S dětmi je svět barevnější

Obsah éček sleduje stále více maminek. Řada z nich je totiž opravdu škodlivá a často i zbytená. 

Z písmena E se na obalech potravin stává jeden z největších strašáků uvědomělého spotřebitele. Éčka jsou všudypřítomná a ten, kdo nakupuje v obchodě, se jim nevyhne. Také co bychom bez nich dělali? Jak bychom mohli žít bez tmavšího chleba, červenějšího jahodového jogurtu nebo uzenějšího uzeného?

Co je to éčko?

Zkratkou E a přídatným trojciferným číslem se označují látky mnoha kategorií. Některé mohou být zcela přírodní (včelí vosk, kyselina jablečná…), ale některé jsou syntetického původu, ty mohou být nevhodné až nebezpečné. Podle litery zákona se však rozlišují jen na povolené a nepovolené. Ve společnosti panují dva extrémní názory. Jeden je zcela proti užívání éček (spotřebitelé) a druhý - výrobci - pro používání „éček“. Také proč by nebyli? Díky nim dokáží prodloužit trvanlivost potravin (konzervanty), ty pak zůstávají dlouhodoběji „čerstvé“ a tím i dlouhodoběji prodejné, dodají potravinám chuť (náhradní sladidla, glutamát a ochucovadla), upravují jejich konzistenci (emulgátory, protispékavé látky, odpěňovače) nebo jim dokonce dodají lesk a barvu (leštící látky, barviva umělá a přírodní). S potravinami se zachází vlastně úplně stejně jako s věcmi. Nelíbí se nám, tak jim dodáme vůni, chuť nebo lesk a barvu… Co na tom, že nic není opravdové.

Jahodová "dobrota"

Podívejte se na reklamy v televizi. Jak nás lákají na jogurt plný ovoce, které tam házejí přímo po kilech. Jedli byste ho však, kdyby tam padali místo krásných červených jahod červi? Jahodové jogurty se totiž velmi často dochucují barvivem, kterému se říká košenila. Ta se vyrábí z červů, žijících na opunciích. Jogurt, který vídáme v supermarketech, kolem ovoce většinou jen „projde“. Tohle barvivo, které je součástí mnoha dětských jídel, není pro naše potomky vůbec vhodné. Avšak všechna „éčka“ prošla oficiálním testem bezpečnosti, proto je výrobci používat mohou. Některá ale bezpečná nejsou.

Kde E nejsou?

U některých potravin je přímo zakázáno používat přídatné látky. Bohužel tato skupina není nijak početná. Patří mezi ně med, máslo, káva, cukr, těstoviny, neochucené podmáslí, minerální vody, mléko a neochucená smetana, neemulgované oleje, tuky a nearomatizovaný čaj (potravinářský průmysl se však naučil tato nařízení chytře obcházet, proto není výjimkou, že se i v těchto potravinách setkáváme s příměsemi, které tam nemají co dělat). Mnohem více je potravin, do kterých se ale „éčka“ přidávají. Některé by člověk podle našeho názoru neměl konzumovat vůbec. 

Škodlivá éčka

Ač jsou naší legislativou povolená, za nás bychom se jim měli vyhnout obloukem. Která to jsou? 

E102 Tartrazin – potravinářské barvivo (potravinářská žluť). Je nevhodný pro děti. Může způsobit alergii. Lze ho najít v kandovaném ananasu, pudingu nebo i v želatinových bonbonech.

E954 Sacharin – umělé sladidlo, po požití zanechává hořkou chuť. Je 200 až 700krát sladší než stolní cukr. Přidává se do nealkoholických nápojů, potravin pro diabetiky, žvýkaček nebo zavařenin.

  • Při pokusech na zvířatech byly zjištěny výskyty rakoviny močového měchýře.
  • U diabetiků může údajně sacharin zvýšit riziko výskytu rakoviny močového měchýře při konzumaci více než osmi tablet denně.

E250 Dusitan sodný – sodná sůl kyseliny dusité. Dodává potravinám uzenou chuť a krvavě červenou barvu masným výrobkům. Prodlužuje jejich životnost a zabraňuje oxidaci tuků. V kombinaci s přírodními sekundárními aminy (aminokyseliny, aromata a jiné) tvoří nitrosaminy – silné rakovinotvorné látky. Ty vznikají při smažení slaniny za vysokých teplot a tvoří se v lidském těle v žaludku. Přidáváním vitaminu D a E do potravin se zabraňuje tvorbě těchto látek.

  • Při velmi malém množství nitrosaminů (při opakovaném podávání 0,3 mikrogramů na gram hmotnosti pokusného zvířete) se rozvinula rakovina.
  • Vědci nedokázali, že je dusitan sodný pro člověka toxický, avšak je doporučováno při konzumaci potravin s touto přídatnou látkou pít nápoje s obsahem vitamínu C.

E210 Kyselina benzoová – konzervant působící proti šíření plísní a bakterií v potravinách. Je součástí některých ovocných nápojů, sýrů, kečupů, zmrzlin a bonbónů.

  • U citlivých osob může dojít k mírnému podráždění kůže, hyperaktivitě, zhoršení pozornosti i alergické reakci.

 Studium etiket se vyplatí

Uvedené přídatné látky jsou sice podle našeho názoru nebezpečné, ale přesto jsou schválené European Food Safety Authority (EFSA). Je nutno podotknout, že za přidávání „éček“ do potravin si v nemalé míře mohou i spotřebitelé sami. Chceme růžovou šunku, žlutější pečivo jako z domácích vajíček…Zkrátka všechno krásnější, voňavější a chuťově výraznější. Většina potravin je přímo nasáklá barvivy a konzervanty. My se jejich konzumaci sice nemáme šanci vyhnout, přesto ji však můžeme omezit. Kontrolujte pečlivě složení, a když budete mít na výběr, raději sáhněte po potravině s menším počtem „éček“. Přistupujte k nákupu potravin nejen pro své děti, ale i pro sebe zodpovědně....

Zaslat dotaz do poradny