S dětmi je svět barevnější

Máte rádi cuketu? Tak to je dobře, je totiž velmi zdravá. Naučte ji baštit i vaše děti. 

Cuketa je v kuchyni neuvěřitelně varibailní a její využití je skutečně široké. Hodí se k přípravě nejrůznějších placišek, polévek, je skvělá ke grilování a navíc ji užijeme i do sladkých dezertů. 

Co je cuketa

V odborných článcích se dočteme, že cuketa je kultivar jednoleté zeleniny, řadící se k druhu tykev obecná, která pochází ze Střední Ameriky. Cuketa je však evropského původu, vznikla šlechtěním v Itálii. Svým vzhledem připomíná okurku, jen je větší. Díky své variabilitě ji snadno zakomponujeme i do pokrmů pro děti - lze ji připravit velmi chutně jak na slano tak i na sladko. 

Vhodná i při redukční dietě

Velkou výhodou cukety je minimální obsah kalorií a naopak vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Má i protirakovinné účinky. Díky své "lehkosti" je tak vhodná i k přípravě pokrmů v rámci nejrůznějších redukčních diet. 

Slupky cuket pak obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Její zařazení do jídelníčku zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev.

Cuketa v kuchyni

Cuketa je nejen zdravá, ale i dobře chutná. Dá se nápaditě upravit několika způsoby. Pokud ji dobře připravíme, bude chutnat i malým dětem. Z nejběžnějších forem úpravy cukety jmenujme například:


Dušení: Chceme-li uspíšit průběh dušení, je dobré nakrájenou cuketu na kolečka nebo malé kostičky a nakrájené kousky položit asi na 15 minut na čistou utěrku. Chceme-li proces ještě uspíšit, je dobré nakrájené kousky osolit.
Zapékání: Pokud zapékáme plněné cukety, vydlabeme dužinu a část jí použijeme do náplně. Ze zbytku můžeme připravit salát nebo pomazánku.
Smažení: Smažit můžeme v trojobalu nebo v těstíčku. Smažíme vždy oloupanou zeleninu.
Pečení: Nejen na slano se dá cuketa využít. Velmi chutná je též ve sladké kuchyni - taková cuketová bábovka či perník jsou vláčné lahůdky!


Na závěr přidáváme pár zajímavých receptů na letní jídla z cukety. Naleznete je po kliknutí na stránky: carujeme.czDobrou chuť!






 

Zaslat dotaz do poradny