S dětmi je svět barevnější

Vánoce si řada z nás spojuje právě s vůněmi. A co všechno se nám doma může  nádherně rozvonět? 

Vůně jsou neoddělitelnou součástí Vánoc. Všechno to zřejmě začali Tři králové, když přinesli do Betléma Ježíškovi tři dary a dva z nich, kadidlo a myrha, byly velmi aromatické. Používaly se pak nejen k provonění chrámů, ale i příbytků bohatých lidí. Zvyk vykuřovat chrámy se rozšířil po celém světě a nevyhnul se ani české zemi. Z kadidla a myrhy se následně začal vyrábět františek a purpura. K vánočním aromatům postupem času přibyla vůně čerstvě loupané kůry pomerančů a mandarinek, svařeného vína, vanilky, hřebíčku, horkého cukroví přímo z trouby nebo vařené zeleniny do salátu. A nějak takhle vznikla asi tradice voňavých Vánoc - vůně domova.

Myrha vonná

pochází z myrhovníku pravého. Ten roste planě na západním pobřeží Arábie a ve východní Africe. Vzdáleně připomíná českou trnku. Po naříznutí kůry vytéká tuhnoucí, olejovitá světle hnědá pryskyřice, která má hořce kořeněnou chuť.  Dříve byla velmi oblíbená v lékařství. Používala se například pro vyvolání chutě k jídlu, na dobré trávení, proti zahleňování, při vleklých bronchitidách, na kloktání, při zánětech mandlí, proti vředům, na vonné pomády na vlasy a brilantiny. Kdysi byla dokonce myrha důležitým prostředkem při balzamování nebožtíků. Dnes se používá spolu s jinými vonnými pryskyřicemi k výrobě kadidlových směsí.

Kadidlo

Získává se z kmene kadidlovníku. Ten roste hlavně v Arábii a východní Africe. Naříznutím větve vytéká z kadidlovníku červenožlutá pryskyřice, která voní po vanilce. Ta se stala součástí snad každé vánoční domácnosti v podobě františků a purpury.

Vůně mandarinky a pomeranče

Mandarinka i pomeranč mají krásnou svěží vůni. Podvědomě si ji s Vánoci spojuje snad každý. Vzpomeňte si, co si představíte, když loupáte v zimě svou první mandarinku? Navíc vůně pomeranče působí pozitivně i na naši psychiku (jako antidepresivum), osvěžuje a pomáhá při nespavosti. Mandarinka zase působí proti migréně.

Vanilka a hřebíček

Tyto dvě ingredience jsou důležitou složkou vánočního pečení, ale i různých dekorací. Kdo by neznal kombinaci vůně hřebíčku s pomerančem? Navíc aromata hřebíčku a vanilky působí proti nervozitě a uklidňují napětí. Zkrátka pro maminky, které mají před Vánoci plné ruce práce s přípravami, je vdechování těchto vůní víc než doporučováno.

Vůně jehličí

Tato vůně je pro nás velmi příjemná. Navíc je kolem období Vánoc takřka všudypřítomná. Line se z vánočního stromečku, adventních věnců i dekorací…V minulosti chudší lidé používali jehličí k vykuřování svých obydlí. K tomuto účelu byl vhodný především jalovec. Jehličí nejenže krásně voní, ale působí i příznivě na naše dýchací cesty.

Cukroví

Zapomenout nesmíme ani na cukroví. Vůně vanilky, která nám rozvoní domovy, v době Vánoc je neopakovatelně krásná. A co teprve takové perníčky či pracny. Já například dodnes vidím babičku ve své zástěře, jak byla doslova provoněná vůní cukroví, které bravurně skládala jak na plech tak z plechu. 

Pokud chcete také svou domácnost provonět a nechce se vám péct, ani se potýkat s dekoracemi, využijte vůně éterických olejíčků. Dnes je již na trhu velký výběr a tu svoji vánoční vůni si tam najde jistě každý. Nemusíte ani vlastnit aromalampu, i obyčejné svíčky mohou získat na kvalitě, pokud do nich přidáme pár kapek oleje. Užijte si Vánoce přesně dle svých představ. Šťastné a voňavé!

Zaslat dotaz do poradny