S dětmi je svět barevnější
Kašel je nepříjemný. Co může ulevit?

Kašel je nepříjemným, avšak někdy velmi potřebným projevem ochoření. Jak si ulevit?

S kašlem si musely poradit naše babičky, prababičky i praprababičky. A ty po ruce často neměly nic jiného než pár lístků či plodů, které nabídla příroda. My máme k dispozici samozřejmě mnohem více možností, ale proč nejprve nezkusit některý z tipů, kterým si ulevovali naši předkové. Pokud obtíže přetrvávají nebo se zhoršují, je nutné vyhledat samozřejmě lékaře.

Ořechový vývar

Ořechový vývar se hodil na zmírnění projevů dráždivého suchého kašle. Vyloupejte ca 15 vlašských ořechů a vložte je na pár hodin do půl litru vody (ideálně 4–6 hodin). Vodu následně slijte (obsahuje řadu látek, které nejsou vhodné ke konzumaci) a zalijte novým horkým půllitrem. Přiveďte k varu a vařte ca 30 minut. Poté přidejte lžíci medu a popíjejte.

Síla křenu

Křen se v tradičním bylinkářství využívá na řadu věcí. Mimo jiné i na kašel. Křen je skvělou variantou pro chvíle, kdy cítíte, že na vás leze nachlazení. Pomůže vám uvolnit hlen a snadněji se odkašlává či smrká. Nastrouhejte očištěný křen najemno a smíchejte ho s medem (2 lžíce křenu, 1 lžíce medu). Užívá se 3× denně čajová lžička. Pozor však, u někoho může tato silná kombinace dráždit žaludek a ne každé dítě je ochotno jej polknout.

Cibule nasladko i v zábalu

Babské rady na kašelVariantou ke křenu je také cibule, kterou nakrájíme na kostičky, lehce povaříme a přidáme lžíci medu. Necháme vytvořit „kašičku“ kterou následně užíváme 3× denně jednu lžičku. Lze také vytvořit zábal z cibule, který ulevuje i při bolestech v krku. Cibuli v tomto případě necháme podusit na pánvi a následně vložíme do utěrky, kterou omotáme kolem krku, případně přiložíme na průdušky a necháme působit 3–4 hodiny.

Hřejivá skořice

Tato léčivá „kaše“ se u nás předává z generace na generaci. Je jednoduchá, suroviny máme vždy doma a zabírá. Stačí smíchat lžičku mleté skořice s medem a zakapat šťávou z citronu. Vzniklou kaši sníst a jít si odpočinout. Skořice tělo prohřeje a antibakteriální účinky v kombinaci s medem zaženou kašel i nachlazení.

Jitrocelový sirup

Jitrocelový sirup je lahůdka, která dětem obvykle velmi chutná. Nejlepší je natrhat jitrocel kopinatý během léta (tenké dlouhé listy, nikoli ty široké) a sirup udělat domácí. Neděste se množstvím cukru. Následně se jí po lžičkách nebo přidává do čaje nebo se zalévá horkou vodou. Lze jej připravit za studena i za tepla. Využívá se zpravidla na horní cesty dýchací.

Bramborový zábal

Dalším z tipů je také využití suroviny, kterou obvykle dáváme na talíř jako přílohu – brambory. Uvařte brambory ve slupce, nechte lehce zchladnout, oloupejte a následně podrťte vidličkou. Tuto teplou směs dejte do staré utěrky nebo látkové pleny a přiložte na hrudník. Nechte zchladnout.

Zázvorový „lektvar“

Tento sirup složený ze zázvoru, citrónů a medu většinou zvládnou užívat už i malé děti. Má blahodárné účinky na různé typy nachlazené, kašel, rýmu. Stačí jen nakrájet oloupaný zázvor a bio citron na plátky. Do širší skleněné lahve pak klademe vrstvy na přeskáčku – zázvor, citron, zázvor, citron až do ¾ lahve. Následně zalijeme medem a vložíme do lednice. Citron se zázvorem pustí do medu chutnou šťávu, dáváme dvakrát denně jednu lžičku.

Bylinky na kašel jako podpora standardní péče

Je dobré vědět, že bylinky se obvykle používají ve směsích 3–5 bylin, kdy se jejich síla může podporovat, a naopak minimalizovat ty reakce, které nejsou žádoucí.Znáte bylinky na kašel?

  • Šalvěj lékařská – nejčastěji se používá jako kloktadlo při bolestech v krku, ale lze využít i na kašel v podobě šalvějového medu (rozpusťte v teplé lázni med a přidejte nasekanou šalvěj), přidávejte následně do čaje nebo odvarů
  • Majoránka zahradní – majoránka patří nejen do bramboračky, ale také do odvarů, které se zaměřují na úlevu od kašle. Můžete připravit odvar, případně vyrobit domácí mast.
  • Mateřídouška – krásná bylinka, která se zpravidla používá na dráždivý kašel
  • Divizna velkokvětá– obvykle se používá na vlhký kašel (spolu s kmínem a oreganem)
  • Bez černý – není přímo bylinkou „na kašel“, ale přispívá k hladšímu odhleňování, proto se do směsí přidává, pozor, vyvolává pocení
  • Lékořice kořen – ta se zaměřuje zpravidla na dolní cesty dýchací, zejména průdušky, odkud uvolňuje hlen
  • Lípa srdčitá – i tento krásný strom, resp. jeho květy podporuje dýchací cesty, zároveň zklidňuje psychiku
  • Sléz lesní (květ i list) - zatímco květ se soustředí na hrtan a průdušnici, list dokáže podpořit nosohltan

Velkým tématem je také odhlenění. Často se používá kombinace sléz list, jitrocel, šalvěj.

V případě Bambi přípravků se doporučuje přípravek Bambi Bronchi, který v sobě řadu bylin již obsahuje, a navíc využívá sílu informační technologie. Tento přípravek je vhodný v kombinaci s Bambi Imun.

Zaslat dotaz do poradny