S dětmi je svět barevnější
Jak správně namáčet ořechy? A proč to dělat?

Na jaře se vše probouzí do síly. A tuto sílu můžete i vy kdykoli probudit. Naučte se namáčet a nechat klíčit.

Jedno malé semínko může být doslova napěchováno bílkovinami, cukry, tuky, vitaminy, minerály, enzymy i antioxidanty. Je to jakási pozitivní časovaná bomba, která má obrovský potenciál náš organismus podpořit a dodat mu energii, ale také řadu prospěšných látek. Abychom však tuto sílu opravdu probudili, je třeba jeden krok navíc – namočit nebo nechat naklíčit.

Co všechno můžeme namočit a proč?

Mezi typické potraviny, které namáčíme, patří ořechy, ale také luštěniny či obiloviny. Důvodem, proč bychom měli tyto potraviny namáčet je hned několik:

  • odstraníme špínu,
  • namáčením se stanou tyto potraviny jemnější a lépe stravitelné (často se odplaví dráždivé či přirozeně „toxické“/obranné látky),
  • často se zvýrazní chuť (například se ztratí trpkost či hořkost),
  • zvýší se využitelnost živin,
  • zvětší se jejich objem.

Jak dlouho se namáčí?

Doba namáčení se liší podle druhu ořechu či semínka. Obvykle namáčíme v poměru 1:2 u ořechů a semínek, 1:4 u obilovin a luštěnin. Vodu pak sléváme, nekonzumujeme. Příslušnou potravinu pak pořádně propláchneme. Pokud do vody přidáte pár kapek citronové šťávy či octa, dojde k rychlejšímu povolení. Ořechy (a další) namáčíme tak, že jsou celé ponořené, nádobu nezakrýváme a uchováme v pokojové teplotě. Takto namočené potraviny bychom měli zkonzumovat během 24 hodin (v lednici vydrží ještě ca další 2 dny). Pozor, používejte jen tepelně neupravené a nedochucené ořechy/semínka.Namáčet můžete ořechy, luštěniny i semena

  • Mandle: 8–12 hodin
  • Vlašské ořechy: 4–6 hodin
  • Lískové ořechy: 8–12 hodin
  • Kešu: 2 hodiny
  • Pohanka: 6 hodin
  • Slunečnicová semínka: 2 hodiny
  • Dýňová semínka: 8 hodin
  • Cizrna: 12+ hodin
  • Čočka: 8 hodin

Snídaně plná energie a chuti

Pokud hledáte cestu ke zdravé snídani, využijte sílu zrn a ořechů, která nasytí na dlouhou dobu a dodají energii. Skvělý začátek dne je například bulgurová kaše s ořechy. Na jednu dětskou porci počítáme 2 polévkové lžíce syrového bulguru, na dospělou 3 lžíce. Dejte ji do studené vody, přidejte hrst (ne náruč) nakrájených (nikoli nasekaných) ořechů dle chuti. Přiveďte k varu, ztlumte a pak pod pokličkou vařte ca 10 minut do změknutí. Pokud se voda nevyvaří, slijte. Poté přidejte lžičku másla na porci a případně vmíchejte med nebo javorový sirup. Pro zahřátí můžete přidat třeba i skořici.

Proč a co všechno můžeme nechat naklíčit?

Klíčení semínek je skvělou formou, jak svému tělu dodat vydatnou dávku prospěšných látek, a to stravitelnou a využitelnou formou. Navíc je to i skvělá forma zábavy a možnost rozšíření obzorů pro děti a často i dospělé. Celý proces totiž zvládnou samy a není nic krásnějšího, než když je jejich snaha odměněna dobrotou. Naklíčená semínka jsou plná života: naklíčením se zvyšuje podíl vitamínů, zlepšuje se stravitelnost i využitelnost (řada látek se probudí právě až klíčením). Zajímavé je také objevování různých chutí i využití. Něco můžete dát přímo na chleba, jindy se naklíčenina hodí spíše do salátů nebo pomazánek.

Mezi oblíbená semena na klíčení patří mungoMezi nejoblíbenější semínka patří samozřejmě zelené fazolky mungo (ty jsou navíc v klíčení i dost rychlé, obvykle do 48 hodin, někdy až 5 dnů), hnědá čočka, oves, ječmen, špalda, pohanka, slunečnice, sezamová semínka. Chutná je také řeřicha. Semínka se doporučuje pořídit spíše v obchodech se zdravou výživou, kde je pro tyto účely kvalita opravdu vyšší. Pozor, neklíčí vlašské ořechy ani lískové ořechy. Dříve než se pustíte do objevů, si však uvědomte, že ne vše zelené je zároveň jedlé! Například semínka sladkého (žlutého/honeydew) melounu jsou po naklíčení jedovatá. Doba klíčení je obvykle od desítek hodin po několik dnů. „Návod“ objevíte buď přímo na semínkách, nebo časem okoukáte.

Klíčení s pomocníky

Ke klíčení si může přizvat také pomocníky, kteří jsou navíc esteticky příjemným doplňkem vaší domácnosti a proces usnadní.

Nakličovací misky – klasika, která však potřebuje více vší pozornosti. Namočte semena podle druhu, např. rukolu, řeřichu, chia (tedy ty rostlinky, které produkují i „sliz“) stačí namáčet cca 15 minut, ostatní (ředkvička, jetel…) klidně 8 hodin. Poté semínka přeceďte přes sítko a rozprostřete po celé ploše sítka a položte celé na misku. První dny je třeba ji mít zakrytou, případně ji ještě rosit. Poté odkryjte a rostlinky pravidelně proplachujte pod jemným proudem. Kořínky prorůstají sítkem. Úroda bude k snědku cca za 6–8 dní. Jí se celá rostlinka, včetně kořínků.

Sklenice na klíčení semínek – elegantní a efektivní způsob nakličování, snadná manipulace a zejména dobře vyřešené proplachování a řešení odkapávání, výhodou je i stojan (dobré pro mungo, jetel, čočku, ředkvičku, hořčici, klíčící směsi…). Nejprve nechte semena namočená přímo ve sklenici (cca 8 hodin), pak vodu slijte a umístěte sklenici do stojanu. Semínka se 2 × denně proplachují (pokud je horko, klidně častěji, aby se nezapařila). Většina semen začne klíčit během 5–7 dnů. Pozor, sklenice by neměla stát na přímém slunci.

Zaslat dotaz do poradny