Kdo by nemiloval voňavé sladké ovoce - jahody. Víte, že jsou výborné také pro detoxikaci?
Nastal čas jahod, sladkých červených plodů, které máme tak rádi. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, a to nejen pro svoji výjimečnou chuť, ale i řadu prospěšných látek, které obsahují a pomáhají tak našemu tělu při detoxikaci.
Jahody – zdroj vitamínů a minerálů
Jahody obsahují velké množství vitamínu C, mocného antioxidantu a stimulanta naší imunity. Obsah vitaminu C je v jahodách srovnatelný s citrusovými plody.
Dále jahody obsahují kyselinu listovou a beta-karoten, základní kámen pro syntézu vitaminu A, dalšího antioxidantu, jež chrání náš zrak, dodává zdravé zbarvení naší pleti a podporuje regeneraci sliznic. V menší míře se v jahodách nacházejí i některé vitaminy skupiny B a vitamin E.
Ze stopových prvků je v jahodách zastoupen mangan, prvek, který je potřebný pro krvetvorbu, zdravé tkáně, výživu mozku a nervů, ale také pro krásu a zdraví naší kůže a vlasů, a v neposlední řadě i na stimulaci a udržení sexuálního apetitu.
Jahody pro detoxikaci organismu
Jahody obsahují také fluor, fosfor, vápník a draslík. Poslední zmiňovaný prvek podporuje odvodňování těla, působí tak proti nadměrnému zadržování tekutin v těle (otoky) a stimuluje detoxikaci organismu. Draslík také upravuje krevní tlak, jeho zvýšený příjem se doporučuje na snížení krevního tlaku.
Dalším pomocníkem při vnitřní očistě našeho těla jsou třísloviny, které jahody obsahují. Ty na sebe při průchodu naším trávicím traktem váží toxické látky, zejména těžké kovy, a odvádějí je ven. Tyto třísloviny zároveň podporuji eliminaci infekcí a působí i proti některým virům a bakteriím.
Jahody v čase nemoci
Jahodám se připisuje blahodárný účinek také při léčbě dny, močových a ledvinových kaménků. Jsou vhodnou potravinou i v případě nachlazení a respiračních onemocnění: obsahují až 90% vody a doplňují potřebné tekutiny. Jahody nám dodávají vitaminy a minerály pro zvýšení imunity, pomáhají v boji s původcem infekce, popř. se zánětem (dutin, průdušek apod.) a celkovou detoxikací ulehčují našemu tělu boj s nemocí.
V některých případech jahody pomáhají i při průjmu či plynatosti, protože potlačují některé obtížné bakterie ve střevech.
Kdy se konzumaci jahod vyhnout?
Bohužel u některých lidí vyvolává konzumace jahod alergii v podobě drobných puchýřků na jazyku a sliznici ústní dutiny. Jahody se také nedoporučují kojícím maminkám, obsahují totiž potenciální alergeny, které by mohly přejít do mateřského mléka. U malých dětí je potřeba hned při prvním podání jahod pečlivě zkontrolovat, jestli se neobjevila ona alergická reakce; pro začátek je lepší jim dát jen několik málo jahod a sledovat, jak na ně reagují.
Recept na závěr
Pro ty, kteří alergií netrpí, tu máme na závěr jednoduchý recept na Babiččiny tvarohové knedlíky s jahodami.
Ingredience (recept je na 10 knedlíků, při větším počtu knedlíků ingredience násobte)
10 čerstvých jahod
1 měkký tvaroh (nepoužívat ten z vaničky)
6 vrchovatých polévkových lžic hrubé mouky
1 vejce
špetku soli
tvaroh na strouhání
máslo
cukr moučku
Nejprve si mixérem rozmíchejte měkký tvaroh a vejce. Pak vmíchejte špetku soli a mouku. Těsto si vyklopte na pomoučený vál nebo pracovní desku. Pokud se bude lepit, přisypte trochu mouky. Těsto vyválejte na rovnoměrný váleček a rozdělte jej na 10 stejně velkých částí. Z každé části si udělejte placku, do které lehce zatlačíte omytou a očištěnou jahodu. Pak přehněte okraje a jahodu dobře zabalte. Lehce posypte moukou, aby se vám knedlík snadněji koulel a nelepil na ruku. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 3-5 minut. Když vyplavou na povrch, můžete je vyndat. Na rozdíl od kynutých knedlíků, do těchto nemusíte píchat, ty se díky páře nesrazí. Podáváme posypané nastrouhaným tvarohem (případně nastrouhaným perníkem), moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
Dobrou chuť!