S dětmi je svět barevnější
Repelent na komáry

Jedním z témat, které se s teplým počasím objeví jsou komáři. Jak na ně přírodní cestou?

Časem zjistíme, že volně prodejné odpuzovače nemají potřebnou efektivitu a hlavně (nejen) dětská pokožka už další dávku chemických sloučenin nevítá s nadšením. Je jasné, že komáři tu byli dávno předtím, než si toho všimla i chemická laboratoř a naši předci si s nimi museli poradit.

Chraňte své obydlí

Prvním způsobem je ochránit naše obydlí. V tomto směru je velmi nápomocný například vratič obecný (někdy též nazýván kopretina vratič). Pozor, jeho vůně je velmi intenzivní, proto se obvykle nechává ve svazcích zavěšený před oknem, na verandě nebo v chodbě. Dobrá zpráva je, že nevoní ani komárům a ani molům. Voňavější verzí domácí odpuzovač, jež snadno vyrobíte z citrónu a hřebíčku. Rozkrojte citrón a zastrkejte do něj hřebíček. Umělecký výtvor dejte k oknu. Intenzivnějšího účinku dosáhnete, pokud k němu přidáte ještě nasekané stroužky česneku. Tato směs se hodí i k táboráku nebo na zahradní party.

Přírodní repelent

Nosit s sebou po lese snítku vratiče anebo ozdobený citron není zrovna praktické, proto je vhodné vyrobit si doma i přírodní repelent. Mezi bylinky, které se přirozeně řadí mezi odpuzovače hmyzu patří levandule, rozmarýn, máta, skořice, hřebíček, ale také libeček. Tedy vše, co můžeme najít na běžné bylinkové zahrádce. Pokud chcete něco exotičtějšího vsaďte na citrusy, tea tree nebo eukalyptus.

Jak vyrobit přírodní repelent

Potřebujete (250 ml): velký panák 40% líhu (0,04 l), 250 ml destilovanou vodu a nádobku s rozprašovačem
Složení: 1 lžíce rozmarýnu, 1 lžíce máty, 2 lžíce levandule a několik kousků hřebíčku (ideálně vše nabírejte plastovou lžící)

Postup: Svařte vodu a poté co zmizí „bublinky“ zalijte vybrané byliny a nechte přikryté vychladnout. Poté sceďte, přidejte panák lihu, alternativně čisté vodky či slivovice, promíchejte a nalijte do nádobky s rozprašovačem.
Tip: Použité bylinky by měly být sušené anebo lehce zaschlé. Důvodem je, že pak neobsahují tolik vody, která může účinek naředit. Pokud nemáte možnost přirozeného sušení, hodí se využít sušičky ovoce s plastovými rošty.

Mother applying insect repellent to her daughter before forest hike beautiful summer day. Protecting children from biting insects at summer. Using bug spray. Active leisure with kids.Domácí repelent z mandlového oleje

Alternativou je místo sušených bylin využít esenciální oleje. S kapkami však opatrně. Nezapomeňte, že v jedné kapce je i několik květů. Protože letní příroda pokožku často vysouší, můžete dětem i sobě připravit olejový repelent. Potřebujete ca 200 ml převařené vychladlé vody, 20 ml mandlového oleje a 25 kapek vybraného esenciální oleje. Příprava zabere 5 minut – nakapete vybraný esenciální olej do mandlového oleje a postupně přiléváte vodu. Vše pořádně protřepete a necháte den odstát v chladu. Před použitím vždy protřepat. Nejčastěji se používá esenciální olej levandulový, ale lze použít i eukalyptus, rozmarýn nebo citrusy.

První pomoc při štípnutí

Hmyz potřebuje potravu, což navzdory našemu úsilí způsobí, že nám čas od čase na těle vznikne svědivý pupenec. Od úporného svědění pomůže plátek cibule nebo syrové brambory, který necháte působit alespoň půl hodiny. Dezinfekční vlastnosti má tea tree olej, který však může jemnou pokožku dětí trochu dráždit. Lepší je vsadit na levandulový esenciální olej. Zklidňuje také jablečný ocet, který nakapete na odličovací tamponek a přiložíte na místo. Mnohé může překvapit, že na štípance skvěle působí i bazalka – listy jemně podrťte mezi prsty a potřete štípanec. Pokud nemáte při ruce čerstvou, lze udělat i odvar ze sušené a pak používat jako obklad. Alternativou v přírodě je jitrocel, na zahradě pak ještě listy petržele. Rizika spojená se štípanci mohou být minimalizována i s podporou přípravku Bambi Anaerg.

Zaslat dotaz do poradny