S dětmi je svět barevnější
Vyzdobte svou domácnost ve jménu jara

Velikonoce jsou svátky jara, které můžeme přivítat výzdobou i chutným jídlem. Zkuste do jarního tvoření zapojit i děti.

Velikonoční tradice plná vajec

Typickou velikonoční činností je samozřejmě barvení vajec. Způsobů, jak na to je celá řada. Zkuste třeba sílu přírodních barvidel, které budete mít pravděpodobně doma.

slupky od cibule (od oranžové po červenou)

červené zelí (modrá)

kurkuma nebo kari (žlutá),

červená řepa (různé odstíny růžové)

zelí s kari (zelená)

Každou z látek povařte 15 minut (čím více, tím více intenzivní barva). Nechte lehce zchladnout a přidejte lžíci octa. Pak vložte vajíčka a nechte v lázni 12 hodin. Čím déle, tím bude barva intenzivnější. Zpestřit si můžete tvorbu tím, že předem na vajíčko umístíte třeba list nebo květ a zabalíte do ustřižené silonky nebo fáče. Vzniknou vám tak originální ozdoby.

Velikonoční výzdoba s dětmi

  1. Velikonoční tvoření s dětmi - zdobte vajíčkaSkořápkoví panáčci. Zkuste letos s dětmi vajíčka nejen obarvit, ale také třeba z nich vytvořit vtipné panáčky. Do polovin skořápek nasypte trošku hlíny a zasaďte pár zrnek osení. Přilepte na skořápku oči, nos, udělejte třeba uši a dolů nožky nebo sukýnku a pravidelně kropte hlínu. Do Velikonočního pondělí budete mít doma tlupu veselých panáčků s vlásky.
  2. Veselá kuřátka. Nevyhazujte papírový obal od vajec, ale rozstříhejte ho na jednotlivé dílky, které obarvíte na žluto. Vždy k sobě slepíte dva dílky, přilepíte zobáček, kohoutek, křidýlka a nakonec nožky třeba z klacíků a veselá kuřátka jsou na světě.
  3. Závěs plný zajíčků. Vystřihněte vždy větší a menší kolečko, oválky jako uši a umotejte kuličku z krepáku nebo vaty místo ocásku. Slepte k sobě větší a menší kolečko, přidělejte uši a pak spojte jednotlivé zajíčky na provázek k sobě. Děti mohou vybírat různé barevné kombinace.
  4. Zdobte kraslice knoflíky, pentlemi, ale i rýží nebo čočkou. Skvělou výzdobou je také využití všeho, co se vám doma válí, ale je vám líto vyhodit. V každé domácnosti se najdou k ničemu nepasující knoflíky nebo třeba ozdobné šňůrky z posledních vánoc či narozenin. Zkuste vzít tavící pistoli a přilepit je na vajíčka. Provázky a pentle můžete zase obvazovat okolo skořápky a postupně přilepovat. To samé můžete udělat se syrovou čočkou (zelená, červená, beluga) nebo třeba rýží, sezamovými semínky či slunečnicovými semínky.
  5. Rolička z toaletního papíru. Ta je v domácnosti s dětmi nesmrtelná. Lze z ní vytvořit tolik zajímavostí. I zde můžete vytvořit zajíčka, držák na vajíčko, kuřátko, slepičku i kohoutka. Skvěle působí i beránek, na jehož srst můžete využít kuličky vaty.
  6. Stará ponožka a kousek mašle. Činnost, kterou zvládnou i ti nejmenší je využití starší ponožky. Vycpěte ji vatou nebo starými novinami a gumičkou oddělte hlavičku od těla a ouška. Ponožku rozstřihněte tam, kde budou ouška, a sešijte strany. Pak nakreslete oči nebo přišijte knoflík, ovažte mašli kolem krku.

Vyzdobte si domácnost jarně

jovan vasiljevic 2rnfnmqlqyk unsplashJaro je typické svou barevností, nebojte se tedy zářivých a jasných barev. Neznamená to, že máte přebarvit stěny a měnit závěsy, ale stačí vyměnit povlaky na polštářích na gauči, vytáhnout výraznější ubrus nebo běhoun na stůl anebo vsadit na barevné ubrousky. Typické barvy jsou jasná zelená, žlutá, fialová, ale také modrá, zejména v tyrkysových odstínech. Jemnost vyvolá světle růžová. Perfektním řešením je také kytice jarního kvítí. Typické jsou tulipány, ale také sněženky, narcisky či krokusy. Uříznout můžete i kočičky a za chvíli se na vás usměje zlatý déšť či šeřík. Pokud máte tvořivé dítko, můžete květináč či vázu ozdobit lýkem či stuhami. S dětmi můžete vytvořit také věnec na dveře nebo na stůl. Stačí pořídit či umotat korpus věnce (ať už z proutí, z kočiček, větviček vrby nebo ze slámy, které spojíte kusem drátu) a pak už se fantazii meze nekladou. Využít můžete také lepenky, ze které vystřihnete věnec a pak zdobíte dle fantazie (opět jsou působivé knoflíky, stuhy, vymyté skořápky vajec…). Skvěle působí i peříčka nebo spojení vyfouknutých vajíček do kruhu.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Potřebujete (4 porce): 1 miska (ca 300–400 g) kopřiv, 100 g anglické slaniny (případně moravské uzené), 4 vajíčka, 3 rohlíky, 4 stroužky česneku, 2 dl mléka/vývaru, lžička másla, muškátový oříšek, sůl a pepř

Postup: Spaříme kopřivy přelitím horkou vodou. Poté je rozsekáme na drobné kousky a smícháme s jemně nakrájenou anglickou slaninou (či moravským uzeným). Oddělíme žloutky od bílků. Rohlíky nakrájíme na kostičky a přelijeme vlažným mlékem/vývarem, kam předem vmícháme žloutky. Přidáme kopřivy s uzeným a dochutíme solí, drceným česnekem, muškátovým oříškem a pepřem. Z bílků vyšleháme sníh, který do těsta jemně vmícháme. Těsto vlijeme do předem vymazaného a strouhankou vysypaného plechu. Nepřikrýváme. Pečeme v předehřáté troubě ca 30 minut, dokud se nevytvoří krustička a těsto uvnitř přestane být „lepivé“. Nádivka se obvykle podává s čerstvým špenátem a brambory.

Zaslat dotaz do poradny