S dětmi je svět barevnější

Pohanka se znovu pozvolna vrací na naše talíře. A to je velmi dobře, je totiž nesmírně zdravá. 

Pohanka byla dlouhou dobu opomíjená obilovina, která se v českých jídelníčcích zase až tak často neobjevovala. Situace se naštěstí mění a tak se s ní opět setkáváme častěji. A to je dobře, obsahuje totiž mnoho prospěšných látek. Nutričně jde o velmi cennou plodinu.

Pohanka je dnes vnímána sice již jako ryze česká potravina, ale její původ je jiný. Předchůdkyně pohanky pochází z Himalájí. U nás se začala pěstovat zhruba od 12. století. Do Evropy se dostala díky tažení tatarských bojovníků. Největší popularity dosáhla v 16. století, kdy byla považována za jídlo chudých. Z pohanky se pekly placky, chleba nebo se z ní vařila kaše. Tradiční součástí českého jídelníčku byla až do konce 19. století. Pak se z něj postupně začala vytrácet. Na pultech českých obchodů byla k sehnání asi tak, jako exotické potraviny. Dnes prožívá už několikanásobnou renesanci, což je dobře zejména pro množství prospěšných látek, které obsahuje.

Vitaminy i minerální látky

Jednou z jejích velkých předností je, že je hypoalergenní a neobsahuje lepek. Kromě toho obsahuje širokou škálu vitaminů (B1, B2, B6 a vitamín Ca E), minerálních látek (vápník, hořčík, železo, draslík, měď, zinek, fosfor, mangan a selen), nenasycených mastných kyselin (kyselina linolová a linolenová) a celkem 18 různých aminokyselin, z nichž je nejdůležitější lysin, který je důležitý při prevenci herpetických virů.

Jak připravovat pohanku

Příprava pohanky je podobná jako u kuskusu. Hlavně musíte dát pozor, abyste jí neuvařili, přišli byste tak o mnoho prospěšných látek. Stačí, když ji opražíte na pánvi a potom dáte do hrnce. Zalijte ji horkou vodou a jen nechte nabobtnat. Přidávat ji můžete takřka všude tam, kam se dává mouka a obiloviny.

Recepty

Pohankový nákyp s jablky a ořechy

Ingredience: 250 g pohankových krup, 10 jablek, 50 g vlašských ořechů, třtinový cukr, 2 vejce, ¼ másla, skořice, strouhanka.

Postup: Pohanku uvaříme podle základního návodu na obalu. Žloutky společně s cukrem vyšleháme do hustého krému a přimícháme máslo. Z bílků ušleháme sníh. Pohanku smícháme s krémem a se sněhem z bílků. Následně po vrstvách skládáme směsi do strouhankou vymazaného plechu. Na dno dáme pohankovou směs, na ní vrstvu strouhaných jablek, které ještě osladíme a posypeme skořicí a ořechy. Na závěr znovu dáme vrstvu pohanky. Vše pečeme zhruba půl hodiny v troubě.

Pohankové karbanátky

Ingredience: 25 dkg pohanky, cibule, česnek, sůl, vejce, majoránka, strouhanka, uvařená zeleniny (květák, brokolice nebo mrkev).

Postup: Uvařte pohanku podle návodu na obalu a smíchejte ji s dvěma stroužky česneku, pokrájenou cibulí, vajíčkem a povařenou zeleninou. Okořeňte solí, majoránkou a pepřem. Zahustěte strouhankou. Smažte na olivovém oleji.

Pohanková kaše s medem

Ingredience: 300 g pohanky, 8 dl mléka, sůl, strouhaný perník, med, máslo.

Postup: Pohanku spařte a sceďte (raději dvakrát). Zalijte osoleným mlékem a přiveďte k varu. Pohanka by se ale neměla přímo vařit, proto plamen zmírněte, přikryjte poklicí a nechte nabobtnat a změknout. Pohankovou kaši oslaďte medem, posypte perníkem a rozpuštěným máslem.

Zaslat dotaz do poradny