I vánoční klasiku lze připravit v lehčí variantě. Zkuste to také!
Tak je to už konečně tady. Vánoce už jsou skoro za rohem a brzy budeme připravovat bramborový salát. Je to sice velká pochoutka, ale také zároveň velká kalorická bomba.
Tipy jak salát ozdravit
- Nepoužívejte majonézu - buď ji úplně vynechejte, anebo ji nahraďte její zdravější variantou – sojanézou nebo tofunézou. Tyhle „náhrady“ vynikají několika vlastnostmi – jsou bezvaječné, mají nejnižší obsah tuku, neobsahují žádná barviva, jsou vhodné pro diabetiky i pro ty, co drží redukční dietu.
- Vyvarujte se „špatnému“ salámu - pro mnohé z nás je salám neodmyslitelnou součástí vánočního bramborového salátu, jiný si ho v něm ani neumí představit. Pokud jsme na něj zvyklý, vybírejte ten s vysokým obsahem masa a nízkým obsahem tuků a přidaných látek.
- Nepřehánějte to s vejci
- Uberte brambory, přidejte zeleninu (mrkev, kyselou okurku, petržel, celer…)
Recept na zdravější variantu
Ingredience
500g brambor
menší sklenička sterilovaného hrášku
dvě až tři uvařené mrkve
nasekaná česká cibulka
nakrájené kyselé okurky (podle chuti)
2 natvrdo uvařená vajíčka
2-3 lžíce polotučné hořčice
sojanéza (tofunéza)
sůl, pepř.
Postup
Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout (pro lepší chuť klidně i 12 hodin), oloupejte je a nakrájejte spolu se zeleninou a vajíčky na kostky. Vše smíchejte se sojanézou (tofunézou), solí a pepřem podle chuti.
Dobrou chuť!