S dětmi je svět barevnější

Tradiční čínská medicína vychází z pentagramu - pěti základních orgánů, které spolu vzájemně souvisejí. 

Podle tradiční čínské medicíny je náš organismus složen z pěti základních orgánů. Jsou jimi játra, slezina, plíce, ledviny a srdce, k němuž je přiřazován také mozek. Tyto orgány stojí v čele pěti základních okruhů tzv. čínského pentagramu. Jsou-li tyto okruhy ve vzájemné harmonii, ocitá se také člověk ve zdravotní i duševní pohodě.

Toxické století

Mít v současnosti základní orgány beze stop škodlivin je téměř nemožné. Vzduch, který dýcháme, potraviny, které konzumujeme, každodenní stres, prožitá traumata, to všechno představuje pro naše tělo velkou zátěž. Organismus je zahlcován toxiny všeho druhu. Ty se mohou usadit kdekoli v těle a způsobovat řadu fyzických i psychických potíží.

V zásadě se dá říci, že nadměrnou zátěží toxiny trpí téměř každý z nás. Někdo bude mít více zanesené plíce, jiný játra, další zase ledviny. Neznamená to však, že orgán, který je takto zatížený, je automaticky špatný nebo nezdravý. Naopak – stává se, že běžná vyšetření jasně prokážou, že jste naprosto v pořádku. Přítomnost toxinů se totiž obvyklými metodami často nedá zjistit. O to více jsou však takové toxiny zákeřné. Mohou vyvolávat situace, s nimiž se alespoň jednou v životě setkal každý z nás: přestože lékaři tvrdí, že jsme zdraví, my sami cítíme, že to není ono. Bolesti hlavy, nevolnosti, těžký dech, bušení srdce, únavy, výkyvy nálad, … To vše mohou mít na svědomí toxiny.

Otestujte se 

Trápí vás zdravotní problém, který nemá viditelné opodstatnění? Nerozumíte tomu, proč jste z ničeho nic dostala alergii, když jste byla celý život zdravá jako řípa? A proč vám každý říká, že jste nervák, když jste kdysi bývala pověstná svou klidnou a vyrovnanou povahou? Možná vám skutečně nic není. „Jen“ máte toxicky zanesený organismus. Podívejte se, které fyzické projevy jsou typické pro jednotlivé okruhy čínského pentagramu, a zjistěte, kterou část těla potřebujete očistit!

Okruh jater

Detoxikovaná játra výrazně napomáhají k celkovému zlepšení zdravotního stavu. Nejvíce toxicky poznačená játra mívají lidé nervózní, obávající se o vlastní existenci.

Na špatný stav okruhu jater mohou upozornit tyto projevy:

  • bolest hlavy a krční páteře, bolesti kyčlí, slzení očí, slábnutí zraku
  • vyrážky na pohlavních orgánech, hučení v uchu, sucho v krku, záněty spojivek
  • agrese, zuřivost, samomluva, výbuchy smíchu, prudké reakce

Okruh sleziny

Slezina je největším orgánem lymfatického systému a zároveň zásobárnou energie. Nejvíce bude trápit lidi starostlivé a příliš přemýšlivé.  

Na špatný stav okruhu sleziny mohou upozornit tyto projevy:

  • obezita, hemoroidy, gynekologické výtoky, hormonální poruchy, opary, afty, mnoho hlenu na sliznicích, problémy s hrudní páteří
  • vodnatá rýma, únava především po jídle, chladné končetiny, krvácení z dásní
  • sny o jídle, nesnášenlivost točivých pohybů (například nevolnost na kolotoči)

Okruh plic

V tomto okruhu sídlí moc sebeuzdravování. Jakmile nastane v dýchacím ústrojí problém, tato energie nemůže být rozesílána dál – člověk se cítí unavený, nedokrvují se mu končetiny, těžko se mu dýchá. S plícemi mají potíže zejména lidé se sklony ke smutkům a depresím.

Na špatný stav okruhu plic mohou upozornit tyto projevy:  

  • kašel, ucpaný nos, dušnost, astma, krvácení z nosu
  • nadměrné pocení, zívání, tichý hlas, pocit staženého hrdla  
  • deprese, sebeponižování, sny o létání

Okruh ledvin

Tento orgán zastává důležitou úlohu – čistí krev od odpadních látek, které se do ní dostávají. Fungují-li špatně, je ohrožen celý krevní oběh a tím pádem také celý organismus. Na tento okruh by si měli dávat pozor úzkostliví a bojácní lidé.

Na špatný stav okruhu ledvin mohou upozornit tyto projevy: 

  • sucho v nose, gynekologický výtok, záněty močového měchýře, ranní otoky obličeje, pískání v uchu, ztuhlost šíje
  • poruchy menstruace, impotence, záněty nervů, odhalené krčky, bolest v třísle či bederní oblasti
  • sny o vodě, zapomnětlivost, roztržitost

Okruh srdce

Detoxikace tohoto okruhu je nesmírně důležitá. Zatímco ložiska v ostatních orgánech se projevují evidentními subjektivními problémy (bolestmi, infekcí apod.), ložisko v srdci o sobě dlouhé roky nemusí dát vůbec vědět. Přitom jej v této oblasti nosí až 50 procent lidí.

Na špatný stav okruhu srdce mohou upozornit tyto projevy:

  • bušení srdce, srdeční arytmie, dráždivý kašel, zadýchávání po krátké námaze
  • změny na špičce jazyka (především zarudnutí), sucho v nose, krvavé žilky v očích
  • úzkost, velké množství snů, zapomnětlivost
Zaslat dotaz do poradny