V Česku se pěstuje přes třista odrůd jablíček. Dávejte je dětem ke svačince, jsou velmi zdravá.
Větší, menší, červená, zelená, žlutá, ale i žíhaná. Některá kyselejší, jiná slaďoučká, některá šťavnatá a tvrdá, jiná sušší a moučná... Řeč je o jablkách, která všechna spojuje jedno - jsou nesmírně zdravá. Věděli jste například, že v poctivém jablíčku najdeme až tři desítky minerálních látek?
Naše babičky s oblibou říkávaly, že už jedno jablíčko denně stačí k tomu, abychom prakticky nepotřebovali doktora. My dnes už víme, že existují potíže, s nimiž si ani takový čaroděj, jako je jablíčko, neporadí, přesto se vyplatí zařadit tento druh ovoce do našeho jídelníčku a samozřejmě pak do jídelníčku našich dětí.
Proč jsou zdravá?
- Jablka jsou bohatá na vlákninu, která prospívá zažívání a také zařídí, aby se fruktóza rozkládala pozvolna - čímž pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
- Enzymy, obsažené v jablkách, jsou doslova zázrak pro naše trávení, které urychlují. Ne nadarmo sahají po jablkách těhotné ženy, které trápí úporné nevolnosti.
- Jablíčka podporují přirozené detoxikační procesy v těle!
- Jablka jsou bohatým zdrojem: draslíku, hořčíku, vápníku, vitaminu C, fosforu železa i karotenu.
Vybíráme podle chuti
Jablíček existuje nepřeberné množství. Vypadají, ale také chutnají různě. Pojďme si blíže přestavit ty nejznámější a nejoblíbenější odrůdy, abyste už nikdy v obchodě nemuseli tápat!
- Gala - oblíbený žíhaný druh vyniká šťavnatou dužinou a pevnou slupkou. Mají jemnou vůni a sladkou chuť, i proto jsou u nás jednou z nejčastěji pěstovaných odrůd.
- Golden Delicious - pod typickou žlutavě zelenou slupkou se ukrývá pevná dužina se silně ovocnou a lehce nakyslou chutí. Tato jablíčka jsou osvěžující, chuťově výrazná a dlouho vydrží!
- Red Delicious - báječně skladovatelná jablka mají netradiční podlouhlý tvar a jsou temně, až rubínově červená. Jejich slupka i dužina jsou pevné a sladké.
- Jonagold - tato jablíčka překvapí svou pestrostí co do vzhledu i chuti. Slupka je žlutá s červeným žíháním, jablíčka jsou měkká, šťavnatá, chuť sladká, ale někdy i pěkně kyselá (ne však nepříjemně). Výborně se hodí například k přípravě jablečných závinů.
- Braeburn - odolná jablíčka s krásnou mramorovanou slupkou se vyznačují střední šťavnatostí (proto jsou vhodná k pečení) a lehce navinulou sladkou chuť.
- Spartan - velice oblíbená odrůda jablek, která jsou drobnější, zato velice výrazná svou chutí. Jsou voňavá a slaďoučká. Slupka je pevnější a nádherně lesklá - stačí ji přetřít. Jablíčka jsou krásná k dekoraci, ale byla by škoda se na ně jenom dívat.
- Matčino - velmi stará odrůda, u nás hojně pěstovaná. Pokud má jabloň kolem sebe úrodnou půdu, plodí krásná velká žíhaná jablíčka, která jsou lehce moučná, sladce voní i chutnají.
Jablíčka dětem chutnají a do jejich jídelníčku je můžeme zařadit už v batolecím věku - jsou totiž nedílnou součástí přesnídávek. Pamatujte na to, že nejvíce zdraví prospěšných látek se nachází těsně pod slupkou.
Imunitu svých dětí neustále podporujte, a to jak vhodnou stravou, tak šetrnou detoxikací. K té jsou určeny speciální přípravky Joalis z dětské řady. Jsou sladké, chutné a obsahují nejen rostlinné výluhy, ale také speciální informační klíč, který se postará o to, aby detoxikace byla cílená, šetrná a tělo ji zvládlo svými vlastními silami!
Více na www.joalis.cz/eshop/