S dětmi je svět barevnější

I vánoční klasiku lze připravit v lehčí variantě. Zkuste to také!

Tak je to už konečně tady. Vánoce už jsou skoro za rohem a brzy budeme připravovat bramborový salát. Je to sice velká pochoutka, ale také zároveň velká kalorická bomba.

Tipy jak salát ozdravit

  • Nepoužívejte majonézu - buď ji úplně vynechejte, anebo ji nahraďte její zdravější variantou – sojanézou nebo tofunézou. Tyhle „náhrady“ vynikají několika vlastnostmi – jsou bezvaječné, mají nejnižší obsah tuku, neobsahují žádná barviva, jsou vhodné pro diabetiky i pro ty, co drží redukční dietu.
  • Vyvarujte se „špatnému“ salámu - pro mnohé z nás je salám neodmyslitelnou součástí vánočního bramborového salátu, jiný si ho v něm ani neumí představit. Pokud jsme na něj zvyklý, vybírejte ten s vysokým obsahem masa a nízkým obsahem tuků a přidaných látek.
  • Nepřehánějte to s vejci
  • Uberte brambory, přidejte zeleninu (mrkev, kyselou okurku, petržel, celer…)

Recept na zdravější variantu

Ingredience

500g brambor

menší sklenička sterilovaného hrášku

dvě až tři uvařené mrkve

nasekaná česká cibulka

nakrájené kyselé okurky (podle chuti)

2 natvrdo uvařená vajíčka

2-3 lžíce polotučné hořčice

sojanéza (tofunéza)

sůl, pepř.

Postup

Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout (pro lepší chuť klidně i 12 hodin), oloupejte je a nakrájejte spolu se zeleninou a vajíčky na kostky. Vše smíchejte se sojanézou (tofunézou), solí a pepřem podle chuti.

Dobrou chuť!

Zaslat dotaz do poradny