S dětmi je svět barevnější

Dětská obezita má mnoho příčin. Tou hlavní je však nevhodné složení potravy. 

V tomto článku si vezmeme na paškál aspartam, umělé nekalorické sladidlo, které se používá k doslazování limonád i jiných nápojů, ale i do různých light potravin a především do potravin, kde lze na cukru ušetřit, protože aspartam sladí intenzivněji a je levnější.

Aspartam a přejídání

Vědecké závěry jsou takové, že aspartam vyvolává nadměrné přejídání. Mozek se po získání informace o sladké chuti jídla připravuje na zpracování cukru, avšak cukry se nedostavují. Vyvolává poplašnou reakci a žádá o přijetí další potravy, aby tato reakce byla uspokojena. Je rovněž známo, že výrobci aspartamu uplácejí různé odborné společnosti, které pak taková sladidla doporučují a které v podstatě tato sladidla nezakážou. Aspartam například průkazně poškozuje paměť a při dlouhodobém užívání takových nápojů a jídel s aspartamem dochází k nezvratnému narušení paměti. Je jednou z podezřelých látek i při vzniku autismu.

Nadbytečné slazení

To však není jediná potravina, kterou je v dětském jídle možné podrobit kritice. Už samotný cukr se může stát nepřítelem zdraví. Cukr je jedem především v případě, že ho lidé požívají více, než jejich mozek a svaly potřebují. Mozek spotřebuje až 20 procent energie, kterou tělo použije. Je-li naopak energie příliš, tedy přísun cukru je příliš vysoký, dochází ke vzniku nežádoucích elektrických potenciálů, podrážděnosti a naopak k útlumu a především k přeměně cukrů na tuky. Maximálním množstvím cukru v různých podobách by podle amerických norem mělo být šest lžiček za den, ale průměrná spotřeba je mnohem vyšší. Statistiky hovoří o 40 kg na rok a člověka, a to včetně nemluvňat.

Fruktóza

Mnoho lidí se domnívá, že fruktóza neboli ovocný cukr je zdravější, a proto se snaží své děti krmit raději fruktózou než sacharózou, tedy běžným cukrem. Játra, která rozhodují o metabolismu, spotřebují asi 20 procent glukózy z potravy a zbytek je distribuován do těla, kde je zpracován hormonem inzulinem. Fruktózy však játra zpracují 100 procent. Fruktóza se přemění na tuky, tedy jak triacylglycerol, tak cholesterol. Jestliže tedy zkonzumujeme 120 kalorií z glukózy, z této dávky se v podobě tuku uloží 1 kalorie. U 120 kalorií fruktózy se uloží 40 kalorií v podobě tuku. Na tom je vidět rozdíl ve zpracování mezi fruktózou a glukózou.

S konzumací fruktózy se spojují některé nemoci, jako je špatné využívání inzulinu, ukládání tuku kolem pasu, vysoký krevní tlak. Ovlivňuje i metabolismus trávicího

dezerty.jpg

systému a mozku. Fruktózu získáváme nejen z potravin, které jsou jí slazeny (průmysl vyrobí 250 000 tun fruktózy ročně pro potravinářský průmysl), ale i z ovoce. Mnozí lidé v zájmu zdravé stravy nahrazují cukr fruktózou, a to třeba i v podobě sirupu z agáve, který je populární v USA. Tento sirup obsahuje vlastně jen fruktózu.

Tu obsahují i další potraviny, jako je javorový sirup, melasa nebo třtinový sirup. V každém případě masivní konzumace sladkých limonád přináší do organismu aspartam a fruktózu. Může to být jedna z příčin rostoucího počtu obézních dětí. Je pochopitelně velmi těžké, aby děti daly přednost zelenině například před smaženými hranolky a kečupem. Rovněž tak přeslazené potraviny, ať už nebezpečnými umělými sladidly, nebo i cukrem, jsou pro děti daleko příjemnějším jídlem než potraviny, které tyto sladké chutě obsahují jen v mírné formě.

Důslednost především

Sám samozřejmě z praxe na svých dětech vím, jak je to obtížné, jak člověk musí být systematický a nekompromisní, aby dítě navykl na ten správný druh potravy. Jeho bystrost, energie a štíhlá postava je však tou nejlepší odměnou. Jeho zdraví je nejkrásnějším darem, jaký rodič může dostat. Je to možné, je to dosažitelné. Jestliže způsobíme dítěti obezitu, uděláme mu tím problém nejen v dětském věku, kdy omezíme jeho konkurenceschopnost mezi dětmi, vystavíme ho často posměchu, ale způsobíme mu i výrazné zhoršení šancí v dospělém věku a potenciální zdravotní problémy. Za to tato námaha stojí, abychom dětem připravovali jídlo, které bude především zdravé a pak teprve chutné, zatímco běžný je opak: jídlo musí být chutné a zdraví je až na několikátém místě. Podbízení chuťově návykových potravin vede k přejídání. Jestliže jídlo nedráždí chuťové buňky, nedráždí mozek a nevzniká drogový návyk, dítě jí přiměřeně, nepřejídá se a samo si snadno reguluje množství potravy, kterou potřebuje.

Zaslat dotaz do poradny