S dětmi je svět barevnější

Kopřiva. Umí nás popálit, ale také je neskutečně zdravá. Pozvěte ji i do své koupelny i kuchyně. 

Snad každý z nás někdy zažil pád do kopřiv. Rozhodně to není nic příjemného. Postižené místo pálí a svědí ještě několik dní. Pamatuji si, jak mě babička vždy utěšovala a říkala, jak je to zdravé. Nechápala jsem, jak může něco tak bolestivého a nepříjemného léčit. Teď v dospělosti už to vím a také vím, že měla babička pravdu, protože kopřiva je opravdu zázrak. Navíc teď je právě ideální čas pro její sběr. Má v sobě největší sílu a je rozhodně nejchutnější.

Kopřiva neboli také žihlava, žahavka a žíhavka si v naší kuchyni zaslouží zcela výjimečné postavení. Oplývá totiž úžasnými léčivými účinky. Kopřiva obsahuje minerální látky, třísloviny, kopřivový jed (to je to, co nás tak pálí), chlorofyl, kyselinu mravenčí, histamin, vitamíny (K, B2, C, kyselinu pantotenovou), acetylcholin a i další látky jako je serotonin (hormon štěstí). Díky všem svým úžasným látkám dokáže čistit krev a také pomáhá při kožních nemocech, jako je akné a ekzém. Pomáhá i ředit krev (což pomáhá k lepšímu krevnímu oběhu), podporuje tvorbu červených krvinek, zbavuje tělo kyseliny močové a navíc díky chlorofylu má antiseptické, protiplísňové a protizánětlivé účinky. No není to malý, pichlavý zázrak?

Do koupelny i do kuchyně

Kopřiva má díky všem svým látkám prospěšným lidskému organismu všestranné využití nejen v kuchyni, ale i v kosmetickém průmyslu. Je známá pro svůj blahodráný vliv na vlasy. Stimuluje vlasové folikuly, což vede k podpoře růstu vlasů a zvýšení jejich kvality. Kopřiva eliminuje nadměrnou lupovitost či vypadání vlasů, dodává lesk, snižuje krepatění vlasů a minimalizuje třepení konečků vlasů.

V kuchyni je její využité též pestré - známé jsou kopřivové čaje, šťávy, nádivky, špenát i saláty. 

Recepty do kuchyně

Špenát z kopřiv

Ingredience: kopřivy, 1 cibule, kousek másla, mouka, 1 vajíčko, česnek, sůl a pepř.

Postup: Vezměte si kbelík, rukavice a natrhejte tak do půlky kbelíku kopřivy. Ty dejte do hrnce, zalejte horkou vodou a 10-15 minut povařte. Mezitím si pokrájejte cibuli, kterou nechte zesklovatět na másle, přidejte mouku a mírně prosmažte. Vodu z kopřiv slejte, kopřivy přidejte k cibuli spolu s vajíčkem a podle chuti česnekem, osolte a opepřete. Všechno společně ještě krátce povařte a můžete podávat.

Sirup z kopřiv

Ingredience: asi 60 kusů kopřiv, 4 citrony, 30 g kyseliny citronové, 2 l vody.

Postup: Všechny uvedené suroviny necháme 24 hodin luhovat v chladu. Potom je přecedíme a přidáme asi 2 kg cukru a rozmícháme.

Krém ze špenátu a kopřiv s parmazánovými krutony

Ingredience: 1 litr mléka, 400 ml smetany ke šlehání, 600 g čerstvého špenátu, 100 g mladých kopřiv, 500 g brambor, 50 g sýru parmazán, 50 ml extra virgin olivového oleje, 10 kusů křepelčích vajíček

Postup: Kopřivy nakrájíme nadrobno a spaříme v horké vodě. Totéž uděláme s listy špenátu. Mléko dáme vařit spolu s nadrobno pokrájenými bramborami. Když jsou měkké, přidáme kopřivy a špenát a vše krátce povaříme. Potom hrnec odstavíme z vařiče a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Rozklepneme do krému křepelčí vejce a za stálého míchání i smetanu. Parmezán nakrájíme na kostičky a orestujeme na olivovém oleji. 

Recepty do koupelny

Oplach na vlasy z kopřiv a jablečného octa

tea-3673714_1280.jpg

Ingredience: hrnek sušených nebo čerstvých kopřiv – 4 polévkové lžíce vinného octa – 4 hrnky vody

Postup: Připravené kopřivy zalijte 4 hrnky vroucí vody a vařte 15 – 30 minut. Poté směs nechejte vychladnout, nejlépe přes noc. Následně do vývaru přidejte 4 polévkové lžíce jablečného octa. Připraveným kopřivovým odvarem přelijte vlasy umyté šampónem a vmasírujte do vlasové pokožky. Následně pročešte vlasy prsty nebo hřeben se širokými zuby od kořínků až po konečky. Na závěr vlasy můžeme vlasy rychle opláchnout vlažnou nebo studenou vodou. Při pravidelné aplikaci budou vlasy o poznání pevnější, pružné a lesklé.

Kopřivový extrakt proti padání vlasů

 

Ingredience: kopřivy, destilát

Postup: Čerstvě nařezané květiny přelijeme alespoň 60% destilátem v poměru 1:3. Jednu lžíci kopřiv přelijeme 3 lžícemi alkoholu. Místo listů kopřiv lze taktéž použít nastrouhané kořeny kopřiv. Uzavřenou nádobu necháme ustát alespoň 14 dní na slunci. Po vyluhování směsi přidáme hrnek vody. Připravenou tinkturu aplikujeme do vlasové pokožky jemnou masáží vždy po umytí vlasů šamponem.

Zaslat dotaz do poradny