S dětmi je svět barevnější

Dětská imunita je citlivá a proto je potřeba i pozvolna posilovat. Poradíme vám, jak na to. 

V sychravém období se nám občas zdá, že je až nebezpečné chodit ven a obzvlášť s dětmi. Jakoby na nás všude číhala hrozba nachlazení, které nás na několik týdnů vyřadí z veškerého pracovního i společenského dění a je už jedno, jestli onemocníme my nebo děti. Poradíme vám, jak právě našim nejmenším imunitu posilovat, aby byli odolnější.

Nechejte je běhat venku

Pamatujete si na své vlastní dětství? Jistě jste ho netrávili vsedě doma koukáním na televizi nebo hraním počítačových her, tak proč to dovolíte svým dětem? Pokud s ním například občas vyrazíte na procházku, tak nejenže předejdete problémům s imunitou, ale také třeba s nadváhou. Pohyb je pro dítě velmi důležitý.

Kojení

Mateřské mléko je pro dítě velmi důležitou složkou stravy. Chrání ho před alergiemi, trávicími obtížemi, záněty, ale i před nachlazeními nebo chřipkami. V případě, že už z jakéhokoliv důvodu nemůžete kojit, mléko z dětského „jídelníčku“ stejně nevyřazujte. Pro miminka jsou vhodná i tzv. batolecí mléka, ta obsahují prebiotika GOS/FOS a také LCP mastné kyseliny, které pomáhají posilovat imunitu.

Kvalitní strava

Správná strava je důležitá, ale obzvláště v dětském věku by na ni měl být kladený dostatečný důraz. Děti by měli jíst 5 x - 6 x denně. Vyvarujte se ovšem „fastfoodové“ stravě a příliš vysokému množství sladkostí, ty dětskému organismu příliš nepomáhají. Naopak ho překyselují. To nejlepší, co můžete pro své dítě udělat, je poskytnout mu permanentní přísun zdravých látek v základní podobě – kysané zelí, brambory, česnek, cibule anebo mrkev. Navraťte se ke zdravému životnímu stylu po vzoru našich babiček.

Přiměřená hygiena

Děti se často a někdy i velmi rádi zašpiní, to je zkrátka fakt, a maminky nemají rádi špínu, to je také fakt. Ale je opravdu nutné svou ratolest každou chvíli drhnout jak špinavého psa? Trocha špíny nikdy nikomu ještě neublížila. Pokud ho budete vychovávat v takřka sterilním prostředí, nevytvoří si jeho tělo protilátky proti škodlivým vlivům a každý menší „ofuk“ větříčkem ho pravděpodobně skolí.

Otužování

Když se řekne otužování, spousta z nás si představí pány s koupacími čepicemi brázdící studenou vodu Vltavy. Ale nebojte se. Rozhodně vám nebudeme doporučovat, ať své dítě jednou za čas „vymácháte“ v řece. Stačí, když mu nebudete do chladnějšího počasí zbytečně navlékat deset vrstev oblečení. Obecně platí, že dítě by mělo mít o jednu vrstvu více než dospělý člověk. Také nepřetopujte zbytečně místnost určenou k spánku. Postačí 18°C.

Dostatečný spánek

Pořádný odpočinek je důležitý pro celkovou regeneraci těla i pro posílení imunity. Předškoláci a školáci v zásadě potřebují 8 - 10 hodin spánku denně.

Posilovat imunitu je důležité pro děti i dospělé. Nezaškodí, když si všechny vypsané rady vezme k srdci celá rodina. Ostatně, právě rodiče jsou většinou pro děti tím nejlepším příkladem.

Zaslat dotaz do poradny