S dětmi je svět barevnější
Recepty pro vánoční pečení s dětmi

Vánoce jsou nejen o dárcích, ale zejména o vzájemné blízkosti.

Nejlepší způsob, jak využít času na maximum je sdílet i činnosti, které k Vánocům tradičně patří. Třeba společně péct cukroví. 

Pár tipů, jak pečení s dětmi zvládnout

Dříve než se pustíme do samotných receptových tipů, dovolíme si mudrovat. Pečení s dětmi je totiž často disciplína, která prověří nejen rodičovskou psychickou kondici, ale také jejich trpělivost a schopnost vidět věci z nového úhlu. Čím menší dítě, tím méně je zatíženo představou, že se něco „musí“ určitým způsobem. Pokud máte dětí víc, je společná činnost okořeněna o vzájemné pošťuchování a vytyčování hranic. Zkusme si shrnout pár postřehů, které vám pomůžou se na situaci připravit a třeba ji zvládnout k vzájemné spokojenosti.

  1. Vše vám bude trvat o něco (o dost) déle. Dopřejte si čas, nespěchejte.
  2. Výsledek bude pravděpodobně hodně kreativní.
  3. Doporučujeme předem určit pravidla spolupráce.
  4. Spolkněte věty, že „takhle se to nedělá,“ spíš ukažte, jak se to dělá.
  5. Těsto obvykle mizí i syrové…
  6. Ne vždy to bude dítě bavit celou dobu. Nenuťte ho. Přizpůsobte se možnostem.
  7. Buďte rodičovsky nekompromisní v případě „nebezpečných“ věcí (trouba, ostré nože, horké plechy, skleněné nádobí…). U malých dětí dejte z dosahu vše, co na sebe mohou shodit.
  8. Pokud nemáte dostatek stupátek, přisuňte k lince židli, ale vždy opěrátkem k lince. V případě pádů je to „jen“ pád.
  9. Pořiďte si zástěry, budete klidnější (dětem je to jedno).

Ačkoli se to může zdát „komplikované“, vězte, že nejlepší je nechat věcem volnější průběh a hlídat jen to, co by děti nebo vás mohlo zranit. Psí nebo kočičí chlupy z těsta, které spadlo na zem jednoduše vyberete později. Ačkoli to v danou chvíli nemusí být tolik zřejmé, společně strávený čas i volnost ve tvoření se vám mnohonásobně vrátí později. Dětem přirozeně vzroste sebevědomí a mohou se na cestě fantazií posunout zase o kousek dál.

christmas cookies 6859115 1280Vánoční perníčky

Vánoční perníčky mají hned několik kvalit. Nejen, že je zábava při samotné tvorbě těsta a tvarů, vše pokračuje při zdobení. Budete se divit, jaké poklady dom budete mít. Pokud chcete zaujmout i klučičí část, pořiďte vykrajovátka aut, raket, ufo nebo třeba pokémonů.

Potřebujete: kostku másla, 400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru (lze nahradit i třtinovým), 3 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžičky kakaa na vaření, 2 lžičky čerstvé skořice, 1 lžička jedlé sody.

Postup: Smíchejte všechny suché ingredience. Rozehřáté máslo smíchejte s medem (pozor, nesmí se vařit, pouze rozehřát, ideálně v lázni). Vejce vyšlehejte s cukrem do hustší pěny a vmíchejte do rozehřátého másla. Do směsi pomalu vmíchejte suché ingredience. Finální těsto uhněťte ručně na válu a nechte poté 60 minut odpočívat v lednici. Z těsta vždy kousek ukrojte, vál posypte cukrem a z těsta vyválejte slabý plát o výšce cca 5 mm. Vykrajujte tvary, které následně vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte ca 15 minut při 160 °C. Horké perníčky poté potřeme rozšlehaným bílkem a zdobíme dle fantazie.

Domácí kokosová Rafaela

Velmi rychlým a efektním receptem, který procvičí jemnou motoriku dětí a výkonnost vašeho vysavače jsou domácí kokosové kuličky ze salka.

Potřebujete: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka salko, 200 gramů strouhaného kokosu (do těsta), 150 g loupaných celých mandlí a ca 100 g strouhaného kokosu na obalení. Mandle lze nahradit i drcenými kakaovými boby. Místo kokosu lze kuličky obalovat v ořeších či hořké čokoládě.

Postup: Vlijte salko do misky a přisypte jemně strouhaný kokos a směs pečlivě promíchejte, až vznikne pevnější hmota. Poté přikryjte potravinářskou fólií a dejte alespoň na hodinu zchladit do lednice. Poté vyndejte a rukama tvořte kuličky, do nichž vložíte mandli. Kuličku následně obalte v kokosu. Nechte „uschnout“. Skladujte v lednici.

Pečení s prarodičiMrkvové sušenky

Protože Vánoce jsou někdy až příliš sladké, zkuste zařadit i jiné kousky cukroví. Ideální variantou jsou například mrkvové sušenky. Výhodou je, že vás nelimitují jen vánočním časem, lze se k nim vracet i během roku.

Potřebujete: 3 menší mrkve, 100 g másla, 200 g hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva (ideálně s vinným kamenem), špetku soli, 100 g marmelády (ideálně švestkových povidel, ale hodí se i ze špendlíků, rybízu nebo meruněk).

Postup: Očištěné mrkve nasekejte na velmi jemné kousky (ideálně v sekáčku). Rozehřejte máslo ve vodní lázni. Mezitím smíchejte sypké ingredience, do kterých vpracujte mrkev a měkké máslo. Výsledné těsto by mělo být vláčné a příliš se nelepit. Zabalte je do potravinové fólie a ca hodinu nechte odpočívat v lednici. Poté jej vyndejte na vál poprášený moukou a vždy kousek těsta rozválejte na tloušťku ca 3 mm. Pokud je těsto lepivé, nechte ještě zchladit. Rozválené těsto můžete zdobícím kolečkem vyříznout čtverečky. Do každého z nich dejte lžičku marmelády/povidel a poté zabalte. Na každém udělejte „uzlík“, aby marmeláda zůstala uvnitř. Alternativou je vykrajovat větší kolečka, jejich okraje následně ohnete a přimáčknete vidličkou. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem ca 15 minut při 170 °C. Hotové, ještě teplé mrkváčky jemně pocukrujte moučkovým cukrem, případně vanilkovým cukrem.

Zaslat dotaz do poradny