Existují příležitosti, při kterých rádi oceníme drobné občerstvení. Přinášíme osm tipů, jak si chuťově setkání oživit.
Poodhalujeme tímto recepty na chutné pomazánky, které se nám v redakci dlouhodobě osvědčily. Hodí se na jakoukoli příležitost, kdy chcete někoho pohostit. Příprava pomazánek zabere chvilku, většinu ingrediencí míváme doma a navíc ještě dobře chutnají. Pomazánky skvěle vyniknou nejen na klasickém pečivu, žitném chlebu nebo různých krekrech, ale také třeba s nakrájenou zeleninou (mrkev, řapíkatý celer, paprika, ředkev…), kterou si pomazánku nabíráte přímo z misky. Pro ty, kteří jsou kreativní: lze instalovat na kolečka okurky, ředkvičky nebo vložit do vydlabané papriky. Přejeme dobrou chuť.
Tuňáková pomazánka
- plechovka tuňáku
- malá cibulka nakrájená najemno
- nakládané okurky
- lučina – stačí trochu
- sůl, pepř
- zdobíme kolečky okurky
Olivová pomazánka
- olivy podle chuti
- tvaroh nebo lučina
- sůl, pepř
- vše rozmixovat v mixéru, chlebíčky zdobit olivami
Rajčatová pomazánka
- sušená rajčata
- lučina
- sůl, kdo má rád chilli
- vše rozmixovat v mixéru, na chlebíček dát sušené rajče
Domácí hummus
- den předem uvařená cizrna do měkka
- lžíce tahini
- lžíce olivového oleje
- římský kmín
- sůl, pepř
Avokádová pomazánka
- avokádo
- menší cibule šalotka nakrájet najemno
- lžíce zakysané smetany
- lžička citronové šťávy
- sůl, pepř
- lze dochutit čerstvým koriandrem
Česneková pomazánka
- hlavička středního česneku – stroužky s trochou soli rozdrtit vidličkou
- vanička měkkého tvarohu
- pažitka, případně koriandr
- pepř
- pár kapek citronové šťávy
Pomazánka z červené čočky
- hrnek uvařené červené čočky
- 2 lžíce kokosového mléka
- lžíce olivového oleje
- čerstvý koriandr, špetka muškátového oříšku
- lžička kari koření
- narychlo osmahnuté lněné semínko
Vajíčková pomazánka
- 6 vajec natvrdo najemno nakrájet
- 200 g nastrouhaného sýra
- 10 ks středních kyselých okurek najemno nakrájet
- 100 ml bílého jogurtu / majonézy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- sůl, pepř