oni (lepek je hmota, které v našich střevech působí jako lepidlo a jako živná půda pro nejrůznější bakterie) se zbaví nejen zdravotních problémů, ale pociťují i zvýšený přísun energie.

Jde to i bez něj

Naštěstí se dá využít celké řady alternativ bez lepku. Na trhu jsou mouky pohankové, rýžové, kukuřičné, je opravdu z čeho vybírat. Takže místo nakupování drahých bezlepkových dobrot je můžeme s dětmi vyrobit sami doma. Pomoc při pečení je bude bavit a výsledku si budou vážit dvojnásobně.  

Recepty

Bezlepkový ovocný koláč

Ingredience: bezlepková mouka 100 g, strouhanka 100 g, cukr krupice 100g, mléko 1 decilitr, olej 0,5 decilitru, 1 vejce, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva (bezlepkový), 200 g ovoce, tuk na vymazání formy, bezlepková mouka na vysypání formy. Na drobenku: 50 g másla, 50 g cukru krupice, 50 g bezlepkové mouky.

Postup: Smícháme všechny přísady na těsto kromě ovoce, vzniklou hmotu vložíme do vymazané a vysypané formy a poklademe ho ovocem. Přísady na drobenku také smícháme a posypeme jim vrchol koláče. Ten potom vložíme do vyhřáté trouby na 180oC a pečeme asi 40 minut.

Kukuřičný chléb na lžičku

Ingredience: 1 lžíce másla, 5 decilitrů mléka, 340 gramů sterilované kukuřice, 120 g kukuřičné mouky, sůl, mletý černý pepř, 100 g sýru Čedar, 4 kusy vejce.cake-1587096_1280.jpg

Postup: Předehřejeme troubu na 200oC a vymažeme máslem zapékací mísu a dáme stranou. Vezmeme si kastrol, dáme do něj máslo, mléko, kukuřici, kukuřičnou mouku, 1 lžičku soli a pepř. Přivedeme k varu a zmírníme oheň. Asi 2 až 4 minuty mícháme, než směs zhoustne. Odstavíme z ohně a vmícháme sýr. Čtvrt hodiny necháme chladnout a potom přidáme žloutky. Z bílku ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do směsi. Tu dáme do zapékací mísy. Dáme do trouby a ztlumíme teplotu na 180oC. Pečeme do zlatova asi 25-30 minut. Před podáváním nechte chleba ještě aspoň 5 minut odpočinout.  

Bezlepkový borůvkový koláč

Ingredience: 3 vejce, 150 g cukru krystal, 0,8 decilitru vody, 0,8 decilitru oleje, 165 gramů bezlepkové mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 80 gramů borůvek, 4 lžíce lískových oříšků (opražené, nasekané), 4 lžíce ořechů25 gramů másla.

Postup: Bílky oddělíme od žloutků a z nich pak vyšleháme společně s cukrem tuhý sníh. Žloutky začneme šlehat se zbývajícím cukrem, přilijeme vodu, olej a vyšleháme pěnu. Přidáme mouku, prášek, borůvky, lískové oříšky a pomalu smícháme vše se sněhem. Vymažeme formu máslem a vysypeme mletými ořechy. Nalejeme do ní směs. Asi deset minut necháme odstát. Nakonec dáme péct do předehřáté trouby na 170oC asi na 50 minut.

Zaslat dotaz do poradny