S dětmi je svět barevnější

Příliš mnoho cukru není dobré pro nás, natož pak pro děti. Studie ukazují, že může mít vliv i na mozek.

Všichni víme, že strava příliš bohatá na cukr vede k obezitě, rezistenci vůči inzulinu, hyperaktivitě u dětí a řadě dalších zdravotních potíží. A podle nedávné studie může sladké ovlivnit i to, jak myslíme. To je špatná zpráva – ale máme i jednu dobrou: strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny pomáhá zmírnit vliv cukru na mozek.

UCLA (University of California) studie

Na krysách se zjišťovalo, jak dlouhodobý příjem stravy bohaté na fruktózu ovlivňuje kognitivní schopnosti, např. paměť, učení, řešení problémů. „Výsledky dokazují, že to, co jíme, ovlivňuje to, jak myslíme,“ řekl prof. Fernando Gomez-Pinilla z David Geffen School of Medicine (UCLA). Výzkumní pracovníci se soustředili na glukózo-fruktózový sirup s vysokým obsahem fruktózy, což je běžné sladidlo používané do limonád, sušenek, omáček, dokonce i do výrobků pro děti. Průměrný Američan zkonzumuje víc než 20 kg tohoto sirupu ročně.

Pokus

Pět dní probíhala skupina krys dvakrát denně komplikovaným bludištěm. Pak byly krysy rozděleny do dvou skupin. Obě skupiny dostávaly místo vody glukózo-fruktózový sirup, ale jedna skupina dostávala navíc i lněný olej a DHA (vydatné zdroje omega-3 mastných kyselin). Po šesti týdnech krmení pustili vědci krysy znovu do bludiště. Krysy krmené jen sirupem měly problém se v bludišti zorientovat a byly pomalejší. Krysy krmené sirupem a oleji byly úspěšnější.

Cukr vytváří rezistenci vůči inzulínu

Profesor to odůvodnil tím, že příliš mnoho fruktózy snižuje produkci inzulinu, který reguluje hladinu cukru v krvi, případně dochází k vytvoření rezistence vůči inzulinu. Správná hladina krevního cukru je nezbytná pro získávání energie k pohybu i k řešení problémů. Jelikož inzulin proniká bariérou v mozku, může tento hormon vydávat signál, na který neurony reagují přerušením procesu učení a ztrátou paměti.

Snad nejzajímavější byl fakt, že krysy bez omega-3 mastných kyselin vykazovaly pokles synaptických aktivit, jimiž mezi sebou nervové buňky komunikují a které jsou rozhodující v procesu učení. Tyto krysy byly pomalejší, jejich neurony měly problém se signalizací a zvířata měla problém najít si cestu bludištěm, přesně tu cestu, kterou se před šesti týdny naučila.

Inzulin neovlivňuje jen hladinu krevního cukru, ale stav rezistence vůči inzulinu může být odpovědný i za problémy s mozkovými funkcemi. Inzulin totiž mj. signalizuje neuronům, kdy mají ukládat a kdy uvolňovat cukr potřebný pro správnou funkci mozku – což zaručuje jasné myšlení a bystrost. Studie také naznačuje, že metabolický syndrom, metla dnešních Američanů, může také negativně působit na mozkovou činnost.

Omega-3 mastné kyseliny mají sice schopnost omezit negativní účinek fruktózy, ale základem je omezení příjmu výrobků s vysokým obsahem cukrů.

Zaslat dotaz do poradny