S dětmi je svět barevnější
Kokoška pastuší tobolka je prospěšná

Potkáváte je na každém kroku, jsou tak obyčejné, a přesto ukrývají sílu, která by se mohla hodit.

Jaro je v plném proudu a letos víc, než v předchozích letech příroda nabízí svou úžasnou zahrádku. Zatímco pampelišku, hluchavku anebo sedmikrásku většina zná a o jejich účincích nepochybuje, řadu květin a listů jednoduše míjí. Jenže ne vše je plevel! Co by se vám do přírodní „babské“ lékárničky mohlo hodit?

Kokoška pastuší tobolka: Vzpomeňte si na ni při krvácení

Tato rostlinka s nádhernými srdcovitými lísky a jemným bílým kvítkem je mnohými zahrádkáři považována za obtížný plevel. Roste doslova všude: na cestách, loukách, v příkopech, v rozvalinách… Dokáže být až půl metru vysoká. Zkuste ji letos využít jinak. V tradičním bylinkářství se využívá na krvácení z nosu, na krvácení z ran, ale také ke snížení množství menstruační krve. Je přínosem pro ženy v období přechodu anebo po přechodu. Ulevuje při hemoroidech nebo při ochablém svěrači konečníku. Jako jedna z mála bylinek se jí připisují podporující účinky při nízkém tlaku krve. Používá se také jako podpora při pohmožděninách. Buď si připravte odvar anebo ji zařaďte do jídelníčku místo tymiánu.

Svízel přítula: Lymfa i chudokrevnost

To, že se vám dítě vrátí z louky obsypané malými podlouhlými lístky, případně celými stonky. Tak to je svízel přítula neboli svízel šplhavý. Zkuste ji tentokrát vztekle nesundávat z oblečení, ale ponechat si ji na čaj. Je to rostlinka, která dosahuje délky až 150 cm a je skvělým pomocníkem v jarní detoxikaci. Kromě jater přispívá k očistě ledvin, slinivky, sleziny i lymfatického systému. Hodí se jako pomoc při akné, ale například také při hysterických záchvatech. Ženy ocení její podporu při porodech, údajně jej usnadňuje. Zajímavostí je, že pražené plody se mohou využít místo kávy.

Řebříček i jitrocel jsou pro organismus přínosemJitrocel kopinatý: Proti kašli i při drobných rankách

Jitrocelů je celá řada, mezi ty nejsilnější patří jitrocel kopinatý. Má tenké dlouhé listy, které obsahují nejvíce prospěšných látek. Tradičně se používá při všech problémech s dýchacími cestami. Obzvlášť blahodárný je při zahlenění a „mokrém“ kašli. Pro tyto účely se nejlépe osvědčuje sirup, který snadno uděláte doma. Jitrocel také „čistí“ krev. Lze jej však využít i na obklady – krvácející ranky (utrhnete list, rozžvýkáte a přiložíte na ránu), případně bércové vředy nebo špatně se hojící rány – v tomto případě je lepší udělat odvar (listy je třeba předem porušit) a přikládat obklady, nebo je rozdrtit a přikládat přímo. List jitrocele je také první pomoc při puchýřích z bot, případně při opuchlinách.

Řebříček: Pomocník při menstruaci i špatném trávení

Řebříček patří mezi typické ženské byliny, i když v mnoha aspektech pomáhá i mužům. Hlavní síla je vliv na menstruaci a menstruační cyklus, který upravuje. Ulevuje také u premenstruačního syndromu. Řebříček však dosáhne i do nervové soustavy, například pomáhá při zánětech nervů rukou, nohou, také při bolestech hlavy a návalech „horka“ do hlavy, případně „menstruační“ migrény. Využívá se v případě bolestí či slzení očí, při krvácení z nosu, ale i jako prevence nachlazení. Má vliv také na trávení, ulevuje od zácpy či nadýmání, případně uleví u hemoroidů. Řebříček se také často používá při pálení žáhy, refluxu nebo při zánětech v trávicím traktu. Chutná i dětem, protože je nasládlý.

Šeřík přináší úlevu při migrénáchJahodník: Dejte přednost listům

Mnoho z nás se těší na jahody, které jsou pro naše zdraví rozhodně přínosem. Překvapením však může být, že listy z jahodníku (je třeba je nasbírat před květem) přinášejí též mnoho dobrého. Nejčastěji se používají při zánětech v těle jakéhokoli charakteru, zlepšují trávení (upravují též stolici, pomoc i při průjmech), odvodňují, detoxikují a neposlední řadě jsou pomocí při dně a cévních nemocech.

Šeřík: Voňavý léčitel a pomocník s hubnutím

Nadváha je téma, které trápí čím dál tím víc dětí (uvádí se že až 1/3 dětí má nadváhu a 14 % trpí obezitou). Tinktura či sirup z šeříku může být příjemná a chutná podpora. Má totiž vliv na rychlost metabolismu. Tradičně se šeříku připisuje úleva od bolestí hlavy i migrén, při bolestech v krku nebo žaludečních nevolnostech. Uvolňuje také ztuhlé svaly (lze využít i ve formě masážního oleje) nebo je pomocí při dně. Ve formě obkladů (ideálně z květového oleje) zpomaluje stárnutí kůže (podobně jako růže) a má protizánětlivé účinky. Údajně je pomocí také při ochraně před UVA a UVB záření.

Zaslat dotaz do poradny