S dětmi je svět barevnější

Žena, která plánuje otěhotnět, by měla vědět, které potraviny pro ni jsou a nejsou vhodné.

Názor, že těhotná žena smí jíst za dva není úplně moudré řešení. Ideální je, když se žena (ať už těhotná, či těhotenství plánující) stravuje vyváženě a zdravě. Důležité je také znát, které potraviny pro ni jsou/nejsou vhodné, jaké vyvolávají alergické reakce, zahleňují organismus či jinak škodí. 

Častěji a méně

V průběhu těhotenství je lepší jíst po menších porcích několikrát denně. Kromě alergizujících či jinak poškozujících potravin je vhodné vyhýbat se také těm, které nadýmají a mohou způsobovat střevní dysbiózu a nepříjemné pocity vzhledem ke zmenšujícímu se prostoru v dutině břišní. 

Pálení žáhy

Je důležité vyhýbat se extrémně připravovaným potravinám, jako jsou smažené či grilované pokrmy, protože obsahují karcinogenní látky a zatěžují organismus. Také je dobré nejíst potraviny, které způsobují pálení žáhy (například kombinace cukru, ovoce a mouky). Pálení žáhy je u těhotných žen velice častým jevem. Pokud už k pálení žáhy dojde, pomoci může troška sody rozpuštěná ve vodě. 

Dostatek tekutin

Dbát na správný příjem tekutin by mělo být samozřejmostí (nejen v těhotenství/mateřství). Větší množství kávy nebo čaje se rozhodně nedoporučuje. Nejlepší je pít čistou vodu, vhodný je i zelený čaj, ale třeba také čaj rooibos. Popíjení džusů je také možné, ovšem pozor na citrusové ovoce – je příliš agresivní. S bylinnými čaji je třeba nakládat v těhotenství velmi opatrně.

Nevhodné uzeniny

Tabu by měly být masové konzervy, sterilovaná zelenina  a uzeniny. Naopak je velmi vhodné soustředit se na biopotraviny, protože konzervanty, barviva a stabilizátory jsou pro těhotnou ženu několikanásobně nebezpečnější než pro jiné lidi. Těhotná žena se musí vyhýbat syrovým rybám a syrovému masu vůbec. Rizikové je i pití nepasterizovaného mléka od krav nebo nepasterizovaného kozího mléka. Takové mléko může obsahovat různé původce infekcí, například borelie.

Strava těhotné ženy v mnoha směrech rozhoduje o zdraví dítěte, a to nejen zdraví tělesném, ale i duševním. Toto období je jedním z nejdůležitějších a nejzodpovědnějších. Je proto dobré mít po celou dobu na paměti medicínské heslo primum non nocere neboli první a hlavní je neublížit. Budoucí matky by neměly zapomínat ani na druhé známé pravidlo: mohu-li něčemu pomoci, je mou povinností to opravdu udělat.

Zaslat dotaz do poradny