S dětmi je svět barevnější

Čistota půl zdraví, ale jak a čím uklízet, abychom si úklidem chemií ještě více nezanášeli domov?

Všichni chceme mít doma čisto. Ovšem úpěnlivé čištění koktejlem chemie neprospívá ničemu. Ani nám, natož pak našim dětem. Všechny ty leštěnky, odstraňovače skvrn, interiérové parfémy a desinfekce, atd. Jakému složení se vyhnout? A čím přírodním je případně nahradit? 

S chlórem opatrně

Bez čisticích prostředků už si ani neumíme představit život a moderní domácnost. Jenže také jsou chemickým koktejlem pro naše těla a mohou znamenat i nebezpečí vážné otravy, zejména pokud dojde ke smíchání určitých druhů čisticích prostředků. Například amoniakální čisticí prostředky v kombinaci s prostředky obsahujícími chlór mohou vytvářet jedovatý chloramin nebo amoniak. Z několika polévkových lžic čističe WC obsahujícího kyselinu může smícháním se stejným množstvím přípravku Savo, který obsahuje chlornan sodný, vzniknout chlór v koncentraci, jež se rovná polovině smrtelné koncentrace. 

Jak uklízet zdravě

  • Nikdy nekombinujte čisticí prostředky nebo jiné chemické výrobky pro domácnost. Pokud při práci s čisticími prostředky pocítíte charakteristický intenzivní pach, pálení očí, podráždění nosu a hrtanu, okamžitě přerušte práci a otevřete okna. Pokud se za půl hodiny váš stav nezlepší, vyhledejte lékaře.
  • Preferujte čisticí prostředky neobsahující chlór či amoniak. Snažte se kupovat co nejméně chemických čističů. Tvrdý kartáč a trocha octa nebo obyčejného mýdla mají též dobré čisticí účinky. Obyčejnou sodu lze s perfektním výsledkem použít pro čištění umyvadla, záchodové mísy, vany, kachlíčků, sporáku, ba dokonce i znečištěných koberců. Soda může být nenahraditelná při mytí nádobí nebo čištění usazenin připáleného tuku ve vaší troubě. Ocet může dobře posloužit při odstranění plísňových povlaků v bytech, jako změkčovadlo pro prádlo, pro odstranění organických skvrn z koberců a při mytí oken.
  • Klasické chemické osvěžovače vzduchu neodstraňují nepříjemné pachy, ale přehlušují je chemickými pachy ještě větší intenzity. Pokud chcete osvěžit vzduch ekologickým způsobem, vymačkejte citrón nebo příjemně vonící bylinky (například mátu) do nádoby s vařící vodou. Lze použít i aromalampu.
  • Aerosolové nádobky s lakem na vlasy, barvami, prostředky pro ošetření nábytku, pesticidy atp. rozprašují chemicky aktivní a často toxické látky v podobě velmi jemné mlhy. Sliznice nosu a dýchacích cest vyzbrojené řasinkovým aparátem s tímto nebezpečím moderní doby nepočítaly. Dokážou odstranit pouze daleko větší částečky prachu. Aerosoly se bez problémů dostávají velice hluboko do plic, a proto jsou daleko nebezpečnější. Proto je lépe aerosoly nepoužívat vůbec, případně natírat ručně.
  • Kupujte vždy jen potřebné množství barvy či jiné chemikálie pro použití v nejbližší době a dodržujte návod. Skladujte chemikálie dobře uzavřené. Chemické prostředky používejte buď na otevřeném prostoru, nebo v dobře větrané místnosti. Pokud venku není inverze, měli byste větrat, větrat a zase větrat. A pokud je venku hezké počasí, pokuste se aspoň občas nahradit obvyklé posezení u televize aspoň půlhodinovou procházkou.

Naučte se větrat

V Čechách není kvalita ovzduší doposud dobrá, i když se postupně začala zlepšovat. Ale stále je tady energetický průmysl s tepelnými elektrárnami, explozivně roste počet osobních automobilů, není raritou spalování uhlí při domácím topení. Proto se často obáváme pořádně větrat – a to nejenom ze strachu před venkovním znečištěním, ale i ve snaze zabránit únikům tepla. Neuvědomujeme si, že tímto můžeme vytvářet mikroklima málem horší, než je vnější smog. Například při stejné hladině znečištění ovzduší vzniká průduškové astma častěji u dětí z vyspělejších zemí, protože dle posledních výzkumů tráví více času u obrazovek televize a počítačů, tedy v alergizujícím prostředí domova. Totéž platí také o hyperaktivitě. Pokud nezabezpečíme několikanásobnou výměnu vzduchu za hodinu, narostou v našem bytě koncentrace oxidů dusíku z plynových spotřebičů, formaldehydů z nábytku a podlahových krytin, výparů z čisticích prostředků a další agresivní zplodiny. Vadí to především dětem. Pomoc je snadná – větrat několikrát denně. Pochopitelně, během inverzních situací větráme krátce, kolem pěti minut, ale pravidelně. Velkou pomocnicí v této situaci může být čistička vzduchu, případně i zvlhčovač. Vzhledem k tomu, že zvýšená vlhkost vzduchu (nad 50 %) prospívá roztočům, patří ke zvlhčovači i vlhkoměr.

Zaslat dotaz do poradny